• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Slovākijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis prokrieviskās koalīcijas kandidāts

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 13:46, 07.04.2024


Slovākijā sestdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis prokrieviskās valdošās koalīcijas kandidāts, parlamenta spīkers Peters Pellegrīni, liecina provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc gandrīz visu balstu saskaitīšanas.



Pēc šiem rezultātiem, Pellegrīni saņēmis 53% balsu, bet viņa sāncensis, opozīcijas atbalstītais bijušais ārlietu ministrs Ivans Korčoks - 47% balsu.

Vēlētāju aktivitāte otrajā kārtā bija 61%.

23.martā notikušajā pirmajā kārtā, kurā bija pavisam deviņi kandidāti, neviens kandidāts neieguva vairāk par pusi balsu, tādēļ tika rīkota otrā kārta. Pirmajā kārtā Korčoks saņēma 42% balsu, bet Pellegrīni - 37% balsu. Vēlētāju aktivitāte pirmajā kārtā bija 52%.

48 gadus vecajam Pellegrīni atbalstu paudis premjerministrs Roberts Fico, kurš ne tikai atteicies sniegt Ukrainai militāro palīdzību, bet pat apšaubījis tās suverenitāti un aicinājis panākt vienošanos ar agresorvalsti Krieviju.

Tikmēr 60 gadus vecais Korčoks pauž stingru atbalstu Ukrainai tās cīņā pret iebrucējiem, un viņa nostāja līdzinās pozīcijai, kuru ieņēmusi pašreizējā prezidente Zuzana Čaputova, kas asi kritizē populistisko valdību, taču izšķīrusies nekandidēt uz otru piecu gadu pilnvaru termiņu.

Pellegrīni "atbalstīs (..) mūsu saišu pavājināšanos ar sabiedrotajiem un partneriem NATO un Eiropas Savienībā, vājāku atbalstu Ukrainai un noslieci uz Krieviju", ziņu aģentūrai AFP sacīja analītiķis Grigorijs Mesežņikovs.

Pellegrīni ilgi bijis Fico līdzgaitnieks un nomainīja savu patronu premjera krēslā, kad tas 2018.gadā bija spiests atkāpties pēc masu protestiem, ko izraisīja žurnālista Jana Kucjaka un viņa līgavas slepkavība.

Kucjaks centās atmaskot itāļu mafijas sakarus ar Fico vadīto kreisi populistisko partiju "Smer-SD", kuras biedrs tolaik bija arī Pellegrīni, kas tagad pārstāv paša dibināto partiju partiju "Hlas", kas joprojām faktiski ir "Smer-SD" filiāle un tikpat lielā mērā ir iesaistīta korupcijā un darījumos ar organizēto noziedzību.

Fico atgriezās premjerministra amatā 2023.gadā.

"Es kandidēju uz prezidenta amatu, lai glābtu Roberta Fico valdību," televīzijas debatēs ar Korčaku pēc pirmās vēlēšanu kārtas sacīja Pellegrīni.

Lai gan prezidents Slovākijā pamatā pilda tikai ceremoniālas funkcijas, viņa pilnvarās ietilpst starptautisku līgumu ratifikācija, un tiesnešu, tajā skaitā Augstākās tiesas priekšsēdētāja iecelšana. Valsts galva ir arī armijas virspavēlnieks.

Prezidentam ir arī tiesības noteikt veto parlamenta apstiprinātiem likumprojektiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NATO: Gruzijas likums par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizajā virzienā

NATO trešdien brīdinājusi Gruziju, ka tās pieņemtais likumu par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizā virzienā prom no Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas.

Pasaule Jaunkaledonijā otro nakti turpinājušies vardarbīgi protesti

Francijas Klusā okeāna teritorijā Jaunkaledonijā otro nakti turpinājušies vardarbīgi protesti, kuru laikā nošauts viens cilvēks, desmitiem ievainoti un 140 cilvēki aizturēti, trešdien paziņojušas varasiestādes.

Pasaule Francijā simtiem policistu meklē izbēgušu cietumnieku

Francijā simtiem policistu izvietoti Normandijā, lai atrastu ieslodzīto, kurš otrdien izbēga no policijas furgona ceļā uz cietumu.

Pasaule Baltais nams informē Kongresu par ieročiem Izraēlai miljarda dolāru vērtībā

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija otrdien informēja Kongresu par ieroču paketi Izraēlai viena miljarda ASV dolāru vērtībā, pavēstīja oficiāli ziņu avoti.

Lasiet arī

Pasaule Slovākijas valdība reorganizēs sabiedrisko raidsabiedrību

Slovākijas valdība kreisi populistiskā premjerministra Roberta Fico vadībā ir izprovocējusi protestus ar saviem plāniem reorganizēt sabiedrisko raidsabiedrību RTVS.

Pasaule Čehija vairs nerīkos kopīgas valdību sēdes ar Slovākiju

Čehijas valdība trešdien pavēstīja, ka tuvāko mēnešu laikā nerīkos kopīgas sēdes ar Slovākijas valdību, Prāgas un Bratislavas domstarpībām Ukrainas jautājumā kļūstot arvien asākām.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret Fico valdības plāniem

Tūkstošiem cilvēku Slovākijā ceturtdienas vakarā protestēja pret populistiskā premjerministra Roberta Fico valdības plāniem izdarīt grozījumus valsts kriminālkodeksā, kas vājinātu korupcijas apkarošanu.

Pasaule Slovākijas premjerministrs: «Ukraina nav neatkarīga un suverēna valsts»

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico sestdien paziņojis, ka Ukraina neesot suverēna valsts un atrodoties pilnīgā ASV kontrolē.