• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dānija ieviesīs pasaulē pirmo oglekļa nodokli mājlopiem

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 21:38, 10.07.2024


Dānija ieviesīs pasaulē pirmo oglekļa nodokli mājlopiem ar nolūku tuvināt valsti mērķim līdz 2045.gadam panākt oglekļa neitralitāti.



No 2030.gada metāna emisija, ko rada liellopu un cūku vēdera pūšanās un gāzes, tiks aplikta ar 300 kronas (40 eiro) lielu nodokli par tonnu CO2 ekvivalenta. Plānots, ka nodoklis 2035.gadā pieaugs līdz 750 kronām par tonnu.

Vienošanos par mājlopu "pirdienu nodokli" jūnija beigās panāca valdība, daļa opozīcijas un lopkopju un arodbiedrību pārstāvji. Vienošanās vēl jāapstiprina parlamentam, kas to izskatīs rudenī.

Organizācijas "Greenpeace Nordic" kampaņas vadītājs Kristiāns Frombergs atzina, ka šī vienošanās "dod cerību (..) situācijā, kad daudzas valstis atkāpjas no klimata pasākumiem".

"Lai gan oglekļa nodoklim vajadzēja būt gan lielākam, gan ātrāk ieviestam, tas tomēr ir nozīmīgs pavērsiens," ziņu aģentūrai AFP sacīja Frombergs. Vienlaikus viņš pauda nožēlu par neizmantoto iespēju radīt "jaunu virzienu Dānijas lauksaimniecībā".

Dānijas Ilgtspējīgas lauksaimniecības asociācija savukārt uzskata šo plānu par bezjēdzīgu. Šī ir "skumja diena lauksaimniecībai", paziņoja asociācija. "Kā lauksaimnieks es jūtos neērti, jo mēs piedalāmies neskaidrā eksperimentā", kas var apdraudēt "pārtikas apgādes drošību", norādīja asociācijas prezidents Pēters Kērs, atgādinot par Jaunzēlandes atteikšanos no līdzīga priekšlikuma.

Jau ziņots, ka Jaunzēlandes konservatīvā valdība jūnijā atteicās no idejas noteikt cenu par lopu radītajiem siltumnīcefekta gāzu izmešiem.

Lai samazinātu Dāņu lauksaimniekiem izmaksas, valdības plāns paredz nodokļu atlaides. Tādēļ paredzams, ka no 2030.gada lauksaimnieku patiesās izmaksas būs 120 kronas par tonnu, bet pēc pieciem gadiem tās pieaugs līdz 300 kronām par tonnu.

Tomēr Ekonomikas ministrija prognozē, ka līdz 2035.gadam "pirdienu nodokļa" dēļ nozarē varētu zaudēt līdz 2000 darbavietu.

No nodokļa gūtos ieņēmumus paredzēts investēti lauksaimniecības nozares pārejā uz ekoloģisku saimniekošanu. Dānijā vairāk nekā 60% no valsts platības tiek izmantota lauksaimniecībā.

"Mums Dānijā valda liels mīts par to, ka esam zaļie līderi," norādīja Frombergs. "Ir ļoti grūti pierādīt, ka šī vienošanās ir vēsturiska," viņš piebilda, uzsverot, ka tā palīdzēs Dānijai saglabāt savas pozīcijas kā intensīvai gaļas ražotājai.

Saskaņā ar Dānijas Lauksaimniecības un pārtikas padomes datiem Dānija ir viena no vadošajām cūkgaļas eksportētājām pasaulē, un cūkgaļa veido gandrīz pusi no valsts lauksaimniecības eksporta.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Ekonomika Prasība par bezskaidras naudas norēķiniem skars vairāk nekā 1000 tirgotāju

Prasība tirgotājiem, kuru apgrozījums pārsniedz 50 000 eiro gadā, nodrošināt pircējiem iespēju norēķināties ar bezskaidru naudu, teorētiski skars aptuveni 1000 tirgotāju, taču faktiski šādu uzņēmumu skaits noteikti ir lielāks, intervijā aģentūrai LETA sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos Olga Bogdanova.

Ekonomika LDDK: Nodokļu reformas neīstenošana būtu bezatbildība

Nodokļu reformas neīstenošana būtu bezatbildība, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs.

Ekonomika Latvijas uzņēmēji norāda uz jaunu nodokļu potenciālo bīstamību (+VIDEO)

Nav izvērtētas iespējas mazināt esošos valsts izdevumus un to efektivitāti.

Ekonomika Ašeradens ir atvērts diskusijām un kompromisiem par nodokļu politikas izmaiņām

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) ir atvērts diskusijām un kompromisiem par nodokļu politikas izmaiņām, vienlaikus saglabājot fokusu uz valsts drošību kā valdības noteikto galveno prioritāti un jau sākotnēji nospraustajiem mērķiem - veicināt Latvijas ekonomikas straujāku izaugsmi un mazinās sociālo nevienlīdzību, pavēstīja Ašeradens.