• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Francija apsver būvēt izlietotā urāna pārstrādes rūpnīcu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 22:50, 29.03.2024


Francijas valdība paziņojusi, ka tā nopietni apsver iespēju būvēt rūpnīcu izlietotā urāna pārstrādei un bagātināšanai, lai samazinātu atkarību no Krievijas.



Pašlaik vienīgā rūpnīca pasaulē, kurā izlietoto urānu pārstrādā izmantošanai kodolspēkstacijās, atrodas Krievijā.

Valdība to paziņoja pēc Francijas avīzes "Le Monde" raksta, ka valstij piederošais elektroenerģijas uzņēmums EDF neplāno nekavējoties pārtraukt urāna tirdzniecību ar Krieviju.

Saskaņā ar laikraksta informāciju EDF kodoldegvielas nodaļas vadītājs Žans Mišels Kilišīni paziņojis, ka uzņēmums plāno turpināt pildīt 2018.gada līgumu ar Krievijas valsts kodolenerģijas uzņēmuma "Rosatom" meitasuzņēmumu "Tenex".

Līgumā paredzēts, ka no Francijas atomelektrostacijām izlietotais urāns jānosūta uz rūpnīcu Severskas pilsētā Rietumsibīrijā, lai to pārstrādātu un pēc tam atkārtoti bagātinātu pirms atkārtotas izmantošanas atomelektrostacijās.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Rietumi Maskavai ir piemērojuši vairākas sankciju kārtas, taču Krievijas kodolenerģētikas nozare ir palikusi gandrīz neskarta.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NATO nespēj vienoties par plānu ilgtermiņa atbalstam Ukrainai - DPA

NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam nav izdevies pierunāt sabiedrotos apsolīt finansiāli atbalstīt Ukrainu daudzus gadus uz priekšu, liecina ziņu aģentūras DPA rīcībā nonākusī informācija.

Pasaule Talibi paziņo, ka apspriež ar ASV ieslodzīto apmaiņu

Afganistānas talibu režīms un Vašingtona apspriež divu Afganistānā ieslodzīto amerikāņu iespējamo apmaiņu pret afgāņiem, kas atrodas ieslodzījumā ASV, trešdien paziņojis talibu režīma preses pārstāvis Zabihulla Mudžahids.

Pasaule Evika Siliņa tikās ar ASV Kongresa pārstāvju palātas delegāciju

ASV kongresmeņu delegāciju vada Apropriāciju komitejas vadītājs Toms Kouls, un vizītē ieradušies arī kongresmeņi Mario Diazs-Balarts (Mario Diaz-Balart), Čaks Fleišmans (Chuck Fleischmann), Čaks Edvardss (Chuck Edwards) un Džeiks Elzijs (Jake Ellzey). Apropriācijas komitejai ir būtiska loma lēmumos par ASV budžetu, tajā skaitā par atbalstu Baltijas valstīm un Ukrainai.

Pasaule Baidens plāno publiskus pasākumus, lai kliedētu bažas par savām spējām strādāt

ASV prezidents Džo Baidens tuvākajās dienās tiksies ar Kongresa līderiem un demokrātu gubernatoriem, sniegs interviju televīzijai un rīkos preses konferenci, lai novērstu pieaugošās bažas par savām spējām pildīt prezidenta pienākumus pēc katastrofālā snieguma pagājušās nedēļas debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu, otrdien paziņoja Baltais nams.

Lasiet arī

Pasaule Slovēnija pagarina Krško AES darbību līdz 2043.gadam

Slovēnijas vienīgā atomelektrostacija (AES) saņēmusi vides un drošības atļaujas, kas nepieciešamas, lai pagarinātu tās darbības ilgumu līdz 2043.gadam, paziņoja Slovēnijas valdība.

Ekonomika Vitenbergs neizslēdz iespēju Latvijā nākotnē būvēt neliela izmēra AES

Ja neliela izmēra atomelektrostaciju (AES) tehnoloģijas būs pieejamas par pieņemamu cenu, nākotnē nav izslēgta šādas AES izveide arī Latvijā, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Ekonomika Saeimā pauž atbalstu idejai sākt darbu pie AES izbūves

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien atbalstīja priekšlikumu Enerģētikas likumā noteikt normu, ka Latvijas sistēmas operatoram ir pienākums nodrošināt nepieciešamo infrastruktūru atomelektrostacijas (AES) būvniecībai Latvijas teritorijā.

Pasaule Beļģijas valdība vienojas par visu AES slēgšanu līdz 2025.gadam

Beļģijas valdība panākusi vienošanos par esošo atomelektrostaciju (AES) slēgšanu līdz 2025.gadam, tomēr investīcijas atomenerģijas tehnoloģijās tiks turpinātas, ceturtdien vēsta sabiedriskās raidorganizācijas RTBF un VRT.