• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas karavīri turpinās šķirt naidīgos albāņus un serbus Kosovā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 18:32, 05.07.2023


Valdība pagarina NBS miera uzturēšanas kontingenta mandātu.


Latvijas kontingenta Kosovā komandieris pltn.Savins svinīgajā izvadē.

Latvijas militārpersonas KFOR misijā Kosovā sāka piedalīties vēl pirms Latvijas iestāšanās NATO 2004.gadā un pirms bijušās Dienvidslāvijas provinces neatkarības pasludināšanas 2007.gadā.

Otrdien pēc aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces ierosinājuma valsts turpinās latviešu vienības darbību valstī, kur notiek starpkopienu sadursmes starp serbiem un albāņiem.

Šobrīd Latvija piedalās operācijā RC-E (Regional Command – East) Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vadītajā daudznacionālajā bataljonā vienas vieglās kājnieku rotas sastāvā. NBS kontingenta skaitliskais sastāvs šobrīd ir 137 karavīri un tas nepārsniegs 160 karavīrus.

Galvenie Latvijas kontingenta uzdevumi ir patrulēšana, savu spēku aizsardzība (Force Protection), savu kaujas spēju uzturēšana (pašapmācība) un ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu pildīšana. ASV ir svarīgs Latvijas stratēģiskais partneris, ar kura atbalstu tiek stiprināta Latvijas valsts aizsardzība un drošība, līdz ar ko no politiskā viedokļa Latvijas apņemšanās turpināt sniegt atbalstu stratēģiskajam partnerim tiktu augsti novērtēta.

Saskaņā ar Latvijas ārpolitikas un attīstības sadarbības prioritātēm Latvijai kopumā ir būtiska Rietumbalkānu reģiona stabilizēšana un integrēšana ES politiskajā, ekonomiskajā, sociālajā un arī drošības telpā. Lai arī situācija Kosovā ir būtiski uzlabojusies, Kosovai vēl paveicami vairāki nozīmīgi soļi ceļā uz tiesiskas un demokrātiskas valsts izveidi.

Kosova šobrīd ir potenciālā kandidātvalsts pievienošanās sarunām ar ES. Lai veicinātu ES iekšējo, ārējo drošību, kā arī ES jēgpilnu paplašināšanos un integrāciju, ir svarīgi turpināt Latvijas dalību KFOR, kas ir starptautiski pamanāms un vērtīgs ieguldījums ES drošībā.


2023. gada sadursmes izraisīja Serbijas armijas militāro aktivitāti, kas tuvojās Kosovas robežai.
2023. gada sadursmes izraisīja Serbijas armijas militāro aktivitāti, kas tuvojās Kosovas robežai.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu draud atriebties hutiešiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien draudējis atriebties Jemenas hutiešu nemierniekiem, kuru izšautā raķete šorīt piezemējās Izraēlas vidienē.

Pasaule Venecuēlā aizturēti seši ārvalstu pilsoņi par Maduro slepkavības plānošanu

Venecuēlā sestdien aizturēti seši ārvalstu pilsoņi, kas apsūdzēti par prezidenta Nikolasa Maduro slepkavības plānošanu.

Pasaule Ukraiņi notriekuši desmit Krievijas dronus un raķeti H-59

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notriekušas vienu vadāmo raķeti H-59 un desmit no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa minerālmēslu krava joprojām bez virzības

Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa "Asian Majesty" minerālmēslu krava joprojām ir bez virzības, jo aizvien nav panākta galēja vienošanās starp kravas īpašnieku, Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Dmitriju Mazepinu, ANO Pasaules pārtikas programmu un saņēmējvalsti Dienvidāzijā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Sabiedrība Kārtējam iesaukumam armijā brīvprātīgi varēs pieteikties līdz 20.novembrim

Valsts aizsardzības dienesta 2025.gada jūlija iesaukumam brīvprātīgi varēs pieteikties līdz 20.novembrim, informē Aizsardzības ministrija.

Sabiedrība Atbalsta grozījumus, kas paredz krīzes gadījumā armijā uzņemt ārvalstniekus

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja Aizsardzības ministrijas (AM) virzītos grozījumus Militārā dienesta likumā, kas paredz iespēju krīzes situācijās pieņemt militārajā dienestā motivētus ārvalsts pilsoņus, tostarp no Ukrainas.

Sabiedrība Oktobrī militārajā bāzē Ādažos sāks izmantot 5G tehnoloģijas (+VIDEO)

Tā dod iespēju attīstīt un izmēģināt dažādus sensoru, aizsardzības sistēmu un platformu, tai skaitā, bezpilota risinājumus.

Sabiedrība Bijušais NBS komandieris neatbalsta obligāto dienestu sievietēm

Sieviešu obligāta iesaukšana valsts aizsardzības dienestā (VAD) nav atbalstāma, pauda bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Juris Maklakovs.