• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tramps sola nepamest NATO, kamēr dalībvalstis maksā savu daļu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 08:24, 20.03.2024


Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps izteicies, ka gadījumā, ja viņš uzvarēs ASV prezidenta vēlēšanās, viņš nepametīs NATO, kamēr vien alianses Eiropas partneri maksā savu daļu.


Foto: Instagram

Tramps iepriekš vairākkārt kritizējis citas NATO valstis par nepietiekamiem ieguldījumiem savā aizsardzībā.

"Savienotajām Valstīm ir jāmaksā sava daļa, nevis visu pārējo daļa," intervijā britu labējam politiķim Naidželam Farāžam raidorganizācijā "GB News" sacīja Tramps, piebilstot, ka citādāk tas nebūtu taisnīgi un jebkurā gadījumā Eiropai NATO ir daudz svarīgāka nekā Savienotajām Valstīm.

"Tā bija visnegodīgākā lieta, un neaizmirstiet, ka viņiem tas ir svarīgāk," sacīja Tramps. "Mums ir okeāns starp dažām problēmām. Labi. Mums ir jauks, liels, skaists okeāns," viņš piebilda, sakot, ka "viņi izmantos priekšrocības, un viņi to arī izdarīja". Tramps neprecizēja, kuras valstis viņš domāja.

Atrodoties prezidenta amatā no 2017. līdz 2021.gadam, Tramps vairākkārt atklāti draudēja izstāties no alianses un pauda šaubas par NATO nākotni. Viņš atkārtoti apšaubīja, vai ASV pildīs savas saistības sniegt militāru palīdzību ārkārtas situācijās.

Vēl pagājušajā mēnesī republikāņu kandidāts uz prezidenta amatu izraisīja ažiotāžu, kad viņš ne tikai paziņoja, ka ASV neaizsargās NATO dalībvalsti, kas nebūs samaksājusi savu daļu, bet arī mudinās Krieviju "darīt ar šo valsti, ko tā vēlas".

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uz to atbildēja, ka "jebkurš pieļāvums, ka sabiedrotie neaizsargās viens otru, grauj mūsu kopējo drošību, tai skaitā ASV drošību, un palielina risku amerikāņu un Eiropas karavīriem."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Pasaule Andora nosaka katalāņu valodas zināšanu prasību tur dzīvojošiem ārzemniekiem

Nelielā Pireneju valsts Andora ceturtdien pieņēma likumu, kas nosaka valstī dzīvojošajiem ārzemniekiem prasību zināt katalāņu valodu vismaz minimālā līmenī.

Pasaule Zelenskis aicina investēt Ukrainas aizsardzibas rūpniecībā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien savā vakara videouzrunā paziņoja, ka vēlas Ukrainas aizsardzības rūpniecības paplašināšanu ar Rietumu investīciju palīdzību.

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Lasiet arī

Sabiedrība Militārajā bāzē "Ādaži" atzīmēs NATO 75.gadadienu

NATO tika dibināta tieši pirms 75 gadiem - 1949.gada 4.aprīlī.

Pasaule FT: NATO plāno 100 miljardu dolāru militāro palīdzību Ukrainai

NATO izstrādā plānus par piecu gadu militārās palīdzības pakotnes nodrošināšanu Ukrainai 100 miljardu ASV dolāru apmērā, lai pasargātu to no "politisku pārmaiņu vējiem" iespējamas Donalda Trampa otrās prezidentūras gadījumā, ziņoja laikraksts "Financial Times" (FT).

Sabiedrība Rīgas pilī atzīmēs divdesmito gadadienu kopš Latvijas iestāšanās NATO

Rīgas pilī šodien atzīmēs divdesmito gadadienu kopš Latvijas iestāšanās NATO, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Pasaule Rumānija būvē Eiropā lielāko NATO bāzi

Rumānijā, paplašinot pašreizējo militāro kompleksu, tiek būvēta lielākā NATO militārā bāze Eiropā, vēsta televīzijas kanāls "Euronews".