• Arvīds,
  • Arvis,
  • Druvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


FT: Ukrainai iestājoties Eiropas Savienībā, Baltija vairs nesaņems Eiropas naudu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
EKSKLUZĪVI! 10:09, 06.10.2023


Ukrainas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) dos tai tiesības nākamo septiņu gadu laikā saņemt aptuveni 186 miljardus eiro no bloka budžeta. Šādas aplēses sniegtas ES iekšējā pētījumā, vēsta laikraksts Financial Times.



Pētījums ir esošo noteikumu ekstrapolācija, kas, visticamāk, gan tiks mainīti līdz ar bloka paplašināšanu, norāda Financial Times.

Savukārt Ukraina, par kuras iestāšanos ES varētu sākt runāt jau šogad, kļūs par lielāko bloka budžeta līdzekļu saņēmēju. Tā notiks tāpēc, ka Ukraina būs nabadzīgākā ES dalībvalsts, bet lielākā lauksaimniecības tās produkcijas ražotāja.

Pašreizējie ES noteikumi paredz maksājumus nabadzīgākajām dalībvalstīm no Kohēzijas fonda (KF) un piešķīrumus valstīm saskaņā ar ES Kopējo lauksaimniecības politiku. 2021.-2027.gadā šīs divas kategorijas saskaņā ar pašreizējo plānu veidos 62% no bloka budžeta.

Tādējādi, ja Ukraina pievienosies, septiņu gadu laikā tā var pieprasīt 61 miljardu eiro no Kohēzijas fonda un 96,5 miljardus eiro vienotās lauksaimniecības politikas ietvaros - kopā 157,5 miljardus eiro tikai šajos divos punktos.

Šāda situācija novedīs pie tā, ka dažas valstis no budžeta saņēmējām kļūs par budžeta ziedotājiem jeb “neto maksātājiem” – tiem, kas budžetā iemaksā vairāk naudas, nekā no tā saņem.

Rolands Cers

"Visas dalībvalstis maksās vairāk un saņems mazāk," secināts pētījumā.

Turklāt valstis, kuras pašlaik saņem Kohēzijas fonda palīdzību, tostarp arī Čehija, Igaunija un Lietuva, vairs nevarēs saņemt šos maksājumus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Plūdos Nigērā gājuši bojā 339 cilvēki

Lietusgāžu izraisīti plūdi un zemes noslīdeņi Nigērā kopš jūnija ir prasījuši 339 cilvēku dzīvības, un to dēļ 1,1 miljons cilvēku ir atstājuši savas mājas, otrdien ziņoja valsts mediji, atjauninot upuru skaitu.

Pasaule Brazīlijā atcelts platformas «X» aizliegums

Brazīlijas Augstākā tiesa otrdien paziņoja, ka atceļ sociālo mediju platformas "X" aizliegumu, kas vairāk nekā mēnesi bija spēkā saistībā ar "X" īpašnieka Īlona Maska un šīs tiesas tiesneša Alešandri di Moraisa strīdu par dezinformāciju.

Pasaule Grāmata: Tramps pēc Baltā nama atstāšanas uzturējis kontaktus ar Putinu

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps pēc Baltā nama atstāšanas uzturējis kontaktus ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, teikts žurnālista Boba Vudvarda drīzumā gaidāmajā grāmatā "War" ("Karš").

Pasaule Krievijas opozīcijas aktīviste tiesā pārgriež vēnas

Krasnojarskas tiesā Krievijas opozīcijas aktīviste Olga Suvorova otrdien pārgriezusi rokas vēnas, protestējot pret tiesas spriedumu, pavēstījusi sieviešu tiesību kustība "Mjagkaja sila" (Maigais spēks).

Lasiet arī

Kriminālziņas Valmierā aizturēts vīrietis par draudiem nošaut garāmgājējus

Valmierā aizturēts vīrietis par draudiem nošaut garāmgājējus, informē Valsts policija.

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem virza 12 kandidātus

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem noslēdzošajai konkursa kārtai izvirzīti 12 pretendenti.

Sabiedrība Ārvalstīs dzīvojošo vēlētāju balsis aicina sadalīt pa visiem reģioniem

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) aicina ārvalstīs dzīvojošo vēlētāju balsis Saeimas vēlēšanās pieskaitīt visiem vēlēšanu apgabaliem, vadoties no pēdējās deklarētās dzīves vietas.

Ekonomika Latvijas IT klasteris kopā ar augstskolām sagatavo strādniekus tautsaimniecībai

Šobrīd vien 15% uzņēmumu piedāvā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju prasmju mācības.