• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 11:33, 19.09.2024


Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.


Foto: LETA

Patlaban likums nosaka, ka gadījumos, kad vecāku pabalsta saņēmējs ir nodarbināts, tostarp arī uz nepilnu laiku, par 50% tiek samazināts uz darbinieka un viņa darba devēja iepriekš veiktajām valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksām (VSAOI) balstītais vecāku pabalsts.

''Jaunās vienotības'' frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics aicināja likumprojektu neatbalstīt, jo koalīcijā ir vienošanās par pabalsta palielināšanu līdz 75% no 1.janvāra.

NA uzskata, ka šāda norma ir pretrunā ar dzimumu līdztiesību un kavē abu vecāku līdzvērtīgu iesaistīšanos bērna aprūpē jau pirmajā bērna dzīves gadā, jo nepamatoti samazina sociālās garantijas ģimenēm, kurās abi vecāki ir samazinājuši darba slodzi un solidāri uzņemas bērna kopšanas rūpes.

Tāpat opozīcijas deputātu rosinātie grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" paredzēja slimības pabalstu par slima bērna kopšanu, kurš nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, piešķirt un izmaksāt par ārsta noteikto laiku. Tas vienā reizē nevar būt ilgāks par trim mēnešiem, bet kopā - ne ilgāks par 26 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas, ja darba nespēja ir nepārtraukta, vai ne ilgāks par trim gadiem piecu gadu periodā, ja darba nespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.

NA likumprojekta anotācijā skaidro, ka Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Sabiedrība Ceturtdien izklīdīs migla un spīdēs saule

Ceturtdien Latvijas lielākajā daļā migla izklīdīs rīta stundās, vietām tā var saglabāties līdz dienas vidum, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība LM sākusi pārskatīt visus pabalstus ģimenēm

Labklājības ministrija (LM) ir sākusi pārskatīt visus valsts pabalstus ģimenēm, šodien Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēdē deputātus informēja LM parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks.

Sabiedrība Paplašinās atbalsta maznodrošinātajām mājsaimniecībām pieejamību

No šī gada paplašinās atbalsta pieejamību maznodrošinātajām mājsaimniecībām no Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai.

Sabiedrība Valsts līdzfinansēs aprūpi mājās bērniem ar invaliditāti

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā otrdien deputāti vienbalsīgi atbalstīja nepieciešamību no valsts puses līdzfinansēt aprūpes mājās pakalpojumu bērniem ar invaliditāti.

Sabiedrība Atbalsta iniciatīvu par bērna piedzimšanas un kopšanas pabalsta palielināšanu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien konceptuāli atbalstīja iedzīvotāju iniciatīvu par bērna piedzimšanas un kopšanas pabalsta palielināšanu.