• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kosova apsūdz Eiropas Savienību neitralitātes pārkāpšanā sarunās ar Serbiju

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 00:12, 19.09.2023


Kosovas premjerministrs Albins Kurti pirmdien apsūdzējis Eiropas Savienības (ES) īpašo pārstāvi Rietumbalkānu jautājumos Miroslavu Laičāku neitralitātes neievērošanā sarunu laikā ar Serbiju par abu valstu attiecību normalizāciju.



Kurti apgalvo, ka pagājušajā nedēļā Briselē notikušajās sarunās, kas tika sarīkotas ar ES starpniecību, Laičāks savu nostāju esot "koordinējis" ar Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču.

Savukārt ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels, kas pārraudzīja Briselē notiekošās sarunas, to kārtējā neveiksmē vainoja Kurti, kurš uzstāja, ka pirms ķerties pie februārī panāktās vienošanās izpildes Serbijai jāatzīst Kosovas neatkarība.

Borels brīdinājis, ka progresa trūkums var nāk par sliktu gan Serbijas, gan Kosovas centieniem pievienoties ES.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Pagājušā gada novembrī kārtējo reizi pieauga spriedze pamatā serbu apdzīvotajā Kosovas ziemeļdaļā, kad vairāki simti etnisko serbu pameta savas darba vietas vietējā administrācijā, protestējot pret Prištinas jauno rīkojumu, ar ko tika aizliegts Kosovā izmantot Serbijas izdotās transporta līdzekļu numurzīmes.

Februārī ES piedāvāja desmit punktu plānu spriedzes mazināšanai, un tobrīd Kurti un Vučičs plānu visumā pieņēma, izsakot gan dažas iebildes, kuras joprojām nav novērstas.

Kurti pirmdien paziņoja, ka Kosova esot izteikusi priekšlikumu, kā soli pa solim būtu iespējama februārī panāktās vienošanās īstenošana, kamēr Serbija nekādus priekšlikumus neesot izteikusi. Tikmēr Laičāks esot atgriezies pie kāda jau iepriekš noraidīta serbu dokumenta.

"Starpnieka asimetrijas dēļ, tam neievērojot neitralitāti, šīs ir pretējā virzienā ejošas sarunas," preses konferencē izteicās Kosovas premjers.

"Mums nav vajadzīgs šāds vienpusīgs pārstāvis, kas nepavisam nav neitrāls un korekts", kas darbojas pretēji tam, ko paredz pamatvienošanās, piebilda Kurti.

Viņš Laičāku un Kurti vainoja arī tajā, ka tie nekādi nereaģējot uz februārī panāktās vienošanās pastāvīgajiem pārkāpumiem no Serbijas puses un nerimstošo pret Kosovu vērsto Belgradas retoriku.

Premjers norādīja, ka pienācis laiks konsultācijām ar Briseli, Vašingtonu un citiem svarīgākajiem spēlētājiem, lai sarunas "atgrieztu sliedēs".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Sports Snikus kļūst par divkārtēju Parīzes paralimpisko spēļu čempionu

Latvijas parasportists Rihards Snikus ar zirgu "King of the Dance" sestdien Parīzes paralimpisko spēļu paraiejādes sacensībās brīvā stila disciplīnā "Grade I" grupā izcīnīja pirmo vietu.

Veselība Rudens izdzīvošanas padomi no Latvijas psihiatriem (+VIDEO)

Ja nav iespējams vienmēr satikties klātienē, izmantojiet mūsdienu tehnoloģijas.

Ekonomika Latvijas lauksaimnieki aktīvi izmanto mēslojumu, kas jāzina (+VIDEO)

Īpaši jūtīgās teritorijās neizkliedē nekāda veida kūtsmēslus un fermentācijas atliekas.

Kultūra Populārs latviešu ansamblis «‎The Tunes» laidis klajā košu dziesmu (+VIDEO)

Paškontroles būtība ir spēja regulēt savas emocijas, domas un uzvedību, saskaroties ar dažādiem ikdienas kārdinājumiem un impulsiem.