• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ES kampaņā aicina pilsoņus piedalīties EP vēlēšanās

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:35, 29.05.2024


Visā Eiropas Savienībā (ES) ir sākta informatīvā kampaņa pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kas aicina pilsoņus piedalīties vēlēšanās un kritiski izvērtēt pieejamo informāciju saistībā ar vēlēšanām, informē Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP).



Kampaņas mērķis ir mazināt dezinformācijas ietekmi.

NEPLP informē, ka Latvijā, tāpat kā citās ES valstīs, informatīvais paziņojums tiks izplatīts dalībvalstu mediju regulatoru komunikācijas platformās, sabiedrisko mediju programmās, kā arī to izplatīt ir aicināts ikviens Latvijas medijs.

Informatīvais paziņojums tika izstrādāts Eiropas audiovizuālo mediju regulatoru grupas darba grupā, apvienojot spēkus un idejas neatkarīgiem ES elektronisko mediju regulatoriem, tostarp NEPLP.

NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aurēlija Ieva Druviete norāda, ka ar kampaņu ikviens pilsonis ir aicināts piedalīties EP vēlēšanās un vienlaikus pasargāt sevi no manipulācijām, kritiski izvērtējot informāciju priekšvēlēšanu laikā. "Pieaugot dezinformācijas un dažādu manipulāciju riskam, pieaug medijpratības nozīme sabiedrībā. Tāpēc ir nepieciešama mūsu kopējā modrība par to, kas priekšvēlēšanu laikā tiek izplatīts gan informatīvajā vidē kopumā, gan burbuļos, kuros dzīvojam," norāda Druviete.

EK norādījusi, ka dezinformācijas un manipulāciju apkarošana ir viens no ES un tās dalībvalstu aktuālākajiem jautājumiem. Turklāt jaunās tehnoloģijas ir ļāvušas personām izplatīt dezinformāciju un manipulēt ar informāciju līdz šim neredzētā mērogā un ātrumā.

Tāpat EK ir norādījusi, ka dezinformācija un trešo valstu veiktās informācijas manipulācijas un iejaukšanās ir nopietns drauds ES sabiedrībai. Tā var graut demokrātiskās institūcijas un procesus, neļaujot iedzīvotājiem pieņemt apzinātus lēmumus vai atturot viņus no balsošanas. Tāpat dezinformācija var polarizēt sabiedrību, nostādot kopienas citu pret citu.

Informatīvo kampaņu Latvijā atbalsta arī Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Valsts Kanceleja.

EP vēlēšanu diena būs 8.jūnijs, kad varēs balsot no plkst.8 līdz 20.

EP vēlēšanās būs iespējams balsot jebkurā no 945 vēlēšanu iecirkņiem visa Latvijā, vai arī kādā no 50 iecirkņiem ārvalstīs. Balsstiesīgajiem pilsoņiem ir tiesības balsošanai izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu, norāda CVK.

Iepriekš nobalsot varēs tikai Latvijā, jo iecirkņos ārvalstīs varēs nobalsot tikai vēlēšanu dienā. Iepriekšējā balsošana būs iespējama 3.jūnijā no plkst.8 līdz 13, 6.jūnijā no plkst.16 līdz 20 un 7.jūnijā no plkst.13 līdz 18.

CVK aicina iedzīvotājus balsošanu iemūžināt savā mobilajā tālrunī un foto ievietot kādā no sociālajiem tīkliem, klāt pievienojot mirkļbirku "#eiropasvēlēšanas2024".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Sabiedrība VDD nav konstatējis Krievijas mēģinājumus iejaukties EP vēlēšanu norisē Latvijā

Valsts drošības dienests (VDD) nav konstatējis agresorvalsts Krievijas vai citu valstu tiešus mēģinājumus prettiesiski iejaukties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu norisē un ietekmēt to rezultātus Latvijā, informēja VDD.

Sabiedrība Rīgā EP vēlēšanās piedalījušies nepilni 37% balsstiesīgo

Rīgā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās piedalījušies 147 028 vēlētāji jeb 36,96%, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) oficiāli publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Sabiedrība Politoloģe skaidro zemo vēlēšanu aktivitāti Latgalē

Zemā vēlēšanu aktivitāte Latgalē varētu būt skaidrojama ar reālā iedzīvotāju skaita neatbilstību reģistrētajam, tādu viedokli pauda Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle, komentējot zemo vēlētāju aktivitāti Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Sabiedrība Rīgas centrā balsošanā izmantotas desmit neapzīmogotas aploksnes

Eiropas Parlamenta (EP)vēlēšanās Rīgā, 81.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, balsošanā izmantotas desmit neapzīmogotas aploksnes.