• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Metsola: Pirms paplašināšanās ES ir jāreformē

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 10:00, 29.08.2024


Eiropas Savienības (ES) pašreizējā struktūra nav piemērota, lai bloks varētu darboties, ja tajā būs 30 vai vairāk dalībvalstis, trešdien Varšavā pēc tikšanās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku atzinusi Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāja Roberta Metsola.


Foto: LETA

Neviens no viņiem nesniedza preses konferenci, taču Tuska kanceleja paziņoja, ka tikušas apspriestas jaunievēlētā EP un nākamās Eiropas Komisijas (EK) prioritātes, tajā skaitā ES paplašināšanās, ko Metsola nosaukusi par bloka "spēcīgāko ģeopolitisko instrumentu", atzīstot, ka arī to nepieciešams izmanīt un reformēt.

"Mūsu savienība ir pastāvīgi mainīgs projekts, kas prasa pastāvīgu pielāgošanu. Esam sapratuši, ka pašreizējā ES struktūra vairs nebūs piemērota Savienībai, kurā būs 32, 33 vai 35 dalībvalstis," intervijā poļu ziņu vietnei "i.pl" norādīja EP priekšsēdētāja.

Cita starpā ES jānostiprina sava "drošības arhitektūra", un tas jāda sadarbojoties, nevis konkurējot ar NATO, piebilda Metsola, uzsverot, ka Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainu ir "pastāvīgs drauds ES drošībai, tās demokrātiskajai iekārtai, tās stabilitātei, tās vērtībām un eiropeiskajam dzīvesveidam".

Starp citām problēmām, kas ES un EP būs risināmas tuvākajos gados, viņa minēja nepieciešamību vairot bloka konkurētspēju, atrisināt dzīves dārdzības krīzi, radīt jaunas darbavietas un veicināt ilgtspējīgu attīstību.

Lai gan Metsola neminēja nevienu konkrētu nākamās EK prioritāti, viņa norādīja, ka jūnijā notikušajās EP vēlēšanās ES pilsoņi esot balsojuši par pozitīvu Eiropu, kas izvirza un sasniedz savus mērķus, un ka jaunās EK programmai tas jāatspoguļo.

Pēc tikšanās ar Tusku Metsola devās uz Olštinu, lai Polijas premjera pārstāvētās liberāli konservatīvās partijas "Pilsoniskā platforma" (PO) organizētajā vasaras nometnē tiktos ar jauniešiem.

2025.gada pirmajā pusē Polijai rotācijas kārtībā būs jāuzņemas ES prezidējošās valsts pienākumi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu draud atriebties hutiešiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien draudējis atriebties Jemenas hutiešu nemierniekiem, kuru izšautā raķete šorīt piezemējās Izraēlas vidienē.

Pasaule Venecuēlā aizturēti seši ārvalstu pilsoņi par Maduro slepkavības plānošanu

Venecuēlā sestdien aizturēti seši ārvalstu pilsoņi, kas apsūdzēti par prezidenta Nikolasa Maduro slepkavības plānošanu.

Pasaule Ukraiņi notriekuši desmit Krievijas dronus un raķeti H-59

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notriekušas vienu vadāmo raķeti H-59 un desmit no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa minerālmēslu krava joprojām bez virzības

Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa "Asian Majesty" minerālmēslu krava joprojām ir bez virzības, jo aizvien nav panākta galēja vienošanās starp kravas īpašnieku, Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Dmitriju Mazepinu, ANO Pasaules pārtikas programmu un saņēmējvalsti Dienvidāzijā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Pasaule Ungārija bloķē ES vienošanos par finansiālu palīdzību Ukrainai

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdienas rītā bloķēja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu vienošanos par finansiāla atbalsta paketi Ukrainai, paziņoja vairāki diplomāti.

Pasaule Briselē sākas ES samits

Ceturtdien Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi pulcēsies Briselē uz pēdējo šī gada samitu, kurā paredzēts apspriest bloka paplašināšanos, finansiālo palīdzību Ukrainai un ES budžetu.

Sabiedrība Rinkēvičs: Karš Ukrainā izgaismo pieaugošo vajadzību ES uzņemties lielāku lomu

Karš Ukrainā izgaismo pieaugošo vajadzību Eiropas Savienībai (ES) uzņemties lielāku lomu drošībā un uzlabot savas militārās spējas, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš šodien Portugāles pilsētā Porto piedalījās Arajološas grupas sanāksmē, kas ir ES dalībvalstu prezidentu tikšanās formāts.

Pasaule Borels: Eiropas Savienība apsver Vidusjūras patruļu paplašināšanu

Eiropas Savienība (ES) apsver iespēju paplašināt patrulēšanu Vidusjūrā, lai samazinātu nelegālo imigrantu plūsmu no Tunisijas, piektdien paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.