• Imants,
  • Ingars,
  • Intars,
  • Rimants
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Laikraksts: Vīne kļuvusi par Krievijas spiegu centru Eiropā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 15:35, 29.06.2024


Vīne ir kļuvusi par vienu no Krievijas izlūkdienestu spiegošanas un operatīvās darbības centriem Eiropā, ziņo laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Austrijas izlūkdienestos un rietumvalstu amatpersonām.



Publikācijā teikts, ka to Krievijas pilsoņu skaits, kuri strādā Krievijas valsts struktūrās Vīnē, pēdējā laikā ir pieaudzis līdz vairāk nekā 500. Aptuveni puse no viņiem ir diplomāti un vadītāji, bet otra puse, kā ir pārliecināti Austrijas izlūkdienesti, būtībā nodarbojas ar spiegošanu. Starp šiem Krievijas pilsoņiem ir arī operatīvie darbinieki, kas pārrauga sabotāžas un slepkavību sagatavošanu Eiropas Savienības (ES) valstīs.

Austrijas galvaspilsētā Krievijas diplomātisko pārstāvniecību un citu valsts strutūru darbinieki strādā vairāk nekā 40 ēkās, raksta "Wall Street Journal".

Austrijas drošības dienestiem ir aizdomas, ka Krievijas aģenti Austrijā ir iesaistīti Rietumu militārās palīdzības Ukrainai loģistikas izsekošanā. Turklāt Vīne kalpo arī kā graujošu darbību finansēšanas centrs - Krievijas specdienesti, kas Austrijā strādā diplomātiskā aizsegā, no turienes kontrabandas ceļā pa visu Eiropu pārvadā skaidru naudu, raksta "Wall Street Journal". Piemēram Vīnē strādājošas Krievijas amatpersonas maksājušas pilota Maksima Kuzminova slepkavības izpildītājem. Kuzminovs dezertēja no Krievijas armijas, ar helikopteru "Mi-8" aizbēgot uz Ukrainu. Viņš tika nogalināts Spānijā, kur dzīvoja ar svešu vārdu. Slepkavas nav atrasti. Iepriekš tika ziņots, ka Spānijas drošības dienesti pieļauj, ka tie ir Maskavas nolīgti noziedznieku pārstāvji.

Vairākas ES valstis, jo īpaši Čehija, ierosina ierobežot Krievijas diplomātu ceļošanu pa ES, jo īpaši, lai nepieļautu Krievijas diplomātisko pārstāvniecību Austrijā darbinieku braucienus uz citām ES valstīm. Lēmums vēl nav pieņemts.

Austrijas Iekšlietu ministrija atzīst, ka tā ir informēta par Krievijas specdienestu pievērsto uzmanību šai valstij, bet apliecina, ka uzskata Austriju par vienu no drošākajām valstīm, jo tās drošības dienesti esot ļoti efektīvi. Tomēr laikraksts norāda, ka par spiegošanu krimināllietas Austrijā faktiski tiek ierosinātas tikai gadījumos, kad tā ir vērsta pret pašu Austriju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Francijā tūkstošiem cilvēku protestē pret galēji labējiem

Francijā svētdien tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, lai protestētu pret galēji labējiem, kas ieguvuši visvairāk balsu parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā.

Pasaule Orbāns paziņo par alianses veidošanu ar Austrijas un Čehijas partijām

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns svētdien Vīnē paziņoja, ka Eiropas savienības līmeni kopā ar populistu partijām no Austrijas un Čehijas veido jaunu aliansi - "Parioti Eiropai" -, ar mērķi Eiropas Parlamentā (EP) veidotu jaunu galēji labējo grupu.

Pasaule Ņujorkā policists nošāvis 13 gadus vecu pusaudzi

Policists Ņujorkā nošāvis 13 gadus vecu pusaudzi, kurš bēga no policijas ar šaujamieroča repliku, sestdien paziņoja vietējās amatpersonas.

Pasaule Ķīnas prezidents apmeklēs Kazahstānu un Tadžikistānu

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins piedalīsies līderu sanāksmē un no otrdienas dosies valsts vizītē uz Kazahstānu un Tadžikistānu, svētdien paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrija.

Lasiet arī

Kriminālziņas Tiesās 14.Saeimas deputāta kandidāti par spiegošanu Krievijas labā

Tiesa šonedēļ sāks skatīt krimināllietu, kurā par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēta 14.Saeimas deputāta amata kandidāte Inga Tuhbatova.

Sabiedrība Premjerei bažas par tiesu spēju Krievijas spiegu jautājumā redzēt «kopējo bildi»

Ministru prezidente Evika Siliņa bažījas par tiesu spēju Krievijas spiegu jautājumā redzēt "kopējo bildi".

Kriminālziņas Par spiegošanu Krievijas labā notiesāto Frolovu izsludina meklēšanā

Rīgas pilsētas tiesa izsludinājusi meklēšanā par spiegošanu Krievijas labā notiesāto Valentīnu Frolovu. Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Frolovs aizbēdzis no Latvijas.

Kriminālziņas Samazina cietumsodu diviem jauniešiem par Gaisa spēku bāzes izspiegošanu

Apelācijas instances tiesa samazinājusi cietumsodu diviem jauniešiem par Latvijas Gaisa spēku bāzes izspiegošanu un provokācijām Krievijas specdienesta labā.