• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Azerbaidžāna aizturējusi bijušo Kalnu Karabahas prezidentu Arutjunjanu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 13:58, 05.10.2023


Azerbaidžāna ceturtdien paziņoja par Kalnu Karabahas bijušā prezidenta Arajiku Arutjunjana aizturēšanu aizdomās par agresijas karu un kara noziegumiem.


Foto: AFP / LETA

Kā kopīgā paziņojumā informēja Azerbaidžānas ģenerālprokuratūra un drošības dienests, Arutjunans aizturēts "aizdomās par agresijas kara vešanu" pret Azerbaidžānu un iespējamiem kara noziegumiem.

Arutjunjans no Kalnu Karabahas prezidenta amata atkāpās neilgi pirms Azerbaidžāna pagājušajā mēnesī sāka ofensīvu un pārņēma savā kontrolē armēņu apdzīvoto separātisko reģionu.

Viņš bija Kalnu Karabahas Republikas premjerministrs no 2007. līdz 2017.gadam un prezidents no 2020.gada maija līdz 2023.gada 1.septembrim.

Šonedēļ tika ziņots, ka aizturēts ir ne tikai Arutjunjans, bet arī Arkadijs Gukasjans, kurš bija Kalnu Karabahas prezidents no 1997. līdz 2007.gadam, Bako Sahakjans, kurš bija šajā amatā no 2007. līdz 2020.gadam un Kalnu Karabahas parlamenta spīkers Davits Išhanjans, kurš septembrī deviņas dienas bija prezidenta pienākumu izpildītājs.

Aizturēšanu vilnis notiek laikā, kad Azerbaidžāna strauji pārņem Kalnu Karabahu savā kontrolē pēc 19.septembrī sāktās zibensofensīvas, kas nākamajā dienā beidzās ar vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestāžu faktisku kapitulāciju. Pēc tās no Kalnu Karabahas uz Armēniju aizbēga vairāk nekā 100 000 armēņu - vairāk nekā 80% no republikas 120 000 iedzīvotāju.

Lai gan Kalnu Karabahas Republikas valdība piekrita izbeigt savu darbību līdz gada beigām, reģionu jau faktiski kontrolē Azerbaidžānas iestādes. Azerbaidžāna ir apsolījusi respektēt etnisko armēņu tiesības, tomēr viņi lielākoties izvēlējās aizbēgt no Kalnu Karabahas, baidoties no represijām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Pasaule Armēnijā ieradušies jau 42 500 Kalnu Karabahas bēgļu

Kopš Azerbaidžānas 19.septembra zibensofensīvas no Kalnu Karabahas Armēnijā ieradušies 42 500 bēgļu jeb aptuveni trešā daļa Kalnu Karabahas iedzīvotāju, trešdien pavēstīja Armēnijas varasiestādes.

Pasaule Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies 13 350 bēgļi

Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies 13 350 bēgļi, otrdien paziņojusi Armēnijas valdība.

Pasaule Sprādzienā Kalnu Karabahā ievainoti vairāk nekā 200 cilvēku

Kalnu Karabahā pirmdienas vakarā notika sprādziens degvielas noliktavā, ievainojot vairāk nekā 200 cilvēku, sociālo mediju platformā "X" paziņoja Kalnu Karabahas tiesībsargs Gegams Stepanjans.

Sabiedrība Kalnu Karabahu pametuši tūkstošiem armēņu

Kalnu Karabahu pametuši un uz Armēniju devušies tūkstošiem armēņu, pirmdien paziņojusi Erevāna.