• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Islandē streikos sievietes

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 09:02, 24.10.2023


Islandes premjerministre Katrina Jakobsdotira un desmitiem citu islandiešu sieviešu šodien streikos, protestējot pret vīriešu un sieviešu atalgojuma atšķirībām un vardarbību dzimuma dēļ.


twitter.com/kadinmeclisleri
Foto: twitter

Streiks sevišķi skars jomas, kurās sievietes veido lielāko daļu strādājošo, piemēram, veselības aprūpi un izglītību.

"Kvennafri" jeb sieviešu brīvdiena būs pirmais sieviešu streiks visas dienas garumā kopš 1975.gada. Sievietes ir aicinātas šodien atteikties no algota un neapmaksāta darba, tai skaitā mājsaimniecības darbiem.

"Es šajā dienā nestrādāšu, un es sagaidu, ka to darīs arī visas sievietes [valdībā]," portālam "mbl.is" sacīja Islandes premjerministre. Jakobsdotira norādīja, ka valdība pārbauda, kā tiek vērtētas profesijas, kurās dominē sievietes, salīdzinājumā ar jomām, kurās tradicionāli dominē vīrieši.

Saskaņā ar Islandes Skolotāju arodbiedrības datiem sievietes veido lielāko daļu skolotāju visos izglītības sistēmas līmeņos, tai skaitā 94% bērnudārzu skolotāju ir sievietes. Islandes Nacionālajā universitātes slimnīcā, kas ir lielākā valsts slimnīca, aptuveni 80% darbinieku ir sievietes.

Islande jau sen bijusi pioniere dzimumu līdztiesības un sieviešu tiesību jomā, un pēdējos 14 gadus ir ieņēmusi pirmo vietu Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) veidotajā reitingā par dzimumu vienlīdzību pasaulē. Tomēr dzimumu līdztiesība vēl nav pilnīga.

1975.gadā aptuveni 90% Islandes sieviešu piedalījās streikā, lai uzsvērtu sieviešu nozīmi ekonomikā. Šis streiks pamudināja valsts parlamentu nākamajā gadā pieņemt likumu par vienlīdzīgu atalgojumu.

Islande arī bija pirmā valsts, kas 1980.gadā ievēlēja sievieti prezidenta amatā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Slovākija piešķīrusi aizsardzību Krievijas propagandas tīkla vadītājam

Slovākija piešķīrusi aizsardzību prokremliski noskaņotajam Ukrainas politiķim Artjomam Marčevskim, kuram Čehija piemērojusi sankcijas par Krievijas propagandas tīkla vadīšanu un anulēs uzturēšanās atļauju, otrdien ziņoja Čehijas laikraksts "Denik N".

Pasaule Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks

Krievijas Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā naktī pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks, ziņoja platformas "Telegram" kanāls "Baza".

Pasaule Lielbritānija nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu

Lielbritānija ir nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu, sākot īstenot pretrunīgi vērtētu plānu, otrdienas vakarā ziņoja britu mediji.

Pasaule Zimbabvē ieviesta jauna valūta

Zimbabve otrdien laida apgrozībā jaunu valūtu, lai nomainītu Zimbabves dolāru, kas pārmērīgas devalvācijas dēļ ir zaudējis iedzīvotāju uzticību.

Lasiet arī

Sabiedrība Tiesībsarga birojā veido Diskriminācijas novēršanas nodaļu

Tiesībsarga birojā tiek veidota Diskriminācijas novēršanas nodaļu, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā informēja nodaļas vadītāja Anete Ilves.

Sabiedrība Pētījums: Latvijā trūkst izpratnes par to, kas ir diskriminācija

Viens no diskriminācijas galvenajiem cēloņiem Latvijā ir izpratnes trūkums sabiedrībā par to, uz kādām tieši situācijām ir attiecināms termins "diskriminācija", liecina Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) jaunākā pētījuma provizoriskie dati.

Sabiedrība Diskusijā skaidros galvenos vecuma diskriminācijas iemeslus

Šodien plkst.11 notiks ekspertu diskusija "Diskriminācija ir diskriminācija, neatkarīgi no vecuma!", kurā skaidros galvenos vecuma diskriminācijas iemeslus, kā arī mēģinās rast tiem risinājumu, aģentūru LETA informēja projektu vadītāja Kristina Ilatovska.

Sabiedrība Latvijā katrs otrais iedzīvotājs saskāries ar diskrimināciju vecuma dēļ

Latvijā katrs otrais iedzīvotājs ir saskāries ar diskrimināciju sava vecuma dēļ, liecina pētījumu kompānijas "Norstat" veiktās aptaujas dati.