Tusks iesaka «Nord Stream» apoloģētiem atvainoties un aizvērties

Pasaule
LETA 23:45, 18.08.2024 0

Reaģējot uz apgalvojumiem par Kijivas un Varšavas iesaisti gāzesvadu "Nord Sream" spridzināšanā, Polijas premjerministrs Donalds Tusks asi kritizējis šī projekta aizstāvjus.

 
Foto: twitter

Paziņojumā, kas ievietots sociālās saziņas vietnē "X", Tusks norādījis, ka vienīgais, kas tagad darāms "Nord Stream" "patroniem un iniciatoriem" ir "atvainoties un aizvērties".

Kā ziņots, bijušais Vācijas ārējā izlūkdienesta BND vadītājs Augusts Hannings, kas šo amatu ieņēma no 1998. līdz 2005.gadam, apsūdzējis Poliju, ka tā esot sadarbojusies ar Ukrainu "Nord Stream" cauruļvadu spridzināšanā.

"Izskatās, ka saskaņā ar izmeklēšanas rezultātiem tā bijusi ukraiņu komanda, kas darbojusies," intervijā laikrakstam "Die Welt" izteicies Hannings. "Ir visai acīmredzami, ka bijušas iesaistītas Polijas varasiestādes."

Savukārt laikraksts "Wall Street Journal" trešdien publicēja pētījumu, kurā apgalvots, ka gāzes vadus uzspridzinājuši Ukrainas izlūkdienestu aģenti un ka šo operāciju sākotnēji esot apstiprinājis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Šos apgalvojumus Kijiva noraidījusi kā "pilnīgas muļķības".

Tuska izteikumus tūlīt komentējis Polijas Nacionālās drošības biroja vadītājs Jaceks Severa, norādot, ka šajā jautājumā "Polijā ir nesatricināma vienprātība".

Gāzesvadi, kas pa Baltijas jūras gultni savienoja Krieviju ar Vāciju jau pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā izsauca politiskus un ekonomiskus iebildumus, īpaši no Austrumeiropas valstu puses, kas norādīja, ka tie tikai vairo Eiropas atkarību no Krievijas dabasgāzes un mazina tās enerģētisko drošību.

Berlīne, kas ilgi ignorēja arī no Vašingtonas izskanējušos brīdinājumus, pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, beidzot bija spiesta tajos daļēji ieklausīties un vismaz nobremzēt "Nord Stream 2" pieņemšanu ekspluatācijā.

Taču abu cauruļvadu uzspridzināšana 2022.gada septembrī apglabāja šo Berlīnes un Maskavas loloto projektu uz visiem laikiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NYT: Libānā eksplodējušie «Hizbollah» peidžeri bija ražoti Taivānā

Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" izmantotie peidžeri, kas otrdien gandrīz vienlaicīgi eksplodēja, bija ražoti Taivānā, bet pirms nonākšanas Libānā bija aprīkoti ar sprāgstvielām, ziņoja ASV laikraksts "New York Times" (NYT).

Pasaule Pētījums: Kremlis dezinformācijā izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus

Kremlim tuvā Krievijas dezinformācijas struktūra "Sociālā dizaina aģentūra" (ASD) izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus centienos destabilizēt valsti, konstatēts pētījumā, ko veicis "Radio Brīvība" ukraiņu redakcijas projekts "Shemi" kopā ar Eiropas kolēģiem.

Pasaule Eiropas Komisijā Dombrovskim plānota ekonomikas un ražīguma komisāra loma

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien iepazīstināja ar jauno EK sastāvu nākamajiem pieciem gadiem, un jaunajai EK darbu paredzēts sākt 1.novembrī.

Pasaule Izraēlas kara mērķis ir arī iedzīvotāju droša atgriešanās valsts ziemeļos

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja par valsts kara mērķu paplašināšanu, ietverot starp tiem arī valsts ziemeļdaļas iedzīvotāju drošu atgriešanos mājās, kuras viņi atstājuši, glābjoties no pārrobežu apšaudes starp Izraēlas armiju un Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah".

Lasiet arī

Ekonomika PVD Polijas vistas gaļas produktos konstatējis pārsniegtu ūdens daudzumu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Polijas izcelsmes vistu kājās ar ādu konstatējis pārsniegtu pieļaujamo kopējā ūdens daudzumu, liecina PVD publiskotā informācija.

Pasaule Polijā, iespējams, ielidojis krievu drons

Masīvā raķešu un dronu uzbrukuma gaitā, ko pirmdienas rītā pret Ukrainu veica Krievija, Polijas gaisa telpā ielidoja pagaidām neidentificēts objekts un, pēc visa spriežot, vēlāk nogāzies Polijas teritorijā, pavēstīja Polijas armijas operatīvā vadība.

Pasaule Polija paraksta līgumu par 48 «Patriot» palaišanas iekārtām

Polija pirmdien parakstīja līgumu par 48 ASV izstrādāto pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" palaišanas iekārtu ražošanu.

Pasaule Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes virs Ukrainas reģioniem, kas atrodas blakus Polijas robežai.