• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Polija, Ungārija un Slovākija ignorēs ES lēmumu par Ukrainas labību

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 09:19, 16.09.2023


Polija, Ungārija un Slovākija piektdien paziņoja, ka saglabās Ukrainas labības importa aizliegumu, neraugoties uz Eiropas Savienības (ES) lēmumu izbeigt aizliegumu šajās dalībvalstīs, kā arī Bulgārijā un Rumānijā.



Eiropas Komisija (EK) piektdien apliecināja, ka "pastāvošo pasākumu termiņš beigsies šodien pusnaktī". "Traucējumi tirgū piecās dalībvalstīs, kas robežojas ar Ukrainu, ir beigušies," norādīja EK.

ES lēmums pieņemts pēc tam, kad Kijiva bija piekritusi ieviest zināmus pasākumus, arī eksporta licencēšanas sistēmu 30 dienu laikā, lai "izvairītos no labības uzplūdiem".

Vienlaikus Ukraina īstenos pasākumus, lai kontrolētu kviešu, kukurūzas, rapšu sēklu un saulespuķu sēklu eksportu un izvairītos no tirgus traucējumiem kaimiņos esošajās ES valstīs.

Līdz ar šiem pasākumiem produktus varēs vest tranzītā caur šīm piecām valstīm, tomēr tos nevarēs pārdot vietējos tirgos.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nosauca šo Briseles soli par "patiesas vienotības un uzticēšanās piemēru" starp Kijivu un ES.

"Mums ir vajadzīgs, lai mūsu kaimiņi atbalstītu Ukrainu kara laikā. Ja to lēmumi pārkāpj ES likumus, Ukraina atbildēs civilizētā veidā," Zelenskis rakstīja sociālajos medijos.

ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis aicināja dalībvalstis "atturēties no vienpusējiem pasākumiem un strādāt atbilstoši šīs vienošanās nosacījumiem".

Nearugoties uz to, Polija, Ungārija un Slovākija paziņoja, ka pagarinās Ukrainas labības importa aizliegumu savās valstīs.

"Mēs nepiekrītam Eiropas Komisijas lēmumam un poļu lauksaimnieku un patērētāju interesēs mēs ieviešam nacionālus pasākumus," paziņoja Polijas valdības preses sekretārs Pjotrs Millers valsts ziņu aģentūrai PAP.

Šis jautājums ir sevišķi jutīgs Polijā, kur nākamajā mēnesī paredzētas vēlēšanas. Labēji konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) valdībai ir spēcīgs atbalsts lauksaimniecības reģionos.

Ungārijas zemkopības ministrs Ištvāns Naģs piektdien paziņoja, ka "Ungārija slēgs savas robežas 24 Ukrainas produktiem," skaitu palielinot no līdzšinējiem četriem. Starp šiem produktiem ir labība, rapšu un saulespuķu sēklas, milti, cepameļļa, medus, zināmi gaļas paveidi un olas.

Slovākijas valdība paziņoja, ka aizliedz četru Ukrainas produktu, tostarp kviešu, importu līdz šī gada beigām.

Rumānija pauda nožēlu, ka ES nav atradusi Eiropas mēroga risinājumu Ukrainas labības importa pagarināšanai.

Rumānijas valdības paziņojumā teikts, ka tā gaida ziņas no Ukrainas par "efektīviem kontroles pasākumiem", pirms tā lemtu par "īstajiem pasākumiem Rumānijas lauuksaimnieku aizsardzībai".

Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara dēļ ir slēgti Melnās jūras transporta ceļi, kas tika izmantoti līdz karam, un tā rezultātā ES Ukrainas labībai kļuvusi par svarīgu tranzīta ceļu un eksporta galamērķi.

Tomēr maijā ES sāka ierobežot Ukrainas labības eksportu uz Bulgāriju, Ungāriju, Poliju, Rumāniju un Slovākiju, šādi cenšoties aizsargāt lauksaimniekus, kas importu vainoja cenu kritumā vietējā tirgū.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Tbilisi 20 000 protestē pret «ārvalstu aģentu» likumprojektu

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi svētdien aptuveni 20 000 cilvēku piedalījās "Gājienā par Eiropu", pieprasot valdībai atteikties no pretrunīgā "ārvalstu aģentu" likumprojekta, kas, kā brīdina Eiropas Savienība (ES), var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties blokam.

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Lasiet arī

Pasaule Ukrainas parlaments pieņem pretrunīgi vērtēto mobilizācijas likumu

Ukrainas parlaments ceturtdien pēc mēnešiem ilgas kavēšanās un tūkstošiem grozījumu iesniegšnas, cenšoties mīkstināt sākotnējo projektu, pieņēmis likumu, kas regulēs jauniesaucamo uzņemšanu armijā.

Pasaule Ukrainas lauksaimniecības produktu importam būs stingrāki ierobežojumi

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un Eiropas Parlaments (EP) pirmdien vienojās par stingrākiem ierobežojumiem dažu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, paziņoja ES prezidējošā valsts Beļģija.

Pasaule Ukraina samazina mobilizācijas vecumu no 27 līdz 25 gadiem

Lai papildinātu karavīru rindas, Ukraina trešdien samazinājusi mobilizācijas vecumu no 27 līdz 25 gadiem.

Pasaule Latvijā oficiālā vizītē ieradīsies Ukrainas premjerministrs Šmihaļs

Latvijā ceturtdien oficiālā vizītē ieradīsies Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs, informē Valsts kanceleja.