Izraēlas premjerministrs plāno deportēt eritrejiešus, kuri piedalījās grautiņos

Pasaule
LETA 16:55, 03.09.2023 0

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien paziņojis, ka eritrejiešu imigranti, kas iepriekšējā dienā bija iesaistīti vardarbīgajās sadursmēs Telavivā, ir nekavējoties izraidāmi un ka viņš uzdevis sagatavot plānu visu afrikāņu nelegālo ieceļotāju deportēšanai.

 

Kā ziņots, sestdien Telavivas dienvidos savstarpēji naidīgi noskaņoto eritrejiešu sadursmēs ievainojumus guvuši desmitiem cilvēku. Eritrejas valdības atbalstītāji un pretinieki savstarpējos kautiņos izmantoja gan koka nūjas, gan metāla stieņus un akmeņus.

Tika dauzīti arī veikalu logi un policijas automašīnas.

Policijai nācās pielietot asaru gāzi, trokšņa granātas un pat kaujas munīciju, lai nomierinātu nekārtību dalībniekus un apturētu grautiņus.

Sestdienas vardarbīgās sadursmes atkal uzkurinājušas nelegālo imigrantu jautājumu, kas jau sen šķēlis Izraēlas sabiedrību. Netanjahu valdības iecerēto tiesu sistēmas reformu atbalstītāji norāda, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc tiesu sistēmu nepieciešams mainīt, jo tieši tiesas līdz šim traucējušas izraidīt nelegālos imigrantus.

Kabineta ārkārtas sēdē, kas sasaukta pēc sestdienas sadursmēm, Netanjahu norādījis, ka pret grautiņu dalībniekiem jāvēršas ar vislielāko bardzību, tostarp tos nekavējoties izraidot.

Klātesošajiem ministriem viņš uzdevis sagatavot plānus nelegālo imigrantu deportēšanai, atgādinot, ka Augstākā tiesa iepriekš bloķējusi daļu no pasākumiem, kuru mērķis bija piespiest nelegālos imigrantus valsti atstāt.

Izraēlā šobrīd uzturas aptuveni 25 000 afrikāņu imigranti, pamatā no Eritrejas un Sudānas, kas apgalvo, ka bēguši no kara vai represijām savās izcelsmes valstīs.

Izraēla tikai ļoti nelielu daļu no tiem atzinusi par patvēruma meklētājiem, uzskatot, ka pamatā tie ir ekonomiskie migranti un ka tai nav juridiska pienākuma ļaut nelegālajiem ieceļotājiem palikt valstī.

Izraēla izmēģinājusi dažādus taktiskos paņēmienus, lai piespiestu nelegālos imigrantus valsti atstāt. Cita starpā daļa nelikumīgo ieceļotāji nosūtīti uz cietumiem, kas atrodas nomaļākajās valsts vietās. Tikusi praktizēta arī imigrantu algu daļēja ieturēšana, kamēr tie nepiekritīs aizceļot. Imigrantiem piedāvātas arī naudas kompensācijas, ja tie brīvprātīgi piekristu atgriezties Āfrikā.

Taču saskaņā ar starptautiskajām tiesībām Izraēla nevar nelegālos imigrantus ar varu nosūtīt atpakaļ uz valsti, kur to dzīvībai vai brīvībai varētu draudēt briesmas.

Tomēr Netanjahu svētdien paziņoja, ka Eritrejas valdības atbalstītāju izraidīšanai nevajadzētu radīt kādas problēmas.

Kamēr imigrantu aizstāvji apgalvo, ka Izraēlas valstij, kuru pēc holokausta uzcēluši ebreju bēgļi, vajadzētu izprast un uzņemt patvēruma meklētājus, viņu oponenti norāda, ka nelegālie ieceļotāji Telavivas nabadzīgajās priekšpilsētās, kur tie iemitinājušies, atnesuši vien noziedzību.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Pasaule Borels aicina Gruziju atteikties no likumprojekta pret LGBT

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels trešdien aicinājis Gruziju atcelt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Pasaule Zimbabve un Namībija nokaus simtiem ziloņu, lai būtu ko ēst

Zimbabve un Namībija ir paziņojušas par plāniem nokaut simtiem ziloņu un citu savvaļas dzīvnieku, lai paēdinātu bada piemeklētos iedzīvotājus smaga sausuma apstākļos.

Lasiet arī

Kriminālziņas Gulbenes novadā avārijā gājuši bojā četri pusaudži

Gulbenes novadā aizvadītajā naktī avārijā gājuši bojā četri pusaudži, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldē.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.