• Monika,
  • Zilga,
  • Zilgma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Francijas parlamenta vēlēšanu otrā kārtā uzvarējusi kreiso partiju alianse

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:02, 08.07.2024


Francijā parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārtā svētdien uzvarējusi plaša kreiso spēku koalīcija, apsteidzot gan prezidenta Emanuela Makrona centristus, gan galēji labējos, taču neviena grupa nav ieguvusi absolūto vairākumu, liecina pirmdien publicētie galīgie rezultāti.


Foto: twitter

Francijas premjerministrs Gabriels Atāls paziņojis, ka plāno atkāpties pēc kreiso uzvaras vēlēšanās.

Kreiso partiju alianse Jaunā tautas fronte, kas apvieno sociālistus, kreiso ekstrēmistu partiju "Nepakļāvīgā Francija", komunistus un zaļos, ieguvusi 182 vietas Nacionālajā sapulcē. Absolūtais vairākums būtu 289 vietas.

Makrona centristu nometne izcīnījusi 168 vietas, bet galēji labējā Nacionālā apvienība (RN) tikusi pie 143 vietām, kas ir daudz mazāk, nekā gaidīts pēc partijas uzvaras pirmajā kārtā 30.jūnijā.

Vēlētāji visā Francijā un aizjūras teritorijās otrajā kārtā varēja balsot par 501 no 577 vietām Nacionālajā sapulcē, kas ir svarīgākā no divām Francijas parlamenta palātām. Pārējie 76 mandāti tika iegūti jau pirmajā balsošanas kārtā, no tiem trešdaļu ieguva RN.

Galēji kreisās partijas "Nepakļāvīgā Francija" (LFI), kas ir vadošais spēks Jaunajā tautas frontē (NFP), līderis Žans-Liks Melenšons paziņoja, ka tā "ir gatava valdīt".

Francijas galēji labējo līdere Marina Lepēna pavēstīja, ka vēlēšanas ir likušas pamatus "rītdienas uzvarai".

"Vilnis ceļas," viņa sacīja. "Šoreiz tas nebija pietiekami augsts."

"Realitāte ir tāda, ka mūsu uzvara ir tikai atlikta," viņa piebilda.

Lepēnas protežē, 28 gadus vecais Nacionālā apvienības līderis Žordāns Bardella, kurš cerēja kļūt par premjerministru, pauda nožēlu, ka balsojuma iznākums "met Franciju galēji kreiso rokās".

Makrons norādīja, ka viņš nesteigsies aicināt potenciālo premjerministru veidot valdību. Viņš pirms "nepieciešamo lēmumu pieņemšanas" nogaidīs, kamēr veidosies jaunā Nacionālā sapulce.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Gruzijas prezidente atsakās parakstīt likumprojektu pret LGBTQ propagandu

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili atteikusies parakstīt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret seksuālo minoritāšu tiesībām, trešdien paziņojušas amatpersonas.

Pasaule Argentīnas tiesa atļauj pārvest Maradonas mirstīgās atliekas uz mauzoleju

Tiesa Argentīnā otrdien atļāva pārvest leģendārā futbolista Djego Maradonas mirstīgās atliekas no kapsētas uz mauzoleju, kuru viņam paredzēts uzcelt Buenosairesas centrā.

Pasaule Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Pasaule Irāna uz Izraēlu raidījusi 200 raķetes

Irāna iepriekšējās dienas vakarā izšāvusi uz Izraēlu 200 raķetes, trešdien pavēstījusi teokrātiskā režīma kontrolētā valsts televīzija.

Lasiet arī

Pasaule Makrons lūdzis Gabrielu Atālu palikt premjerministra amatā

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien lūdzis premjerministru Gabrielu Atālu pagaidām palikt amatā, lai nodrošinātu stabilitāti valstī, paziņoja prezidenta birojs.

Pasaule Francijā šodien notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārta

Pirmo reizi valsts vēsturē pie varas varētu nonākt galēji labējā Nacionālā apvienība (RN).

Pasaule Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi Nacionālā apvienība

Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien visvairāk balsu izcīnījusi galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.

Pasaule Francijā tūkstošiem cilvēku protestē pret galēji labējiem

Francijā svētdien tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, lai protestētu pret galēji labējiem, kas ieguvuši visvairāk balsu parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā.