• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


EK ierosina pret septiņām dalībvalstīm sākt pārmērīga budžeta deficīta procedūru

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:41, 19.06.2024


Eiropas Komisija (EK) trešdien oficiāli izteikusi brīdinājumu septiņām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm par to budžeta stāvokļa pasliktināšanos.



"Mēs esam secinājuši, ka pārmērīga budžeta deficīta procedūru ir pamatoti sākt pret Franciju, Beļģiju, Itāliju, Ungāriju, Maltu, Poliju un Slovākiju," teikts EK paziņojumā.

Šīm septiņām valstīm budžeta deficīts pārsniedzis 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tādējādi pārkāpjot ES noteiktās prasības.

EK oficiāli ierosinās sākt pārmērīga budžeta deficīta procedūru pret šīm septiņām valstīm ES dalībvalstu finanšu ministru sanāksmē jūlijā.

Komisija norāda, ka vislielākais budžeta deficīts pērn bijis Itālijā (7,4% no IKP), Ungārijā (6,7%), Rumānijā (6,6%), Francijā (5,5%) un Polijā (5,1%).

EK bloka dalībvalstis par noteikto fiskālo prasību pārkāpšanu oficiāli brīdina pirmo reizi kopš brīža, kad 2020.gadā šī prasība tika atcelta saistībā ar koronavīrusa pandēmiju un enerģētikas krīzi, jo valstis steidzās atbalstīt uzņēmumus un mājsaimniecības ar valsts finansējumu.

Tad ES divus gadus pārskatīja šos budžeta noteikumus, lai padarītu tos praktiskāk piemērojamus un dotu lielāku rīcības brīvību investīcijām tādās svarīgās jomās kā aizsardzība.

Taču divi galvenie šo noteikumu mērķi saglabājušies - valsts parādsaistības nedrīkst pārsniegt 60% no IKP, bet budžeta deficīts -3% no IKP.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Aptauja: atbalsts Herisai un Trampam teju vienāds

Amerikāņu vidū, kas sliecas balsot gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, 48% atbalsta demokrātu kandidāti Kamalu Herisu, bet 47% republikāni Donaldu Trampu, konstatēts telekanāla CNN un pētījumu centra SSRS aptaujā.

Pasaule Mediji: Krievija sistemātiski nodarbojas ar spiegošanu Baltijas jūrā

Krievija sistemātiski vāc informāciju par gāzes cauruļvadiem, datu kabeļiem, vēja ģeneratoru parkiem un militāro infrastruktūru Baltijas jūrā, vēsta Vācijas mediji.

Pasaule ANO: 15 miljoniem ukraiņu nepieciešama humānā palīdzība

Ukrainā humānā palīdzība ir nepieciešama 15 miljoniem cilvēku, no kuriem vairāk nekā puse ir sievietes un bērni, uzrunā ANO Drošības padomes sanāksmē Ņujorkā paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Pasaule Izraēla turpina veikt gaisa triecienus Libānā

Izraēlas Gaisa spēki otrdien turpina triecienus Libānā, pavēstījusi Izraēlas armija.

Lasiet arī