• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Baidens un Sji samitā Kalifornijā vienojas atjaunot militāros sakarus

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 06:52, 16.11.2023


ASV prezidents Džo Baidens un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, trešdien Kalifornijā tiekoties viņu pirmajā samitā gada laikā, vienojās atjaunot abu valstu militāros sakarus un mazināt saspīlējumu.


Foto: Xinhua

Abu pasaules lielāko ekonomiku līderi sarokojās un smaidīja, tiekoties vēsturiskā privātīpašumā Kalifornijā, un noslēdza četru stundu ilgo samitu ar pastaigu dārzā.

"Es nupat esmu noslēdzis vairākas stundas ilgu tikšanos ar prezidentu Sji un uzskatu, ka tās bija dažas no konstruktīvākajām un produktīvākajām diskusijām, kādas mums bijušas," Baidens sacīja preses konferencē.

Baidens atzina, ka nav piekritis Sji daudzos jautājumos, bet Ķīnas prezidents bijis tiešs sarunās ar viņu.

Vienošanās atjaunot karsto līniju starp abu valstu bruņotajiem spēkiem, kuru Ķīna pārtrauca 2022.gadā pēc toreizējās ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vizītes Taivānā, ir "kritiski svarīga", piebilda Baidens.

"Pārrēķināšanās jebkurā pusē var izraisīt reālas grūtības ar tādu valsti kā Ķīna. Tāpēc es domāju, ka mēs panākam reālu progresu šai ziņā," teica Baidens.

Abiem prezidentiem tomēr bija ļoti atšķirīgi uzskati Taivānas jautājumā. Sji aicināja Baidenu izbeigt Taivānas apbruņošanu un sacīja, ka Taivānas atkalapvienošana ar Ķīnu ir "neapturama", savukārt Baidens aicināja Sji respektēt nākamgad paredzētās vēlēšanas Taivānā.

Abas puses panāca vienošanās arī citās jomās, tostarp Ķīna piekrita ierobežot fentanila sastāvdaļu ražošanu.

ASV un Ķīna arī vienojās rīkot sarunas par mākslīgo intelektu, ziņoja Ķīnas valsts mediji.

Baidens un Sji pēdējoreiz bija tikušies sarunās Bali salā 2022.gada novembrī. Abu valstu attiecības pasliktinājās, kad ASV šī gada februārī notrieca Ķīnas izlūkošanas balonu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām

Izraidītajiem Latvijas diplomātiem Krievija jāpamet līdz 9.maija dienas beigām, paziņoja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Pasaule Virpuļviesuļos ASV pieci bojāgājušie

ASV Oklahomas un Aiovas štatos virpuļviesuļos zaudējuši dzīvību pieci un ievainoti apmēram 100 cilvēki, svētdien paziņoja varasiestādes.

Pasaule ASV amatpersona: Putins, visticamāk, nav pavēlējis nogalināt Navaļniju

ASV izlūkdienestu amatpersonas uzskata, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins, visticamāk, nav pavēlējis nogalināt ieslodzījumā turēto opozīcijas politiķi Alekseju Navaļniju, sacīja Savienoto Valstu amatpersona, kas ir pazīstama ar šo izvērtējumu.

Pasaule Kijiva: Divi Vācijā nodurtie ukraiņi bija karavīri

Ukrainas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka divi Ukrainas pilsoņi, kas sestdien tika nodurti Vācijā, bija Ukrainas karavīri, kas šajā valstī atradās rehabilitācijas kursa dēļ.

Lasiet arī

Pasaule ASV Pārstāvju palāta atbalsta likumprojektus par palīdzību Ukrainai

ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai, kas apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai.

Pasaule Baidens sasauks G7 līderu tikšanos par Irānas uzbrukumu Izraēlai

ASV prezidents Džo Baidens solījis šodien sasaukt G7 valstu līderu tikšanos, lai saskaņotu vienotu diplomātisku atbildi uz Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai.

Pasaule ASV piešķir 138 miljonus dolāru Ukrainas pretgaisa aizsardzības atbalstam

ASV Valsts departaments devis ārkārtas atļauju piešķirt Kijivai 138 miljonus dolāru, lai tiktu nodrošinātas rezerves daļas zenītraķešu kompleksiem "Hawk" un to remonts.

Pasaule ASV ministre brīdina par sekām, ja Ķīnas uzņēmumi palīdzēs Krievijai karā

ASV finanšu ministre Dženeta Jelena sestdien brīdināja par sekām, ja tiks konstatēts, ka Ķīnas uzņēmumi atbalsta Krieviju tās karā pret Ukrainu.