• Nameda,
  • Ritvaldis,
  • Visvaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


TIEŠRAIDE. Karaļa Čārlza III un karalienes Kamillas kronēšana

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 13:10, 06.05.2023


Lielbritānijas karaļpāris Čārlzs III un Kamilla sestdien ieradušies Vestminsteras abatijā, kur tūkstoš gadu senā ceremonijā tiks kronēti par karali un karalieni.

Viņi 261 gadu senā sešu zirgu vilktā karietē devās pāris kilometru garajā ceļā no Bekingemas pils uz Vestminsteras abatijā, kur kronēšana notiks vairāk nekā 2000 viesu klātbūtnē.

Ceremonijā būs gan pompoza, gan grezna ar kroņiem, dimantiem, mūziku, grezniem tērpiem un cepurēm.

Viesu vidū abatijā ir gan ASV pirmā lēdija Džila Baidena, gan Francijas prezidents Emanuels Makrons, Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, Latvijas prezidents Egils Levits ar kundzi, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ar kundzi, Igaunijas prezidents Alars Kariss ar kundzi, astoņi esošie un bijušie britu premjerministri, citu valstu karalisko ģimeņu pārstāvji, aktrises Džudija Denča, Emma Tomsone, mūziķis Laionels Ričijs.

Tūkstošiem cilvēku no Lielbritānijas un visas pasaules pulcējušies divu kilometru garās procesijas maršrutā.

Kronēšanas ceremoniju vadīs anglikāņu baznīcas arhibīskaps Džastins Velbijs.

Ceremonijā būs arī budistu, hinduistu, jūdaistu, musulmaņu un sikhu līderi, cenšoties atspoguļot mūsdienu sabiedrības dažādību un Čārlza centienus veidot saliedētāku sabiedrību.

Bībeles lasījumu ceremonijas laikā veiks Lielbritānijas vēsturē pirmais premjerministrs hinduists Riši Sunaks. Ceremoniju apmeklēs arī Skotijas premjerministrs Humza Jusafs, kurš ir pirmais musulmanis kādas Rietumeiropas valdības vadītāja amatā.

Svētdien Lielbritānijā gaidāmas dažādas apkaimju ielu ballītes jeb "Lielās kronēšanas pusdienas", bet plkst.20 Vindzoras pilī ap 10 000 viesu vēros Kronēšanas koncertu, kurā piedalīsies Keitija Perija, Laionels Ričijs, "Take That", Andrea Bočelli un citi mākslinieki.

Pirmdien Lielbritānijā izsludināta brīvdiena, kurā karaliskā ģimene ir aicinājusi britus piedalīties brīvprātīgo darbā savā kopienā.

74 gadus vecais Čārlzs par Lielbritānijas karali kļuva pagājušā gada 8.septembrī, kad nomira viņa māte karaliene Elizabete II, kas valdīja vairāk nekā 70 gadus.

Elizabetes II kronēšanā 1953.gadā Vestminsteras abatijā bija vairāk nekā 3000 viesu un kronēšanas procesija bija astoņus kilometrus gara.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lielbritānija sūtīs migrantus uz Ruandu

Lielbritānijas parlaments pirmdien pieņēma likumprojektu, kas ļauj īstenot premjerministra Riši Sunaka plānu izraidīt uz Ruandu patvēruma meklētājus, kuri pretlikumīgi ieradušies Lielbritānijā.

Pasaule Zelenskis: Trieciens Harkivas TV tornim bija iebiedēšana

Krievijas raķetes trieciens Harkivas televīzijas tornim bija nepārprotama iebiedēšana, paziņoja Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis.

Pasaule Braže: Ukrainai veltītā palīdzība nedrīkst mazināties

Ukrainai veltītā palīdzība nedrīkst mazināties, uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže, pirmdien piedaloties Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē Luksemburgā.

Pasaule Lietuva izmaksās 100 000 eiro kompensāciju CIP cietumā turētajam

Lietuva nav pārsūdzējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu lietā par nelikumīgu Saūda Arābijas pilsoņa turēšanu iespējamā slepenā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumā netālu no Viļņas.

Lasiet arī

Kriminālziņas «Biju vienā Rīgas policijas iecirknī un man radās jautājums...»‎ (+VIDEO)

Premjera partija nevar uzturēt kārtību tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Sabiedrība Valdība plāno pirkt Air Baltic obligācijas

Šodien valdības sēdē "airBaltic" ziņoja par aktuālo statusu obligāciju pārfinansēšanas procesā, kurā "airBaltic" piedāvāja arī valdībai iespēju piedalīties vērtspapīru emisijā līdztekus ar starptautiskajiem privātajiem investoriem.

Sabiedrība Rinkēvičs divām notiesātām personām priekšlaicīgi dzēš sodāmību

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs otrdien izskatīja deviņu notiesātu personu apžēlošanas lūgumus un divām personām nolēma priekšlaicīgi dzēst sodāmību.

Sabiedrība Pamatizglītībā pakāpeniski atteiksies no krievu valodas

No 2026./2027.mācību gada pamatizglītībā pakāpeniski atteiksies no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves, otrdien nolēmusi valdība.