• Paulis,
  • Pauls,
  • Pāvils,
  • Pēteris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Brazīlijas Augstākā tiesa atbalsta marihuānas dekriminalizāciju

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 10:00, 26.06.2024


Brazīlijas Augstākā tiesa ar vairākumu balsu atbalstījusi marihuānas glabāšanas dekriminalizāciju personīgai lietošanai.


Foto: pixabay

Pēc ilga un sarežģīta procesa astoņi no 11 tiesnešiem atzinuši, ka neliela marihuānas daudzuma glabāšana joprojām ir pārkāpums, taču tas nav krimināli sodāms, otrdien paziņoja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Luīss Robērtu Barrozu.

Lēmums par to, cik liels "zālītes" daudzums atzīstams par robežu starp lietotāju un tirgotāju, tiks paziņots trešdien, taču zināms, ka tiesnešu apspriestais dekriminalizējamais apjoms ir 25 līdz 60 grami.

Lieta tika ierosināta, pamatojoties uz advokātu prasību, kas apstrīdēja papildu cietumsodu ieslodzītajiem, kuru kamerā tika atrasti trīs grami marihuānas.

Prāva sākās jau 2015.gadā un vairākkārt tika pārtraukta.

Līdzšinējais likums, kas tika pieņemts 2006.gadā, "narkotiku nelegālu iegādāšanos, glabāšanu vai transportēšanu" atzīst par noziegumu.

Lai gan ar šo likumu narkotiku lietotājiem paredzēti vieglāki sodi, piemēram sabiedriskais darbs, tajā nav noteikts narkotiku apjoms, kas uzskatāms jau par glabāšanu tirgošanas nolūkā un par ko pienākas bargs cietumsods.

Šīs normas interpretāciju likums atstājis policijas, prokuratūras un tiesas ziņā.

Šis jautājums Brazīlijā tiek vērtēts ļoti pretrunīgi, un ietekmīgas konservatīvo aprindas kategoriski iestājas pret jebkādu marihuānas dekriminalizāciju.

Aprīli Senāts, kur konservatīvajiem ir vairākums, apstiprināja likumprojektu, kas paredz, ka jebkurš narkotiku daudzums konstitucionāli uzskatāms par krimināli sodāmu nodarījumu.

Drīzumā par šo likumprojektu gaidāmas debates arī parlamenta apakšnamā.

Debates izsaukusi arī marihuānas lietošana medicīniskos nolūkos, un pacienti spiesti vērsties tiesā, lai saņemtu atļauju terapijai, kas balstīta uz CDB, nepsihotropisku vielu, kura atrodama kaņepēs un tiek izmantota smagas epilepsijas gadījumos.

Pēdējo gadu laikā daudzas valstis dekriminalizējušas marihuānas lietošanu arī izklaides nolūkā, atceļot cietumsodus par "zālītes" glabāšanu, taču par šīs narkotikas legalizāciju izšķīrušās tikai nedaudzas.

Eiropas Savienībā (ES) Marihuānu nesen legalizēja Vācija, kam pievienojusies vienīgi Malta un Luksemburga.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Slovākijā vilciena un autobusa sadursmē seši bojāgājušie

Slovākijā ceturtdien pasažieru vilciena un autobusa sadursmē gājuši bojā seši un ievainoti pieci cilvēki, paziņoja amatpersonas.

Pasaule Baidens un Tramps debatēs apmainās pārmetumiem (+VIDEO)

ASV prezidents Džo Baidens un republikāņu Baltā nama kandidāts Donalds Tramps savās pirmajās debatēs pievērsās plašam jautājumu lokam, tostarp abortiem, ārpolitikai, imigrācijai un ekonomikai, kā arī apmainījās personīgiem pārmetumiem.

Pasaule Baltijas valstis aicina ES izbūvēt aizsardzības līniju gar robežu ar Krieviju

Baltijas valstis un Polija kopīgā vēstulē aicinājušas Eiropas Savienību (ES) izbūvēt aizsardzības līniju gar bloka robežu ar Krieviju un Baltkrieviju, lai pasargātu ES no Maskavas militārajiem draudiem un hibrīdkara aktivitātēm, ziņo aģentūra "Reuters".

Pasaule Raķešu trūkums neļauj Ukrainai aizsargāt jau izremontētos enerģētikas objektus

Ukrainā pretgaisa aizsardzības sistēmu raķešu trūkums neļauj aizsargāt pēc uzbrukumiem jau izremontētos enerģētikas objektus, ziņo ASV Kara studiju institūts (ISW).

Lasiet arī

Kriminālziņas Brazīlijā izmeklē mākslīgā intelekta kļūdas tiesas spriedumā

Brazīlijā noris izmeklēšana pret federālo tiesnesi, kas pieļāvis kļūdas ar mākslīgā intelekta palīdzību sagatavotā spriedumā, pavēstīja varasiestādes, norādot, ka šī valstī ir pirmā šāda lieta.

Pasaule Brazīlijas tiesa liedz Bolsonaru startēt vēlēšanās

Brazīlijas tiesa otrdien atkārtoti liegusi bijušajam prezidentam Žairam Bolsonaru startēt vēlēšanās.

Pasaule Beidzot notikusi Brazīlijas un Ukrainas prezidentu Luisa Inasiu Lulas da Silvas

Beidzot notikusi Brazīlijas un Ukrainas prezidentu Luisa Inasiu Lulas da Silvas un Volodimira Zelenska tikšanās. Viņi abi ieradušies Ņujorkā uz ANO Ģenerālās Asamblejas ikgadējo sesiju.

Ekonomika Brazīlija šogad apsteigs ASV kā pasaulē lielākā kukurūzas eksportētāja

Brazīlija šogad apsteigs ASV un kļūs par pasaulē lielāko kukurūzas eksportētāju, pateicoties bagātīgai ražai, trešdien paziņoja Brazīlijas valstij piederošais uzņēmums "National Supply Company".