• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Azerbaidžānā notiek parlamenta vēlēšanas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 15:49, 01.09.2024


Azerbaidžānā šodien notiek pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, kurās, gandrīz droši, uzvarēs prezidenta Ilhama Alijeva pārstāvētā partija "Jaunā Azerbaidžāna".



Šīs ir pirmās vēlēšanas kopš Azerbaidžāna pērnā gada septembrī zibensofensīvā ieguva kontroli pār Kalnu Karabahu. Zibensofensīva beidzās ar vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestāžu faktisku kapitulāciju. Pēc tās no Kalnu Karabahas uz Armēniju aizbēga faktiski visi armēņu iedzīvotāji.

Azerbaidžānā ir vienpalātas parlaments, kurā ir 125 deputāti. Līdzšinējā parlamenta sastāvā partijai "Jaunā Azerbaidžāna" ir 69 vietas, un vairums pārējo vietu sadalītas starp partijām, kas atbalsta valdību, un neatkarīgajiem kandidātiem.

Saskaņā ar konstitūciju vēlēšanām bija jānotiek pēc diviem mēnešiem, bet Alijevs tās izsludināja agrāk, lai tās nepārklātos ar ANO klimta konferenci COP29, kas novembrī notiks Baku.

Alijevs pārņēma varu valstī 2003.gadā pēc sava tēva, bijušā čekas virsnieka un komunistu laiku līdera, Heidara Alijeva nāves. Viņš bija valdījis neatkarīgajā Azerbaidžānā ar "dzelzs dūri" kopš 1993.gada.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu draud atriebties hutiešiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien draudējis atriebties Jemenas hutiešu nemierniekiem, kuru izšautā raķete šorīt piezemējās Izraēlas vidienē.

Pasaule Venecuēlā aizturēti seši ārvalstu pilsoņi par Maduro slepkavības plānošanu

Venecuēlā sestdien aizturēti seši ārvalstu pilsoņi, kas apsūdzēti par prezidenta Nikolasa Maduro slepkavības plānošanu.

Pasaule Ukraiņi notriekuši desmit Krievijas dronus un raķeti H-59

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notriekušas vienu vadāmo raķeti H-59 un desmit no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa minerālmēslu krava joprojām bez virzības

Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa "Asian Majesty" minerālmēslu krava joprojām ir bez virzības, jo aizvien nav panākta galēja vienošanās starp kravas īpašnieku, Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Dmitriju Mazepinu, ANO Pasaules pārtikas programmu un saņēmējvalsti Dienvidāzijā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Kultūra Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Aušanai tiek izmantots tikai roku darbs.

Sabiedrība Latvijas un Azerbaidžānas attiecības attīstās pozitīvi un dinamiski (+VIDEO)

Šogad prezidenti Alijevs un Rinkēvičs apmainījās draudzīgām vēstulēm.

Pasaule Alijevs izsludina 7.februārī Azerbaidžānas prezidenta vēlēšanas

Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs ceturtdien izsludinājis pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas 7.februārī. Kārtējās vēlēšanas Azerbaidžānā bija paredzētas 2025.gadā.

Pasaule Azerbaidžāna aizturējusi bijušo Kalnu Karabahas prezidentu Arutjunjanu

Azerbaidžāna ceturtdien paziņoja par Kalnu Karabahas bijušā prezidenta Arajiku Arutjunjana aizturēšanu aizdomās par agresijas karu un kara noziegumiem.