• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jaunkaledonijā atsākas nemieri

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 14:34, 24.06.2024


Naktī uz pirmdienu Francijas aizjūras teritorijā Jaunkaledonijā, kur atkal uzliesmojuši nemieri, pielaista uguns vairākām ēkām, tajā skaitā policijas iecirknim un kādas pilsētas mērijai, ziņo varasiestādes.



Naktī nemieri notikuši visā Jaunkaledonijas salā, kā arī Pēnas un Marē salās, teikts paziņojumā presei, ko izplatījis augstākais komisārs, kas pārstāv Francijas valsti.

Grautiņus un laupīšanas, kas uzliesmoja maijā, izraisīja Parīzes iecerētā vēlēšanu reforma, kas ļautu cilvēkiem, kuri Jaunkaledonijā dzīvojuši vismaz desmit gadus, balsot vietējās vēlēšanās. Vēlētāju loks tādējādi tiktu paplašināts uz pēdējo gadu iebraucēju rēķina. Jaunkaledonijas neatkarības kustības pārstāvji uzskata, ka šādi tiktu mazināta arhipelāga iedzimto kanaku politiskā ietekme.

Kanaki šobrīd sastāda 40% no iedzīvotāju kopskaita.

Nemieri prasīja deviņu cilvēku dzīvības, un tajos nodarīti zaudējumi 1,5 miljardu eiro apmērā.

Kārtības atjaunošanai uz salu grupu, kas atrodas gandrīz 17 000 kilometru no Parīzes, Francija nosūtīja 3000 karavīru un policistu.

Dumbea, kas atrodas uz ziemeļiem no Jaunkaledonijas galvaspilsētas Numea, naktī ticis aizdedzināts municipālās policijas iecirknis un garāža.

Kā no notikuma vietas ziņo aģentūras AFP žurnālists, kārtības atjaunošanā tikušas izmantotas četras bruņumašīnas.

Vairāki ugunsgrēki izcēlušies divos no Numea rajoniem, kur dedzinātas gan policijas, gan privātās automašīnas.

Tikmēr Burelā notikušas separātistu un policijas sadursmes, kurās viens cilvēks ievainots.

Ņemot vērā atsākušās nekārtības, pirmdien slēgtas daudzas skolas.

Sestdien septiņiem separātistu aktīvistiem izvirzītas apsūdzības par nekārtību organizēšanu. Apsūdzētie nosūtīti uz Franciju, kur tie atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Jaunkaledonijā jau sen valda spriedze starp iedzimtajiem kanakiem, kas sliecas atbalstīt neatkarību, un franču kolonistu pēcnācējiem, kuri saglabā lojalitāti Francijai. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados tā pārauga pat vardarbībā, kas prasīja vairāk nekā 70 dzīvību.

1998.gada Numea vienošanās, ar kuru tika izbeigts asiņainais konflikts, cita starpā paredzēja līdz 2022.gadam sarīkot trīs referendumus par Jaunkaledonijas neatkarību, ja to pieprasīs vismaz trešdaļa no 54 Teritoriālā kongresa deputātiem.

Pirmajā referendumā, kas notika 2018.gadā, 57% balsstiesīgo atbalstīja palikšanu Francijas sastāvā, taču otrajā referendumā, kas notika 2020.gada oktobrī, pret neatkarību balsoja vairs tikai 53%.

Taču trešo referendumu karantīnas ierobežojumu dēļ kanaki boikotēja, un tajā palikšanu Francijas sastāvā atbalstīja 97% balsojušo. Tāpēc neatkarības atbalstītāji šīs nobalsošanas rezultātu atsakās pieņemt, norādot, ka tajā piedalījušies tikai 44% balsstiesīgo.

Saskaņā ar Numeas vienošanos vēlētāju saraksti nav atjaunoti kopš 1998.gada, un tas nozīmē, ka cilvēki, kas Jaunkaledonijā ieradušies no Francijas pamatteritorijas vai citām valstīm pēdējo 25 gadu laikā, nevar balsot vietējās vēlēšanās.

Situāciju, kad vēlēšanās nevar piedalīties katrs piektais iedzīvotājs, Francijas valdība nodēvējusi par absurdu, savukārt separātisti bažījas, ka no vēlētāju loka paplašināšanas labumu gūs profranciskie politiķi, bet pamatiedzīvotāju kanaku loma tiks padarīta vēl mazāka.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Aptauja: atbalsts Herisai un Trampam teju vienāds

Amerikāņu vidū, kas sliecas balsot gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, 48% atbalsta demokrātu kandidāti Kamalu Herisu, bet 47% republikāni Donaldu Trampu, konstatēts telekanāla CNN un pētījumu centra SSRS aptaujā.

Pasaule Mediji: Krievija sistemātiski nodarbojas ar spiegošanu Baltijas jūrā

Krievija sistemātiski vāc informāciju par gāzes cauruļvadiem, datu kabeļiem, vēja ģeneratoru parkiem un militāro infrastruktūru Baltijas jūrā, vēsta Vācijas mediji.

Pasaule ANO: 15 miljoniem ukraiņu nepieciešama humānā palīdzība

Ukrainā humānā palīdzība ir nepieciešama 15 miljoniem cilvēku, no kuriem vairāk nekā puse ir sievietes un bērni, uzrunā ANO Drošības padomes sanāksmē Ņujorkā paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Pasaule Izraēla turpina veikt gaisa triecienus Libānā

Izraēlas Gaisa spēki otrdien turpina triecienus Libānā, pavēstījusi Izraēlas armija.

Lasiet arī

Pasaule Brazīlijā 39 cilvēki apsūdzēti par 8.janvāra nemieriem

Brazīlijas varas iestādes pirmdien pastiprināja valdības ēku apsardzi galvaspilsētā Braziljā, kā arī oficiāli izvirzīja 39 cilvēkiem apsūdzības noziegumos pret valsti saistībā ar 8.janvāra nemieriem.

Pasaule Irānā Evinas cietuma ugunsgrēkā gājuši bojā četri ieslodzītie

Sestdienas vakarā Teherānas Evinas cietumā, kurā cita starpā tiek turēti politiskie ieslodzītie un personas ar dubulto pilsonību, izcēlies spēcīgs ugunsgrēks, kurā gājuši bojā vismaz četri ieslodzītie, bet 61 guvis ievainojumus.

Pasaule Sadursmēs ASV Kapitolijā zaudējuši dzīvību četri cilvēki

Sadursmēs ASV Kapitolijā trešdien zaudējuši dzīvību četri cilvēki, paziņojušas amatpersonas.

Pasaule ASV kustības "Melno dzīvēm ir nozīme" mītiņā sašauti divi cilvēki

Apšaudē, kas ASV izcēlusies kustības "Black Lives Matter" ("Melno dzīvēm ir nozīme") mītiņa laikā Kentuki pavalstī, viens cilvēks nogalināts, bet otrs ievainots, ziņo policija.