• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Baidens un Tramps triumfē «Lielās otrdienas» priekšvēlēšanās

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:29, 06.03.2024


ASV prezidents Džo Baidens un eksprezidents Donalds Tramps otrdien triumfēja savu partiju priekšvēlēšanās tā dēvētajā Lielajā otrdienā, kad vienlaikus tika izcīnītas demokrātu un republikāņu nacionālo konventu delegātu balsis turpat vai trešdaļā štatu.


Foto: CNN

"Lielajā otrdienā" republikāņu priekšvēlēšanas notika 15 pavalstīs, bet demokrātu priekšvēlēšanas - 16 štatos un teritorijās.

Abu partiju priekšvēlēšanas notika Alabamā, Arkanzasā, Jūtā, Kalifornijā, Kolorādo, Meinā, Masačūsetsā, Minesotā, Ziemeļkarolīnā, Oklahomā, Tenesī, Teksasā, Vērmontā un Virdžīnijā.

Aļaskā notika tikai republikāņu priekšvēlēšanas, kamēr cīņa par demokrātu delegātu balsīm norisinājās ASV Samoa. Otrdien noslēdzās arī pa pastu notiekošā balsošana Aiovas demokrātu priekšvēlēšanās.

Gan Baidens, gan Tramps uzvarējuši priekšvēlēšanās Kalifornijā, Teksasā, Alabamā, Kolorādo, Meinā, Oklahomā, Virdžīnijā, Ziemeļkarolīnā, Tenesī, Arkanzasā, Minesotā un Masačūsetsā. Baidens uzvarējis arī demokrātu priekšvēlēšanās Vērmontā, Aiovā un Jūtā.

Savukārt vienīgā vēl atlikusī vērā ņemamā Trampa sāncense Nikija Heilija guvusi negaidītu uzvaru Vērmontā. Tomēr Tramps viņu pārspējis citos štatos, kas varēja būt labvēlīgi Heilijai - Virdžīnijā un Meinā, kuros ir daudz mērenu republikāņu vēlētāju.

Tramps līdz šim vienīgo priekšvēlēšanu sakāvi bija cietis svētdien Kolumbijas apgabalā, kur uzvarēja Heilija, bet tam no republikāņu viedokļa nacionālā mērogā gan nav nekādas nozīmes, jo tas nekādā ziņā neatspoguļo vispārējo partijas vēlētāju noskaņojumu.

Baidens vienīgo priekšvēlēšanu sakāvi cietis otrdien Amerikāņu Samoa, kur Baidenu sakāva plašāk nepazīstams kandidāts Džeisons Palmers ar 51 balsi pret 40.

Pagaidām vēl nav zināmi republikāņu priekšvēlēšanu rezultāti Jūtā.

Trampam, lai nodrošinātu nominēšanu startam novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, nepieciešamas vismaz 1215 no 2429 republikāņu konventa delegātu balsīm, kamēr Baidenam jāiegūst vismaz 1968 no 3934 demokrātu delegātu balsīm.

"Lielajā otrdienā" kopumā norisinājās cīņa par 854 republikāņu delegātiem un par 1420 demokrātu delegātiem.

Tramps līdz šim sev jau nodrošinājis 936 delegātu balsis, kamēr Heilija tikai 85.

Tikmēr Baidenam jau garantētas 1340 delegātu balsis.

Lai gan faktiski nav šaubu nedz par baidena, nedz Trampa galīgo uzvaru cīņa ar "Lielo otrdienu" vēl nenoslēgsies un abu konkurējošo partiju pretendenti šo maģisko robežu teorētiski varētu sasniegt 12. vai 19.martā.

Taču, neraugoties uz to, priekšvēlēšanas turpināsies vēl līdz jūnija sākumam.

Republikāņu konvents notiks jūlijā, bet demokrātu konvents - augustā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Pasaule Baidens ieguvis pietiekami daudz balsu demokrātu nominācijas nodrošināšanai

ASV prezidents Džo Baidens otrdien sasniedza nepieciešamo delegātu skaitu, lai nodrošinātu Demokrātu partijas nomināciju startam prezidenta vēlēšanās novembrī.

Pasaule Baidens runā par valsts stāvokli uzbrūk Trampam

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien teica runu par valsts stāvokli, tās sākumā uzbrūkot savam gaidāmajam prezidenta vēlēšanu sāncensim Donaldam Trampam un brīdinot, ka ASV demokrātija ir apdraudēta.

Pasaule Baidens: ASV sāks palidzības piegādes Gazai ar gaisa transportu

ASV sāks piegādāt palīdzības kravas Gazas joslai ar gaisa transportu, piektdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

Pasaule Baidens atzīts par «piemērotu amata pienākumiem»

ASV prezidents Džo Baidens vēl arvien ir "piemērots amata pienākumiem" un bez jaunām veselības problēmām, trešdien paziņoja viņa ārsts pēc 81 gadu vecā prezidenta ikgadējās veselības pārbaudes.