• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


WSJ: «Nord Stream» spridzināšanu apstiprinājis Zelenskis

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 20:35, 15.08.2024


Laikraksts "The Wall Street Journal" pētījumā par 2022.gada septembrī notikušo gāzesvada "Nord Stream" spridzināšanu apgalvo, ka šo operāciju apstiprinājis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš vēlāk mēģināja to atcelt, kad par to uzzinājusi ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP).



"The Wall Street Journal" vēsta, ka ideja par operāciju radusies 2022.gada maijā. Saskaņā ar iesaistīto personu stāstīto, tā izmaksājusi aptuveni 300 000 ASV dolāru. Tajā izmantota neliela īrēta jahta ar sešu cilvēku komandu.

Operāciju vadījis vārdā nenosaukts ģenerālis ar pieredzi speciālajās operācijās, kurš bijis tieši pakļauts toreizējam Ukrainas armijas virspavēlniekam Valērijam Zalužnijam, apgalvo "The Wall Street Journal".

Ģenerālis uzbrukuma saskaņošanā iesaistījis dažus virsniekus ar pieredzi augsta riska slepenu misiju organizēšanā pret Krieviju. Viens no viņiem bijis bijušais izlūkdienesta virsnieks Romāns Červinskis, uzzinājis laikraksts.

"The Wall Street Journal" raksta, ka Ukrainas prezidents sākotnēji mutiski esot apstiprinājis operācijas plānu, bet, kad CIP lūdzis no operācijas atteikties, Zelenskis devis rīkojumu to pārtraukt. Zelenskis šo rīkojumu nodevis Zalužnijam, bet viņš to ignorējis.

Visas vienošanās šīs operācijas sakarā esot bijušas mutiskas, lai neatstātu dokumentētas pēdas, apgalvo izdevums.

"The Wall Street Journal" arī raksta, ka visas četras augsta ranga amatpersonas, kas bijušas iesaistītas operācijas plānošanā vai par to zinājušas, norādījušas, ka gāzesvadi bijuši leģitīms kara mērķis Ukrainas cīņā pret agresoru Krieviju.

Tikmēr Zalužnijs sarakstē ar laikrakstu uzsvēris, ka neko nezina par šādu operāciju un ka jebkādi pretēji apgalvojumi vienkārša ir provokācija.

"The Wall Street Journal" raksta, ka 2022.gada septembrī operācijas dalībnieki Vācijas ostas pilsētā Rostokā iznomājuši atpūtas jahtu "Andromeda". Saskaņā ar Ukrainas amatpersonu un Vācijas izmeklēšanai tuvu stāvošu cilvēku teikto, jahta iznomāta ar kādas Polijas ceļojumu aģentūras palīdzību. Aģentūru gandrīz pirms desmit gadiem izveidojuši Ukrainas izlūkdienesti, lai slēptu finanšu operācijas.

Sabotāžas vietā nirēji strādājuši pa pāriem un dziļumā uzstādījuši spridzekļus. "Strādājot tumsā ledainā ūdenī, viņi darbojās ar spēcīgu sprāgstvielu HMX, kas bija savienota ar laika detonatoriem. Ar nelielu daudzumu sprāgstvielas būtu pieticis, lai pārrautu augstspiediena caurules," norāda laikraksts.

"The Wall Street Journal" arī apgalvo, ka operācijas dalībnieki apsprieduši iespējamo operācijas atcelšanu sliktu laikapstākļu dēļ, taču vētra drīz norimusi.

Kā ziņots, trešdien vācu mediji vēstīja, ka saistībā ar gāzesvada "Nord Stream" spridzināšanu Vācijas prokuratūra izdevusi orderi kāda Ukrainas pilsoņa aizturēšanai.

Izmeklētāji uzskata, ka meklējamais Ukrainas pilsonis bijis viens no nirējiem, kas mīnējuši gāzesvadu

Vācijas izmeklētāji aizdomās tur vēl divus Ukrainas pilsoņus, tostarp kādu sievieti, kas kā nirēji piedalījušies gāzesvadu spridzināšanā.

Tomēr orderi viņu aizturēšanai pagaidām nav izdoti.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Zelenskis: krievu raķete Melnajā jūrā trāpījusi labības kuģim

Melnajā jūrā ceturtdien Krievijas karaspēka raķete trāpījusi kuģim, kas no Ukrainas uz Ēģipti veda kviešus, pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule Latvijas militārais atbalsts Ukrainai šogad un nākamos gados ir 0,25% no IKP

Ministru prezidente Evika Siliņa ceturtdien, 12.septembrī, tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, ar kuru apsprieda kopīgu rīcību ceļā uz Ukrainas uzvaru un taisnīgu mieru.

Pasaule «SpaceX» kosmosa kuģa apkalpe veikusi pirmo privātpersonu izgājienu kosmosā

Miljardiera Īlona Maska kompānija "SpaceX" ceturtdien iegājusi vēsturē ar pirmo privātās apkalpes izgājienu kosmosā.

Pasaule Miris bijušais Peru prezidents Alberto Fuhimori

Bijušais Peru prezidents Alberto Fuhimori, kurš pavadījis 16 gadus cietumā par noziegumiem pret cilvēci, trešdien nomira galvaspilsētā Limā 86 gadu vecumā, paziņoja viņa ģimene.

Lasiet arī

Pasaule Zelenskis: Lūdzam partnerus paātrināt piegādes, karam nav brīvdienu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenski svētdien vakara videouzrunā mudināja Kijivas partnerus paātrināt bruņojuma piegādes, kā arī uzsvēra, ka karam nav brīvdienu.

Pasaule Kličko: Zelenskim teritoriālu kompromisu gadījumā būs jārīko referendums

Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim būs jārīko referendums, gadījumā ja valsts darba kārtībā parādīsies jautājums par teritoriālu kompromisu ar Krieviju, intervijā Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera" sacīja Kijivas mērs Vitālijs Kličko.

Pasaule Zelenskis: Krievijai jāpiedalās otrajā Ukrainas miera samitā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņojis, ka Krievijai vajadzētu būt pārstāvētai otrajā Ukrainas miera samitā.

Pasaule Zelenskis: Sabiedroto solīto ieroču kavēšanās bremzē pretuzbrukumu

Sabiedroto solīto ieroču kavēšanās dēļ 14 Ukrainas bruņoto spēku brigādes joprojām nav pilnībā aprīkotas, kas kavē pretuzbrukumu, intervijā aģentūrai "Bloomberg" sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.