• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Braže un Borels: Atbalsts Ukrainai būs nepieciešams ilgstoši

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 14:41, 20.07.2024


Atbalsts Ukrainai būs nepieciešams ilgstoši, sestdien tikšanās laikā vienojās ārlietu ministre Baiba Braže (JV) un Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels Fonteljess.



Ārlietu ministre uzsvēra, ka ES ir jābūt vienotai un konsekventai savās pozīcijās un arī turpmāk jānodrošina savlaicīgs militārs, finansiāls un politisks atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.

Braže uzsvēra, ka ir jāstiprina ES un NATO sadarbība, lai atbildētu uz globālajiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, arī Ukrainā.

"Starptautiskās sabiedrības problēma ir Krievija, kuras politika ir karš. Mums kopā ir jādara viss iespējamais, tostarp paplašinot sankcijas pret Krieviju un arī Baltkrieviju, kā arī īstenojot esošās efektīvi, lai Krievija nebūtu spējīga atjaunot savu militāro kapacitāti un spējas, jo tas nozīmētu draudus ES un NATO," sacīja politiķe.

Braže pozitīvi vērtēja apstiprināto 14.sankciju kārtu pret Krieviju un astoto sankciju kārtu pret Baltkrieviju. Vienlaikus viņa aicināja ES steidzami un savlaicīgi strādāt pie nākamās sankciju kārtas.

Tikšanās laikā politiķe informēja Borelu par noslēgto divu dienu vizīti uz Latvijas, ES un NATO Austrumu robežas, kur apmeklēja muitas un robežkontroles punktus uz Krieviju (Terehova) un Pāterniekos (Baltkrievija). Ministre izcēla Latvijas un tās atbildīgo dienestu ieguldījumu un intensīvo darbu, lai efektīvi ieviestu noteiktās sankcijas un novērstu iespējas tās apiet, veicot kvalitatīvu kontroli uz ES un arī NATO ārējās robežas.

"ES austrumu robežas drošība ir kritiski svarīga - tā ir pirmā drošības līnija, kuru sargā Latvijas atbildīgie dienesti. Šobrīd darbs notiek paaugstinātas intensitātes apstākļos - nepieciešami gan finanšu, gan cilvēkresrusi. Turklāt fakts - 80% no kravām, kas šķērso Krievijas un Baltkrievijas robežu, nav no Latvijas, bet citām ES valstīm. Šobrīd Latvijas sankciju kontroli nodrošina uz "saviem pleciem", taču šis slogs būtu jādala starp visām ES valstīm," pauda Braže.

Amatpersonas bija vienisprātis, ka jānodrošina stingrāka nosūtāmo preču kontrole to izcelsmes un deklarēšanas valstīs.

Borels aicināja Braži par vizītes laikā redzēto un uzzināto informēt ārlietu ministrus pirmdien, 22.jūlijā, gaidāmajā ES Ārlietu padomē Briselē.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī situācija Tuvajos Austrumos.

Jau vēstīts, ka sestdien vizītes laikā ES augstais pārstāvis tikās arī ar aizsardzības ministru Andri Sprūdu (P) un apmeklēs militāro bāzi "Ādaži".

Amatpersonas apspriedīs aktuālos ES ārpolitikas un drošības politikas jautājumus, globālos ģeopolitiskos izaicinājumus, tostarp reģionālo drošības situāciju un Krievijas agresijas kara pret Ukrainu ietekmi uz Eiropas drošību.

Militārajā bāzē "Ādaži" Borels tiksies ar NATO daudznacionālās kaujas grupas Latvijā vadību un Spānijas kontingenta karavīriem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Sabiedrība Braže: Latvijas galvenā NATO samita prioritāte ir valsts drošības stiprināšana

Latvijas galvenā šonedēļ gaidāmā NATO samita prioritāte ir valsts drošības stiprināšana, ieviešot alianses kopīgo militāro stratēģiju, aģentūrai LETA uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Sabiedrība Baltkrievijā un Krievijā aizturēti vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo

Baltkrievijā un Krievijā šogad bijuši aizturēti vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Sabiedrība Braže: NATO spējas ir nesalīdzināmi pārākas nekā Krievijai

NATO ir spēcīgākā alianse pasaulē, un tās iespējas ir nesalīdzināmi pārākas nekā Krievijai, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže.

Sabiedrība Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies «Jaunajā vienotībā»

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies politiskajā apvienībā "Jaunā vienotība" (JV), intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atklāja politiķe.