• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Igaunijā atbrīvoti no apcietinājuma divi kriptokrāpniecībā apsūdzētie

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 22:39, 14.01.2024


Igaunijā atbrīvoti no apcietinājuma par pusmiljardu eiro vērtu krāpniecību darījumos ar kriptovalūtu apsūdzētie Sergejs Potapenko un Ivans Turigins, kuru izdošanu pieprasa ASV.



Viņi atbrīvoti, jo Igaunijas augstākā tiesa - Valsts tiesa - piektdien nolēma nepieņemt izskatīšanai divas sūdzības par Tallinas apgabaltiesas lēmumu atbrīvot Potapenko un Ivanu Turiginu no apcietinājuma, nosakot viņiem elektronisko uzraudzību.

"Valsts tiesa nepieņēma izskatīšanai ne advokātu, ne valsts prokurora kasācijas sūdzības, un tagad apgabaltiesas lēmums stājies spēkā," Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacīja Tallinas tiesu preses sekretāre Anneli Vilu.

Jau ziņots, ka decembrī Tallinas apgabaltiesa nolēma atbrīvot no apcietinājuma Potapenko un Turiginu, nosakot viņiem elektronisko uzraudzību.

Šo lēmumu pārsūdzēja Valsts prokuratūra (ģenerālprokuratūra), pieprasot Potapenko un Turiginu atstāt apcietinājumā, kā arī abu advokāti, kas vēlas panākt, lai apsūdzētajiem netiktu piemērots nekāds drošības līdzeklis.

Tallinas apgabaltiesa novembrī atcēla Igaunijas valdības lēmumu izdot ASV Potapenko un Turiginu, savukārt decembrī Igaunijas Tieslietu ministrija sāka jaunu administratīvo procesu, kurā izvērtēs, vai viņus izdot Savienotajām Valstīm.

Potapenko un Turiginu, kas abi ir Igaunijas pilsoņi, Igaunijas policija sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanu biroju (FIB) 2022.gada novembrī aizturēja Tallinā. Kopš tā laika viņi atradās apcietinājumā.

Vašingtonas Rietumu apgabala zvērināto tiesas dokumenti liecina, ka Potapenko un Turigins tiek apsūdzēti par daudzslāņainas shēmas izmantošanu, lai apkrāptu simtiem tūkstošu cilvēku. Viņi ievilināja cietušos krāpnieciskos aprīkojuma nomas līgumos ar apsūdzēto izveidoto kriptovalūtas ģenerēšanas pakalpojumu "HashFlare".

Viņi arī panāca, ka cietušie investē virtuālās valūtas bankā "Polybius Bank", liecina apsūdzība. "Polybius" nebija reāla banka un tā arī nekad neizmaksāja solītās dividendes. Upuri samaksāja vairāk nekā 575 miljonus ASV dolāru abu Igaunijas pilsoņu uzņēmumiem. Potapenko un Turigins pēc tam izmantoja tā dēvētās pastkastes kompānijas, lai legalizētu krāpnieciski iegūtos līdzekļus un iegādātos nekustamo īpašumu un luksusa automašīnas.

Kā liecina apsūdzības raksts, abi Igaunijas pilsoņi apgalvoja, ka "HashFlare" nodrošina plaša mēroga kriptovalūtas ģenerēšanu. Kriptovalūtas ģenerēšana ir datoru izmantošana kriptovalūtas, piemēram, "Bitcoin" ieguvei, lai gūtu peļņu. Potapenko un Turigins piedāvāja līgumus, ar kuriem klienti par noteiktu maksu varēja it kā iznomāt daļu "HashFlare" ģenerēšanas jaudas apmaiņā pret tās iegūto virtuālo valūtu. "HashFlare" mājaslapā klienti varēja sekot līdzi it kā saražotajam virtuālās valūtas apmēram. Klienti no visas pasaules, arī no Vašingtonas, 2015.-2019.gadā noslēguši līgumus vairāk nekā 550 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Apsūdzības rakstā teikts, ka tādi līgumi bija krāpnieciski, jo 2019.gadā slēgtajai "HashFlare" nebija virtuālās valūtas ģenerēšanas aprīkojuma un tās "Bitcoin" ieguves līmenis bija tikai 1% no tā, ko apsūdzētie apgalvoja. Kad investori lūdza izmaksāt viņu peļņu, Potapenko un Turigins izvairījās no maksājumiem vai izmaksāja atvērtajā tirgū pašu iepirktos "Bitcoin".

2017.gadā Potapenko un Turigins piedāvāja investēt kompānijā "Polybius", kuru uzdeva par banku, kas specializējusies virtuālajā valūtā. Šajā krāpnieciskajā shēmā Igaunijas pilsoņi piesaistīja vismaz 25 miljonus ASV dolāru, no kuriem lielāko daļu pārskaitīja uz kontiem citās bankās vai pašu kontrolētiem virtuālās valūtas makiem. "Polybius" tā arī nekad neizveidojās par banku un neizmaksāja dividendes.

Potapenko un Turigins tiek apsūdzēti arī par naudas atmazgāšanu, izmantojot pastkastes kompānijas un viltotus līgumus un rēķinus. Tiek uzskatīts, ka naudas atmazgāšanā iesaistīti vismaz 75 nekustamie īpašumi, sešas luksusa automašīnas, kriptovalūtas maki un tūkstošiem kriptovalūtas ģenerēšanas iekārtu.

Vašingtonas Rietumu apgabala prokurors Niks Brauns norādīja, ka apsūdzētie ļaunprātīgi izmantojuši gan kriptovalūtas pievilcību, gan noslēpumaino kriptovalūtas ģenerēšanas vidi, lai izveidotu plašu Ponci shēmu. "Viņi pievilināja investorus ar viltus pārstāvniecību un tad sākotnējiem investoriem atmaksāja ar naudu, ko ieguva no vēlākiem investoriem. Viņi mēģināja krāpnieciski iegūtos līdzekļus paslēpt īpašumos Igaunijā, luksusa automašīnas un bankas kontos un virtuālās valūtas makos visā pasaulē," klāstīja prokurors.

Potapenko un Turigins abi apsūdzēti par krāpniecību, kas saistīta ar tehnoloģijām, un naudas atmazgāšanu. Notiesāšanas gadījumā katram no viņiem draud līdz 20 gadiem cietumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Ekonomika Privātie uzņēmēji Latvijā saņems finansējumu dalībai kiberdrošībā (+VIDEO)

Noteikumi par konkrētas grantu programmas īstenošanu tiek virzīti atsevišķi.

Sabiedrība Pret hibrīdo agresiju: jaunieši tiek iesaukti kiberkaraspēkā (+VIDEO)

Izaicinājumā var piedalīties ikviens Latvijas Republikas valstspiederīgais vecumā no 14 līdz 24 gadiem.

Pasaule Pērn lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija - SAB

Pērn situācija Latvijas kibertelpā turpinājusi saglabāties stabila un uzbrukumu intensitāte, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, ir bijusi mainīga - tie realizēti viļņveidīgi, turklāt lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija, pagājušā gada darbības pārskatā norādījis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Pasaule ECB pārbaudīs banku spēju reaģēt uz kiberuzbrukumiem

Eiropas Centrālā banka (ECB) trešdien paziņoja, ka šogad pārbaudīs banku spēju reaģēt uz kiberuzbrukumiem, un šie būs pirmie šāda veida tā dēvētie banku stresa testi eirozonā.