• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Baidens cer uz uguns pārtraukšanu Gazas joslā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 12:05, 27.02.2024


ASV prezidents Džo Baidens cer uz uguns pārtraukšanu Gazas joslā līdz nedēļas beigām.



Baidens paziņojis, ka Izraēla ir gatava apturēt militārās operācijas musulmaņu svētā mēneša Ramadāna laikā, ja tiktu panākta vienošanās.

Ēģiptes, Kataras, Savienoto Valstu, Francijas un citu valstu pārstāvji ir darbojušies kā vidutāji starp Izraēlu un palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās", cenšoties panākt pamieru un Gazas joslā turēto izraēliešu ķīlnieku atbrīvošanu.

Baidens, atbildot uz jautājumu, kad varētu sākties vienošanās par uguns pārtraukšanu, sacīja: "Es ceru, ka tas notiks līdz nedēļas nogales beigām."

"Mans nacionālās drošības padomnieks saka, ka mēs esam tuvu, mēs esam tuvu, mēs vēl neesam pabeiguši. Es ceru, ka līdz nākamajai pirmdienai mums būs pamiers," žurnālistiem sacīja Baidens.

Prezidents intervijā ar ASV televīzijas vakara šovu vadītāju Setu Maiersu sacīja, ka ir rasts ceļš uz priekšu, bet ar grūtībām.

Starpnieki cer panākt vienošanos līdz Ramadānam, kas sāksies pēc aptuveni divām nedēļām.

"Tuvojas Ramadāns, un izraēlieši ir piekrituši Ramadāna laikā neiesaistīsies nekādās aktivitātēs, lai dotu mums laiku izvest visus ķīlniekus," sacīja Baidens.

Baidens iepriekš izteicies, ka pamiers varētu tikt noslēgts uz sešām nedēļām.

ASV prezidents sacīja, ka šāda vienošanās dotu laiku, lai sāktu kustību virzienā, kurā daudzas arābu valstis ir gatavas doties, kad runa ir par attiecību normalizēšanu ar Izraēlu. "Es domāju, ja mēs panāksim pagaidu pamieru, mēs varēsim doties virzienā, kurā varēsim mainīt dinamiku," uzskata Baidens, kurš ir stingri atbalstījis Izraēlu, bet arī pastiprinājis spiedienu uz Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, lai tas ierobežotu civiliedzīvotāju upurus, jo īpaši Izraēlas plānotajā ofensīvā Rafahā.

Izraēla ir apņēmusies evakuēt ievērojamas Rafahas daļas, pirms tā dosies iznīcināt atlikušo "Hamās" daļu, piebilda Baidens. Taču Baidens arī brīdināja, ka "vienīgais veids, kā Izraēla galu galā izdzīvos", ir panākt vienošanos, kas nodrošina "mieru un drošību izraēliešiem un palestīniešiem".

Baidens sacīja Maiersam, ka gadījumā, ja Izraēla turpinās strādāt ar savu "neticami konservatīvo valdību, (..) tā zaudēs atbalstu visā pasaulē".

ASV Nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans svētdien paziņoja, ka vairāku pušu pārstāvji nedēļas nogalē tikušies Parīzē un panākuši vienošanos par pagaidu pamiera "pamata kontūrām". "Hamās" pārstāvji šajā sanāksmē nepiedalījās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Pasaule Andora nosaka katalāņu valodas zināšanu prasību tur dzīvojošiem ārzemniekiem

Nelielā Pireneju valsts Andora ceturtdien pieņēma likumu, kas nosaka valstī dzīvojošajiem ārzemniekiem prasību zināt katalāņu valodu vismaz minimālā līmenī.

Pasaule Zelenskis aicina investēt Ukrainas aizsardzibas rūpniecībā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien savā vakara videouzrunā paziņoja, ka vēlas Ukrainas aizsardzības rūpniecības paplašināšanu ar Rietumu investīciju palīdzību.

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Lasiet arī

Pasaule Izraēlas armija pabeigusi divas nedēļas ilgušo operāciju al Šifas slimnīcā Gazā

Izraēlas armija pirmdienas rītā pabeigusi divas nedēļas ilgušo operāciju Gazas pilsētā esošajā al Šifas slimnīcā.

Pasaule ASV un Izraēlas aizsardzības ministri apspriedīs karu Gazas joslā

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins šodien tiksies ar Izraēlas aizsardzības ministru, lai apspriestu Izraēlas karu ar palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā, plānoto operāciju Rafahā un iespējas atteikties no tās.

Pasaule ASV piedāvā Drošības padomei rezolūciju par tūlītēju pamieru Gazas joslā

ASV piedāvā ANO Drošības padomes rezolūcijas projektu, kurā aicināts uz tūlītēju uguns pārtraukšanu Gazas joslā, kas būtu saistīta ar ķīlnieku atbrīvošanu, pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Pasaule Izraēlas operācijā Gazas al Šifas slimnīcā likvidēti 90 kaujinieki

Izraēlas armijas operācijā Gazas pilsētā esošajā al Šifas slimnīcā līdz šim likvidēti aptuveni 90 teroristi, trešdien paziņojusi armija.