• Ada,
  • Adele,
  • Antra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ES pauž bažas par iespējamu Orbāna vizīti Maskavā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 06:49, 05.07.2024


Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien pauda bažas par baumām, ka ES prezidējošās valsts Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns varētu apmeklēt Maskavu.


x.com/PM_ViktorOrban
Foto: twitter

Orbāns ir vienīgais ES līderis, kurš saglabājis tuvas attiecības ar Kremli pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gadā.

Ungārija pirmdien rotācijas kārtībā pārņēma ES prezidentūru, kas tai uz nākamajiem sešiem mēnešiem ļauj ietekmēt bloka darba kārtību un prioritātes.

"ES rotējošajai prezidentūrai nav mandāta kontaktēties ar Krieviju ES vārdā," Eiropadomes prezidents Šarls Mišels paziņoja sociālo mediju platformā "X".

"Eiropadomei ir skaidra nostāja: Krievija ir agresors, Ukraina ir upuris. Nekādas diskusijas par Ukrainu nevar notikt bez Ukrainas," piebilda Mišels.

Šim jautājumam platformā "X" pievērsās arī Polijas premjerministrs Donalds Tusks, ierakstot "Baumas par jūsu vizīti Maskavā nevar būt patiesas @PM_ViktorOrban, vai tomēr tādas ir?".

Saskaņā ar pētnieciskās žurnālistiskas portāla "Vsquare" un radiostacijas RFE/RL (Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība) ziņām, kas iegūtas no anonīmiem avotiem, piektdien Maskavā ir gaidāma Orbāna tikšanās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu. Pirms dažām dienām Orbāns apmeklēja Kijivu.

ES amatpersona Briselē pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, ka "daudzi mēģinājumi" apstiprināt ziņas par Orbāna braucienu "bija neveiksmīgi".

Amatpersona sacīja, ka Orbāns "neinformēja par jebkādu braucienu uz Maskavu". Ja Ungārijas premjerministrs būtu pavaicājis, "[Eiropadomes] prezidents Mišels būtu stingri ieteicis nedoties šādā vizītē," piebilda amatpersona.

Ja baumas apstiprinātos, tā būtu pirmā kāda ES līdera vizīte Maskavā, kopš 2022.gada aprīlī tur viesojās Austrijas kanclers Karls Nehammmers.

Uz AFP jautājumu par šīm baumām, Ungārijas valdība atteicās sniegt komentārus.

Tomēr Orbāns pirmdien bija paziņojis, ka būs "pārsteidzošas ziņas no pārsteidzošām vietām".

Orbāns un Putins pēdējoreiz tikās 2023.gada oktobrī Pekinā, kur viņi apsprieda sadarbību enerģētikā.

Orbāns otrdien Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Šīs vizītes laikā Orbāns mudināja Ukrainas līderi apsvērt iespēju noslēgt pamieru, kas, viņaprāt, varētu paātrināt miera sarunas ar Krieviju. Savukārt Zelenskis aicināja Orbānu atbalstīt Kijivas soļus miera virzienā sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem.

Orbāns ir vairākkārt mēģinājis mīkstināt ES sankcijas pret Krieviju, kas noteiktas, atbildot uz iebrukumu Ukrainā.

Orbāns regulāri kritizē Eiropas finansiālo un militāro atbalstu Kijivai un nedēļām ilgi bloķēja 50 miljardu eiro vērtu palīdzības paketi.

Ungārijas premjers arī bijis pret ES iestāšanās sarunām ar Ukrainu un ES sankcijām pret Maskavu, tomēr Ungārija nav izmantojusi veto tiesības šo sarunu un sankciju bloķēšanai.

Orbāns šogad apsveica Putinu ar uzvaru tā dēvētajās prezidenta vēlēšanās. Viņš arī uzslavēja dialoga un "abpusējas cieņas" saglabāšanu starp Ungāriju un Krieviju "pat izaicinošos ģeopolitiskos kontekstos".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Noslēgusies gadu ilga NASA simulācija dzīvei uz Marsa

Teksasā sestdien noslēgusies ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) misija, kurā tika simulēta dzīve uz Marsa, un četri brīvprātīgie, kas 378 dienas pavadīja ieslodzīti 160 kvadrātmetros, priecīgi un atviegloti pameta simulatoru.

Pasaule Francijā šodien notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārta

Pirmo reizi valsts vēsturē pie varas varētu nonākt galēji labējā Nacionālā apvienība (RN).

Pasaule Irānas prezidenta vēlēšanās uzvarējis reformists Pezeškiāns

Irānā piektdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis reformistu kandidāts Masuds Pezeškiāns, pārspējot stingrās līnijas piekritēju Saīdu Džalili, sestdien paziņoja Iekšlietu ministrija.

Pasaule Kīrs Stārmers kļuvis par Lielbritānijas premjeru

Lielbritānijas karalis Čārlzs III piektdien premjerministra amatā iecēlis leiboristu līderi Kīru Stārmeru.

Lasiet arī

Pasaule Ukrainas dronu uzbrukumā aizdegusies Krievijas munīcijas noliktava

Naktī uz svētdienu Ukrainas lidrobotu uzbrukumā aizdegusies munīcijas noliktava Krievijas Voroņežas apgabalā, netālu no Krievijas un Ukrainas robežas.

Pasaule Ukraiņi notriekuši 13 krievu trieciendronus

Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi visus 13 trieciendronus "Shahed", ko Krievija aizvadītajā naktī raidījusi pret mērķiem Ukrainā, svētdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Stoltenbergs paziņo par NATO militāro palīdzību Ukrainai 40 miljardu eiro apmērā

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien apstiprinājis, ka NATO 2025.gadā sniegs Ukrainai militāro palīdzību 40 miljardu eiro apmērā.

Pasaule ĀM: Latvija ir ieinteresēta Ķīnas iesaistē Ukrainas kara risināšanā

Latvija ir ieinteresēta konstruktīvā Ķīnas iesaistē Krievijas kara Ukrainā risināšanā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).