• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izraēlas armija veic «mērķētus triecienus» Rafahā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 09:08, 07.05.2024


Izraēlas armija pirmdienas vakarā paziņoja par "mērķētu triecienu" sākšanu Rafahā pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".



Izraēlas kara valdība apstiprināja militāru operāciju Gazas joslas dienvidu pilsētā dažas stundas pēc tam, kad "Hamās" apliecināja, ka pieņem Ēģiptes un Kataras pamiera piedāvājumu.

Ziņu aģentūras AFP korespondents ziņoja par spēcīgu bombardēšanu Rafahā naktī pirms otrdien gaidāmajām sarunām par pamiera piedāvājumu, kas paredz trīs posmus: pilnīgu Izraēlas karaspēka izvešanu no Gazas josla, kara dēļ pārvietoto palestīniešu atgriešanos un ķīlnieku un gūstekņu apmaiņu ar mērķi panākt "pastāvīgu pamieru".

Gan palestīniešu drošības amatpersona, gan Ēģiptes amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, atklāja, ka Izraēlas tanki ir iegājuši Rafahā, nonākot tikai 200 metru attālumā no Ēģiptes robežas.

Ēģiptes amatpersona apliecināja, ka operācija ir šķietami ierobežota. Viņš un "Hamās" televīzijas kanāls "Al Aqsa" vēstīja, ka Izraēlas amatpersonas ir informējušas Ēģipti, ka karavīri tiks izvesti pēc operācijas noslēguma.

Izraēlas armija plašākus komentārus nav sniegusi.

Pirmdien Izraēlas armija paziņoja, ka likusi evakuēties aptuveni 100 000 cilvēku no Rafahas austrumu daļas pirms gaidāmā uzbrukuma Gazas joslas dienvidu pilsētai.

Svētdien četri Izraēlas karavīri tika nogalināti, kad "Hamās" kaujinieki netālu no Rafahas robežšķērsošanas punkta palaida šāviņus uz Izraēlas dienvidiem.

Baltais nams pirmdien turpināja ASV sabiedrotajai Izraēlai paust bažas par plašas militārās operācijas Rafahas blīvi apdzīvotajos rajonos katastrofālajām sekām.

Pamiers ļautu izbeigt septiņus mēnešus ilgušo karu Gazas joslā, tomēr nav skaidrības, vai par to iespējams vienoties. Izraēla uzsvēra, ka vidutāju pamiera piedāvājumā nav izpildītas tās "pamata prasības".

Vairāk nekā miljons cilvēku, bēgot no Izraēlas militārās ofensīvas citās Gazas joslas daļās, ir sapulcējušies teltīs un pārpildītos dzīvokļos Rafahā. Izraēla apgalvo, ka Rafaha ir "Hamas" pēdējais cietoksnis, bet Izraēlas tuvākās sabiedrotās ASV iebilst pret pilna mēroga iebrukumu pilsētā, kas robežojas ar Ēģipti, ja vien Izraēla nesniegs "ticamu" plānu civiliedzīvotāju aizsardzībai šajā pilsētā.

Kara Gazas joslā dēļ mājas ir bijuši spiesti pamest aptuveni 80% no 2,3 miljoniem teritorijas iedzīvotāju, un vairākās pilsētās nodarīti plaši postījumi dzīvokļiem, slimnīcām, mošejām un skolām. Saskaņā ar "Hamās" kontrolēto Gazas joslas veselības aizsardzības iestāžu datiem bojāgājušo skaits teritorijā pārsniedz 34 500 cilvēkus.

Karš sākās 7.oktobrī, kad "Hamās" Izraēlas dienvidos sarīkoja slaktoņu, nogalinot ap 1200 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotājus, un nolaupot vēl aptuveni 250 cilvēku. Izraēla apgalvo, ka kaujinieki joprojām tur aptuveni 100 ķīlniekus, bet vēl vairāk nekā 30 cilvēku gūstā ir miruši.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ES aizliedz vēl četru Krievijas mediju izplatīšanu

Eiropadome piektdien pieņēma lēmumu Eiropas Savienības (ES) teritorijā apturēt Krievijas mediju "RIA Novosti", "Rossijskaja gazeta" un "Izvestija", kā arī ar Maskavu saistītā "Voice of Europe" pārraidīšanu un izplatīšanu.

Pasaule Vētrās Teksasā četri bojāgājušie

Spēcīgās vētrās ASV Teksasas štata dienvidaustrumos dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet Hjūstonas apvidū bez elektrības palikuši 900 000 mājokļu un uzņēmumu, pavēstīja varasiestādes.

Pasaule Izraēlas profesors: Šī kara rezultāts varētu būt Palestīnas valsts

Izraēla mainās pēc katra kara un šī kara aizsāktā procesa beigās mūs gaida vai nu Palestīnas valsts izveide, vai kaut kas daudz tuvāks Palestīnas valstij, intervijā aģentūrai LETA sacīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

Pasaule Baltkrievija vēršas pret opozīcijas aktīvistiem, konfiscējot viņu īpašumus

Baltkrievijas varas iestādes ceturtdien paziņoja, ka veikušas reidus un konfiscējušas nekustamos īpašumus, kas pieder 104 opozīcijas aktīvistiem, kuri aizbēguši no valsts.

Lasiet arī

Pasaule Izraēla: zem ANO bēgļu lietu aģentūras Gazā atrasts «Hamās» tunelis

Izraēlas bruņotie spēki sestdienas vakarā paziņoja, ka atklājuši palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" tuneli zem ANO Palestīniešu bēgļu lietu aģentūras (UNRWA) mītnes Gazas pilsētā.

Pasaule Izraēlas armija: Gūti pierādījumi par tiešu Irānas finansējumu «Hamās»

Izraēlas bruņotie spēki atraduši pierādījumus par naudas plūsmu starp Irānu un palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās", otrdien paziņojusi armija.

Pasaule Netanjahu: «Hamās» ir pilnībā infiltrējis UNRWA

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien paziņojis, ka palestīniešu teroristiskais grupējums "Hamās" ir pilnībā infiltrējis ANO palestīniešu bēgļu aģentūru UNRWA.

Pasaule «Hamās» grib «pilnīgu un visaptverošu uguns pārtraukšanu» Gazas joslā

Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamās" grib "pilnīgu un visaptverošu uguns pārtraukšanu" Gazas joslā, pirmdien paziņoja augsta "Hamās" amatpersona pēc Kataras paziņojuma par pagaidu pamiera ierosinājumu.