• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


NATO sāk mācības Ziemeļvalstīs

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 10:19, 04.03.2024


NATO pirmdien sāk mācības Somijas, Norvēģijas un Zviedrijas ziemeļos, un mācībās nepilnu divu nedēļu laikā piedalīsies vairāk nekā 20 000 karavīru no 13 valstīm.



Somija, kas pērn pievienojās aizsardzības aliansei, uz Norvēģijas vadītajām mācībām "Nordic Response 2024" ("Ziemeļu atbilde 2024") nosūtīs vairāk nekā 4000 karavīru. Kā informēja Somijas armijā, tā ir lielākā Somijas karavīru grupa, kas jebkad piedalījusies mācībās ārvalstīs.

"Pirmo reizi Somija kā NATO dalībvalsts piedalīsies alianses reģionu kolektīvās aizsardzības īstenošanā," teikts Somijas Aizsardzības spēku paziņojumā.

Somija, kurai ar Krieviju ir 1340 kilometru gara robeža, pievienojās NATO 2023.gada aprīlī, sperot vēsturisku soli pēc gadu desmitiem ilgušas militārās neitralitātes. Tagad, kad tās pieteikumu beidzot ir ratificējušas visas NATO dalībvalstis, kaimiņvalsts Zviedrija arī kārto formalitātes, lai iestātos aliansē un, visticamāk, jau šomēnes kļūtu par tās 32.dalībvalsti.

Ilgstoši NATO mācības, kas divreiz gadā tiek rīkotas Norvēģijas ziemeļu daļā, sauca "Cold Response" ("Sala atbilde"), tomēr NATO paplašināšanās pēc Somijas un Zviedrijas pievienošanās likusi nosaukumu mainīt uz "Nordic Response", paskaidroja Norvēģijas armija.

Šogad mācību organizēšanu līdzvērtīgi sadalījusi Somija, Norvēģija un Zviedrija.

Mācībās turpināsies līdz 15.martam. Tajās piedalās ASV, Beļģija, Dānija, Francija, Itālija, Kanāda, Lielbritānija, Nīderlande, Norvēģija, Somija, Spānija, Vācija un Zviedrija.

Aptuveni pusi no mācībās iesaistītajiem karavīriem uzdevumi būs uz sauszemes. Pārējie dalībnieki mācīsies jūrā, izmantojot vairāk nekā 50 zemūdenes, fregates, korvetes, lidmašīnu bāzes kuģus un dažādus desantkuģus, kā arī gaisā ar vairāk nekā 100 iznīcinātājiem, transporta lidmašīnām, jūras novērošanas lidmašīnām un helikopteriem, informēja Norvēģijas armija.

Kā apliecināja armija, kopīgajās mācībās galvenā uzmanība tiks pievērsta Ziemeļvalstu reģiona aizsardzībai un aizsargāšanai.

"Mums jāspēj stāties pretī un apturēt ikvienu, kas mēģina apdraudēt mūsu robežas, vērtības un demokrātiju," paziņoja Norvēģijas Gaisa operāciju centra komandieris Karalisko gaisa spēku brigadieris Truns Stranne. "Ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju Eiropā, šīs mācības ir ārkārtīgi aktuālas un svarīgākas nekā jebkad agrāk," viņš piebilda.

"Tālie Ziemeļi ir NATO svarīga un stratēģiski nozīmīga teritorija", un mācības "Nordic Response 2024" "palielina Ziemeļvalstu gatavību un spēju veikt plaša mēroga kopīgas operācijas sarežģītos laikapstākļos un klimatiskajos apstākļos," teikts NATO mājaslapā.

Somijas jaunais prezidents Aleksandrs Stubs kopā ar Norvēģijas premjerministru Jūnasu Gāru Stēri 7.martā Norvēģijas ziemeļos pārbaudīs mācības. Tas būs pirmais Stuba ārzemju brauciens kopš inaugurācijas 1.martā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Pasaule Latvijas amatpersonas piedalīsies NATO samitā

Vašingtonā, ASV, no šodienas līdz ceturtdienai, 11.jūlijam, norisināsies NATO samits, uz kuru dosies arī Latvijas delegācija Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča vadībā.

Pasaule Mieriņa piedalīsies NATO parlamentārajā samitā ASV

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) līdz 9.jūlijam uzturēsies ASV galvaspilsētā Vašingtonā, kur piedalīsies ASV Kongresa Pārstāvju palātas priekšsēdētāja Maika Džonsona rīkotajā NATO dalībvalstu parlamentārajā samitā.

Sabiedrība Braže: Latvijas galvenā NATO samita prioritāte ir valsts drošības stiprināšana

Latvijas galvenā šonedēļ gaidāmā NATO samita prioritāte ir valsts drošības stiprināšana, ieviešot alianses kopīgo militāro stratēģiju, aģentūrai LETA uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Valsts prezidents ar Latvijas delegāciju dosies uz NATO samitu Vašingtonā

Vašingtonā, ASV, no 9.jūlija līdz 11.jūlijam norisināsies NATO samits, kurā Latvijas delegācijas vadītājs būs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.