• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Argentīnas studenti protestē pret līdzekļu samazināšanu valsts augstskolām

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:25, 24.04.2024


Desmitiem tūkstoši Argentīnas augstskolu studentu otrdien izgāja demonstrācijās, lai protestētu pret līdzekļu samazināšanu valsts augstskolām, pētniecībai un zinātnei jaunā prezidenta Havjera Mileja laikā.


twitter.com/powerpaola
Foto: twitter

Studenti, kuriem pievienojās mācībspēki un absolventi no 57 valsts augstskolām, protestēja, "aizstāvot bezmaksas valsts augstāko izglītību".

Protestus Buenosairesā un citās lielpilsētās, tostarp Kordovā, atbalstīja arodbiedrības, opozīcijas partijas un privātās augstskolas.

Milejs novembrī uzvarēja prezidenta vēlēšanās, solot apcirpt valsts tēriņus un samazināt budžeta deficītu līdz nullei.

Lai to panāktu, viņa valdība ir samazinājusi subsīdijas transportam, degvielai un enerģijai, lai gan algu saņēmēji ir zaudējuši piektdaļu pirktspējas.

Tūkstošiem valsts sektora darbinieku ir zaudējuši darbu, un Milejs kopš stāšanās amatā decembrī ir saskāries ar daudziem protestiem pret viņa taupības politiku.

Augstskolas izsludināja ārkārtas situāciju budžeta jomā pēc tam, kad valdība apstiprināja 2024.gada budžetu tādā pašā līmenī kā 2023.gadam, lai gan gada inflācija tuvojas 290% un enerģijas izmaksu pieaugums ir ap 500%.

"Pie tāda līmeņa, kādā viņi mūs finansē, mēs varam funkcionēt vēl tikai divus vai trīs mēnešus," paziņoja Buenosairesas Universitātes rektors Rikardo Helpi.

Milejs nedēļas nogalē sociālo mediju platformā "X" pauda šaubas par to, kā valsts augstskolas tērē līdzekļus, un paziņoja, ka šīs iestādes "tiek izmantotas šaubīgiem darījumiem un ideoloģiskai apstrādei".

Argentīnā, kur apmēram 60% iedzīvotāju dzīvo nabadzībā, valsts augstskolu sistēmā studē 2,2 miljoni cilvēku.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievija izsludina meklēšanā Zelenski

Krievijas Iekšlietu ministrija meklēšanā izsludinājusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sestdien vēsta Krievijas mediji.

Pasaule Starptautiskā krimināltiesa nosoda draudus tās amatpersonām

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) piektdien stingri reaģējusi uz draudiem un iebiedēšanas mēģinājumiem, ar kuriem saskārušies tās darbinieki, bet plašāku informāciju nesniedza.

Pasaule Kijiva: Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem

Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem, intervijā žurnālam "The Economist" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieka vietnieks Vadims Skibickis.

Pasaule Kemerons: Ukrainai ir tiesības izmantot britu ieročus uzbrukumiem Krievijā

Ukrainai ir tiesības veikt triecienus mērķiem Krievijas teritorijā ar ieročiem, kas saņemti no Lielbritānijas, ceturtdien vizītes gaitā Kijivā apliecināja Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons.

Lasiet arī

Pasaule Zelenskis Argentīnas prezidenta inaugurācijā runājis ar Orbānu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien Buenosairesā Argentīnas prezidenta Havjera Mileja inaugurācijas ceremonijā runājis ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu.

Pasaule Argentīnā par prezidentu ievēlēts Havjers Milejs, kas tiek salīdzināts ar Trampu

Argentīnā svētdien prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis labējo kandidāts Havjers Milejs, kas bieži tiek salīdzināts ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu un kādreizējo Brazīlijas prezidentu Žairu Bolsonaru.

Pasaule Argentīnā notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta

Argentīnā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā sacenšas ekonomikas ministrs Serhio Masa, kas pārstāv pie varas esošos kreisos populistus, un labējo kandidāts Havjers Milejs, kas bieži tiek salīdzināts ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu un kādreizējo Brazīlijas prezidentu Žairu Bolsonaru.

Pasaule Argentīnas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies ekonomists un autsaiders

Argentīnas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien uzvarējis līdzšinējais ekonomikas ministrs Serhio Masa, kurš pārstāv pie varas esošos kreisos populistus, un labējo kandidāts Havjers Milejs.