• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pētnieks: Maz ticams, ka Putina kritika pāraugs plašākos protestos Krievijā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 08:16, 29.11.2023


Maz ticams, ka vietām sociālajos tīklos izskanošā Krievijas režīma līdera Vladimira Putina kritika varētu pāraugt plašākos protestos, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Armands Astukevičs.



Piemēram, šonedēļ sociālā medija "Telegram" kanālā "Путь домой" ("Ceļš mājās") publicēts paziņojums mobilizēto Krievijas karavīru radinieku vārdā, kurā izteikta neierasti asa diktatora Putina kritika. Kanālā publicēts kustības "Ceļš mājās" manifests ar aicinājumu veikt pilnīgu demobilizāciju un noteikt mobilizācijai galīgo termiņu - vienu gadu.

Astukevičs atzīmēja, ka cilvēku atsaucība šim paziņojumam, ņemot vērā Krievijas mērogus, ir salīdzinoši maza. Lai varētu runāt par iespējamiem protestiem Krievijā, nepietiek ar lokālām aktivitātēm vienā vai otrā reģionā. Tam ir nepieciešama plašāka sabiedrības kustība. Pētnieka ieskatā, šis notikums var izraisīt Krievijas varas iestāžu reakciju.

Taujāts, kādas ir iespējas Krievijā protestēt, Astukevičs atzīmēja, ka agresorvalstī bieži vien pret protesta akcijām vai publiskiem izgājieniem tiek vērstas represijas un noteikti neadekvāti sodi. Pētnieks uzsvēra, jo tuvāk nāk laiks, kad Krievijā notiks prezidenta vēlēšanas, jo arvien mazāk izteikta būs Krievijas varas struktūru vēlme izmantot represīvas darba metodes, jo tas var negatīvi atsaukties uz Putina reitingiem.

"Patlaban galvenais politiskais uzdevums ir radīt normalitātes sajūtu, vienlaikus mēģinot noslāpēt protesta noskaņojumu. "Telegram" protestu pauž specifiska auditorija, proti, to veido mobilizēto kareivju tuvinieki. Jebkāda veida represijas vai vardarbības vēršana pret viņiem strauji var kļūt sprādzienbīstama," sacīja Astukevičs.

Viņš norādīja, ka tas var atsaukties uz pašu karavīru morāli un attieksmi frontē. Pēc pētnieka paustā, tā būtu eskalācija, kas var radīt reālu protestus. Ja runā par ierakstiem "Telegram" ar salīdzinoši mazu atsaucību, tā ir viena situācija, taču tiklīdz tiek izmantotas represijas, tiek radīts reāls situācijas eskalācijas risks.

"Tas, kas tiks darīts un jau tiek darīts, ir mēģinājumi aizbāzt cilvēkiem muti ar naudu - ar dažāda veida sociālajiem pabalstiem un kompensācijām, kas tiek izmaksātas karavīru ģimenēm. Karavīru ģimenes kara laikā kļuvušas par galveno Krievijas sociālā budžeta prioritāti. Ņemot vērā dzīves līmeni Krievijā, karavīru ģimenes saņem salīdzinoši dāsnus maksājumus," pauda pētnieks.

Mobilizēto radinieki nolēmuši koordinēt savus pūliņus cīņā par tuvinieku atgriešanos no frontes pēc tam, kad varas pārstāvji sākuši teikt, ka demobilizācijas nebūs līdz kara beigām, vēsta izdevums "7x7", kas runājis ar dažiem kanāla veidotājiem.

Runājot par varas pārstāvju plāniem saistībā ar demobilizāciju, Astukevičs uzsvēra, ka patlaban demobilizācija nav iespējama, jo Ukrainā notiek aktīva karadarbība. Krievijai ziemas sezonā šie karavīri frontē ir nepieciešami.

Pētnieks minēja, ka iepriekš runāts par iespējamu jaunu mobilizācijas vilni, taču tuvojas Krievijas prezidenta vēlēšanas un šis jautājums pagaidām ir atlikts, jo mobilizācija Krievijas sabiedrībā nav populāra. Astukeviča ieskatā, bieži vien kritika netiek adresēta Putinam. Drīzāk pārmetumi ir saistīti ar komandieriem vai birokrātiskā aparāta neizdarībām. Viņa ieskatā, tas varētu būt viens virziens, kurā Krievija mēģinās strādāt, jo bieži vien par karavīriem, kas iet bojā karā Ukrainā, netiek veikta precīza uzskaite, līdz ar to ģimenes nesaņemt pabalstus, kas savukārt rada saspīlējumu.

"Kremļa polittehnologi mēģinās distancēt Putinu no pārmetumiem un dod uzdevumus reģionālajām administrācijām vai Krievijas Aizsardzības ministrijai risināt šīs situācijas, bet par demobilizāciju kā tādu pašlaik mēs nevaram diskutēt," uzsvēra pētnieks.

LETA jau rakstīja, ka aktīvisti arī iesnieguši pieteikumus mītiņu rīkošanai, cita starpā Maskavā, tomēr varasiestādes atļauju nav devušas. Tikai Novosibirskā varasiestādes piekritušas rīkot tikšanos slēgtā režīmā vietējās kultūras pils telpās. Neatkarīgie mediji tur netika ielaisti.

Pirmdien publicētajā aicinājumā tiešā formā kritizēts Putins. 2022.gada februārī dotais solījums neiesaukt rezervistus nosaukts par "tukšiem vārdiem", pieminēta nogrimusī zemūdene "Kursk" un tas, ka pēc pusgada karošanas brīvībā nonāk bijušie ieslodzītie.

"2024.gadu prezidents izsludinājis par ģimenes gadu. Ironiski, ņemot vērā, ka sievas kauc bez vīriem, bērni aug bez tēviem, bet daudzi jau palikuši par bāreņiem," teikts paziņojumā.

"Bet sātanists cilvēkēdājs, kas pēc pirmā ieslodzījuma pastrādājis recidīvu, pēc pusgada iznāk brīvībā, sērijveida slepkavības izpērkot speciālajā militārajā operācijā. Ir tomēr humora izjūta mūsu prezidentam," norāda paziņojuma autori.

Krievijas reģionu vicegubernatoriem dots rīkojums vērīgi sekot mobilizēto radinieku aktivitātēm, vēsta laikraksts "Kommersant".

Gubernatoriem dots rīkojums par "katru cenu" apslāpēt ārējos protestus, atsaucoties uz avotu viena reģiona administrācijā, vēsta izdevums "The Insider".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Pasaule Putins pateicas Ziemeļkorejai par atbalstu

Krievijas diktators Vladimirs Putins trešdien vizītes laikā Ziemeļkorejā paziņoja, ka "novērtē Ziemeļkorejas atbalstu", ziņo Krievijas mediji.

Pasaule Putins otrdien apmeklēs Ziemeļkoreju

Krievijas diktators Vladimirs Putins rīt dosies vizītē uz Ziemeļkoreju, pirmdien paziņojis Kremlis.

Pasaule Putins draud apbruņot valstis, kas varētu uzbrukt Rietumvalstu mērķiem

Krievijas diktators Vladimirs Putins trešdien kritizēja Rietumvalstu tālas darbības rādiusa ieroču piegādāšanu Ukrainai un draudēja, ka Krievija var ar līdzīgiem ieročiem apbruņot citas valstis, kuras varētu uzbrukt Rietumvalstu mērķiem.

Pasaule Putins draud ar sekām Eiropai

Krievijas diktators Vladimirs Putins otrdien draudēja Eiropai ar "nopietnām sekām", ja Ukrainai tiks atļauts ar Rietumu piegādātiem tālas darbības precīzijas ieročiem uzbrukt Krievijas teritorijai.