ASV Ziemeļkarolīnas štats aizliedz abortus pēc 12.nedēļas

Pasaule
LETA 22:33, 17.05.2023 0

ASV Ziemeļkarolīnas štata likumdevēju sapulces deputāti no Republikāņu partijas pārvarējuši gubernatora Roja Kūpera veto likumam, kas paredz aizliegt abortus pēc 12.grūtniecības nedēļas.

 

Likums aizliedz izvēles abortus pēc pirmā grūtniecības trimestra, izņemot gadījumus, ja grūtniecība iestājusies izvarošanas un incesta rezultātā, ja auglim ir dzīvi ierobežojošas anomālijas vai medicīniskas ārkārtas situācijās.

Republikāņi varēja pārvarēt gubernatora veto, jo viņiem ir trīs piektdaļu vairākums abās Ģenerālās Asamblejas palātās.

Likums abās palātās maija sākumā tika pieņemts nepilnu 48 stundu laikā.

Baltais nams paziņoja, ka likums "kaitēs pacientiem un apdraudēs ārstus, kas sniedz pamataprūpi", kā arī atkārtoti aicināja ASV Kongresu nacionālā līmenī garantēt tiesības uz piekļuvi abortam.

Likums arī paredz, ka ārstam ir jābūt klāt, kad paciente saņem abortu izraisošus medikamentus, kā arī nosaka, ka 72 stundas pirms procedūras jānotiek klātienes konsultācijai ar ārstu.

Tas apgrūtinās sievietēm no citiem štatiem, kuros ir vēl stingrāki aborta likumi, doties uz Ziemeļkarolīnu, lai izbeigtu nevēlamu grūtniecību.

Pēc tam, kad ASV Augstākā tiesa pērn jūnijā atcēla vēsturisko spriedumu lietā Ro pret Veidu, ar kuru nacionālā līmenī tika garantētas tiesības uz grūtniecības pārtraukšanu, gandrīz pilnīgs aborta aizliegums ir noteikts jau 14 pavalstīs.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Pasaule Beļģija plāno piegādāt Ukrainai F-16 jau šogad

Beļģija plāno līdz 2024.gada beigām nodot Ukrainai vairākus ASV ražotos iznīcinātājus F-16, paziņoja Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro un aizsardzības ministre Ludivīna Dedondere.

Lasiet arī

Pasaule Virpuļviesuļos ASV pieci bojāgājušie

ASV Oklahomas un Aiovas štatos virpuļviesuļos zaudējuši dzīvību pieci un ievainoti apmēram 100 cilvēki, svētdien paziņoja varasiestādes.

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Pasaule ASV Senāts atbalsta likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai

ASV Kongresa augšpalāta Senāts otrdienas vakarā atbalstīja likumprojektu paketi, kura ietver likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā.

Pasaule Mediji: Blinkens brīdinās Ķīnu par sankcijām

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nākamnedēļ vizītes laikā Ķīnā plāno brīdināt, ka Vašingtona noteiks sankcijas, ja Pekina nepārtrauks piegādāt Krievijai militārās un divējāda lietojuma tehnoloģijas, ziņo laikraksts "Financial Times" (FT) un aģentūra "Bloomberg".