• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pirmo reizi uz SKS devusies baltkrievu astronaute

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 21:34, 23.03.2024


Pirmo reizi kosmosā devusies Baltkrievijas astronaute, kas kopā ar ASV astronauti un Krievijas kosmonautu ar kosmosa kuģi "Sojuz" sestdien devās uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS).



"Sojuz MS-25" pacēlās no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā plkst.14.36 pēc Latvijas laika. Tehnisku problēmu dēļ pirmais kosmosa kuģa palaišanas mēģinājums ceturtdien tika apturēts 20 sekundes pirms pacelšanās.

Sestdien uz SKS devās Marina Vasiļevska, kļūstot par pirmo baltkrievu astronauti, kas devusies kosmosā. Ar viņu kopā misijā piedalās arī Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) astronaute Treisija Daisone un Krievijas kosmonauts Oļegs Novickis.

Daisonei tas ir trešais lidojums kosmosā, bet Novickis misijā dodas jau ceturto reizi. Tā ir pirmā reize, kad ar "Sojuz" raķeti uz SKS vienlaikus dodas divas sievietes.

Vasiļevska ir Baltkrievijas lidsabiedrības "Belavia" stjuarte. Divu nedēļu misijā SKS viņa veiks zinātniskos eksperimentus un uzņems Zemes virsmas spektrālos attēlus.

Plānots, ka Vasiļevska un Novickis kopā ar ASV astronauti Lorelu O'Haru uz Zemes atgriezīsies aprīļa sākumā ar raķeti "Sojuz MS-24".

Daisones darbs SKS turpināsies līdz septembrim, kad viņa atgriezīsies kopā ar kosmonautiem Oļegu Konoņenko un Nikolaju Čubu.

Februāra sākumā 59 gadus vecais krievu kosmonautu vienības komandieris, kurš šobrīd jau piekto reizi uzturas SKS, pārspējis kosmosā pavadītā laika pasaules rekordu. Līdz misijas beigām, kas plānotas 23.februārī viņš kosmosā būs pavadījis vairāk nekā 1000 dienu.

SKS ir viena no retajām jomām, kur ASV un Krievija sadarbojas arī pēc Maskavas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma.



Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Interesanti fakti Irāna kosmosā nogādājusi kapsulu ar dzīvniekiem

Irāna trešdien pavēstīja, ka tā kosmosā nogādājusi kapsulu art dzīvniekiem, gatavojoties tuvāko gadu laikā izplatījumā nosūtīt arī cilvēkus.

Kultūra Eiropas Kosmosa aģentūra brīdina par pieaugošiem sadursmju draudiem orbītā

Satelītu skaits kosmosā strauji pieaug, palielinot risku izraisīt sadursmes un ķēdes reakcijas, kas var radīt milzīgu kaitējumu, brīdinājusi Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA).

Ekonomika Kosmosa eksperts: mazo pavadoņu skaits aug, Latvijai ir vieta nozarē (+VIDEO)

Tā kā satelīti paliek lētāki, tie kļūst pieejamāki arī mazākām valstīm.

Interesanti fakti Starship eksplodē astoņas minūtes pēc starta (VIDEO)

ASV uzņēmumam "SpaceX" sestdien izdevās palaist savu jaudīgo raķeti "Starship", taču dažas minūtes pēc starta uzsprāga nesējraķete un pēc tam arī kosmosa kuģis.