• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jaunzēlande atceļ cigarešu aizliegumu nākamajām paaudzēm

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 10:29, 29.02.2024


Jaunzēlande atcēlusi likumu, kas paredzēja aizliegt cigarešu pārdošanu nākamajā paaudzēm, ceturtdien paziņojusi valdība.


Foto: LETA

Laikā, kad valdību vadīja leiboristu premjerministre Džasinda Ārderna, Jaunzēlande 2022.gadā pieņēma likumu, kas paredzēja aizliegt pārdot tabakas produktus cilvēkiem, kas dzimuši pēc 2008.gada. Likums arī paredzēja samazināt nikotīna līmeni cigaretēs un ierobežot tabakas produktu tirdzniecību.

Jaunā valdība, ko vada konservatīvo līderis Kristofers Laksons, trešdienas vakarā likumu atcēlusi, apejot ierasto izskatīšanas procedūru.

"Jaunzēlandē pēdējos gados ir vērojams viens no lielākajiem smēķēšanas rādītāju samazinājumiem visā pasaulē, un mēs vēlamies balstīties uz praktiskiem instrumentiem un pieejām, kas līdz šim ir bijušas veiksmīgas," norādīja veselības ministra vietniece Kasija Kostello. Viņa uzsvēra, ka valdība joprojām vēlas izskaust smēķēšanu.

Kostello sacīja, ka iepriekšējā valdība virzījās uz nepārbaudītu režīmu, neņemot vērā, cik negatīvi aizliegums var ietekmēt smēķētājus, mazumtirgotājus un noziedzības līmeni.

Leiboristu līderis Kriss Hipkinss minētā likuma atcelšanu nosaucis par "traģisku pavērsiena punktu".

"Valdības piekāpšanās lielajiem tabakas uzņēmumiem, vienlaikus izliekoties, ka tai rūp jaunzēlandiešu veselība un labklājība, ir kā aina no distopiskiem murgiem," sacīja Hipkinss, piebilstot, ka valdībai trūkst morālā kompasa.

Tūkstošiem jaunzēlandiešu tiks nolemti tabakas atkarībai, kaitējumam un novēršamai nāvei, savukārt norādījusi organizācija "Health Coalition Aotearoa".

"Tabakas industrija svinēs uzvaru, panākot, ka valdības koalīcijas partijas, kurām visām ir nozīmīgas saiknes ar šo nozari, īstenos tās programmu, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu 284 000 smēķētāju atkarību," sacīja organizācijas līdzpriekšsēdētājs Boids Svinbērns. "Tabakas rūpniecības peļņas izvirzīšana augstāk par Jaunzēlandes iedzīvotāju veselību ir rupja bezatbildīga," viņš uzsvēra.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Pasaule Beļģija plāno piegādāt Ukrainai F-16 jau šogad

Beļģija plāno līdz 2024.gada beigām nodot Ukrainai vairākus ASV ražotos iznīcinātājus F-16, paziņoja Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro un aizsardzības ministre Ludivīna Dedondere.

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Pasaule Andora nosaka katalāņu valodas zināšanu prasību tur dzīvojošiem ārzemniekiem

Nelielā Pireneju valsts Andora ceturtdien pieņēma likumu, kas nosaka valstī dzīvojošajiem ārzemniekiem prasību zināt katalāņu valodu vismaz minimālā līmenī.

Lasiet arī

Pasaule Jaunzēlandē rekordliels jauno Covid-19 gadījumu skaits

Jaunzēlandē otrdien reģistrēts kopš pandēmijas sākuma lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits, nemazinoties vīrusa delta paveida uzliesmojumam, kas sagrāvis valsts cerības noturēt "nulles kovida" stratēģijas mērķus.

Veselība Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

Sabiedrība Mūsu vidē ik gadu nonāk vairāk nekā 100 t toksisko tabakas atkritumu (+VIDEO)

Jaunās kārtības dēļ Latvijas ielās vajadzētu būt mazāk izsmēķu.

Sabiedrība Deputāti nolemj tomēr saglabāt Saeimas smēķētavu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, ar kuriem Saeimā tiks saglabātas tiesības smēķēt telpās, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.