• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvar konservatīvie

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:49, 22.05.2023


Svētdien notikušajās Grieķijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvusi līdzšinējā premjerministra Kirjaka Micotaka pārstāvētā konservatīvā partija "Jaunā demokrātija".


twitter.com/kmitsotakis
Foto: twitter

Saskaņā ar rezultātiem pēc 97% balsu saskaitīšanas "Jaunā demokrātija" izcīnījusi 40,8% balsu, nedaudz uzlabojot savu sniegumu iepriekšējās vēlēšanās, kas notika 2019.gadā, kad par konservatīvajiem balsoja 39,9% vēlētāju.

Tikmēr atbalsts galēji kreisajai partijai "Syriza", ko vada bijušais premjerministrs Aleksis Ciprs, sarucis par desmit procentpunktiem, un par to balsojuši tikai aptuveni 20% grieķu.

Trešajā vietā ierindojušies sociālisti (PASOK), kas ieguvuši 11,5% balsu, kamēr 2019.gadā PASOK atbalstīja 8,1% vēlētāju.

Vēl 7,2% balsu ieguvuši komunisti.

Parlamentā ar 4,4% balsu iekļuvusi arī labējo populistu partija "Grieķu risinājums".

Tikmēr bijušā finanšu ministra Jaņa Varufaka dibinātā galēji kreisā partija "Mera25" un galēji konservatīvā partija NIKI nav pārvarējušas iekļūšanai parlamentā noteikto 3% barjeru.

Vēlētāju aktivitāte bijusi salīdzinoši zema, sasniedzot 60%.

Lai gan valdošajai partijai nav izdevies izcīnīt absolūto vairākumu, kas tai ļautu nākamo valdību veidot bez koalīcijas partneriem, saskaņā ar jauno vēlēšanu likumu Micotakim ir vēl viena iespēja - jūlijā rīkot otro vēlēšanu kārtu, kas pavērtu "Jaunajai demokrātijai" ceļu uz valdības veidošanu bez citu partiju līdzdalības.

Micotakis jau noraidījis koalīcijas veidošanu un ļāvis noprast, ka otrā vēlēšanu kārta varētu notikt jau jūnijā.

Koalīcijas veidošanas iespējas Micotakim arī bez tā ir visai ierobežotas. Sadarbība ar "Syriza" pat teorētiski nav iespējama, jo Ciprs visu vēlēšanu kampaņu veidoja, pamatojoties uz asu līdzšinējā premjera un "Jaunās demokrātijas" kritiku.

Alianse ar labējo un kreiso populistu sīkpartijām arī nav iedomājama, turklāt tā, iespējams, nemaz nenodrošinātu absolūto vairākumu.

Vienīgā iespēja būtu veidot koalīciju ar PASOK, taču sociālistu līderis Niks Andrulakis līdz šim noraidījis sadarbību ar konservatīvajiem.

Eksperti uzskata, ka Micotakis dos priekšroku vēlēšanu otrajai kārtai.

"Vēlēšanu rezultāti ir nepārprotams tautas mandāts Micotakim" turpināt valdības vadīšanu bez koalīcijas partneriem, sarunā ar privāto televīzijas kanālu "Skai" paziņojis līdzšinējais iekšlietu ministrs Makis Voridis.

Jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā Micotakis uzstāja, ka "Jaunās demokrātijas" mērķis ir saglabāt absolūto vairākumu.

Kamēr pirmajā kārtā vēlēšanas notika saskaņā ar klasisko proporcionālo sistēmu, otrajā vēlēšanu kārtā partijai, kas iegūs visvairāk balso, parlamentā tiks garantētas vismaz 20 papildvietas, un tas, domājams, nodrošinās "Jaunajai demokrātijai" absolūto vairākumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Pasaule Grieķijā strādājošie ceturtdien plāno protestēt pret darba likumdošanas reformām

Grieķijas lielākās arodbiedrības aicinājušas ceturtdien rīkot streikus, protestējot pret valdības ieceri grozīt likumus par nodarbinātību, kas varētu radīt gaisa un prāmju satiksmes traucējumus visā valstī.

Pasaule Atēnu Akropolē no šodienas ielaidīs ne vairāk kā 20 000 cilvēku dienā

Atēnu Akropoles apmeklētāju skaits no šodienas tiks ierobežots līdz 20 000 cilvēku dienā.

Pasaule Asiņaini! Atēnās līdzjutēju sadursmēs nogalināts grieķu futbola fans

Pirmdien Atēnu piepilsētā Neafiladelfejā Atēnu AEK un Zagrebas "Dinamo" līdzjutēju sadursmēs nodurts kāds grieķu futbola fans.

Pasaule Atēnu Akropolē ielaidīs līdz 20 000 cilvēku dienā

Atēnu Akropoles apmeklētāju skaits tiks ierobežots līdz 20 000 cilvēku dienā, trešdien paziņoja Grieķijas Kultūras ministrija.