• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ņujorkas teroristam piespriests mūža ieslodzījums

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:34, 14.03.2023


Islāma ekstrēmistam Saifullo Saipovam, kurš 2017.gada 31.oktobrī Ņujorkā ietriecās ar auto cilvēkos, astoņus nogalinot, pirmdien tika piespriests mūža ieslodzījums, jo zvērinātie nespēja vienoties par nāvessodu.



Prokurori bija pieprasījuši augstāko soda mēru Saipovam, kuru zvērinātie 26.janvārī atzina par vainīgu 28 apsūdzībās, tostarp astoņās slepkavībās un 12 slepkavību mēģinājumos un ārvalstu teroristu organizācijas atbalstīšanā.

Saipovam tika piespriests mūža ieslodzījums bez pirmstermiņa atbrīvošanas iespējas, jo zvērinātie Manhetenas federālajā tiesā nespēja vienprātīgi vienoties par nāvessoda piespriešanu.

Saipovs, kurš tagad ir 35 gadus vecs, ar nomātu pikapu lielā ātrumā brauca pa populāru velosipēdistu celiņu gar Hudzonas upi, notriecot velosipēdistus, līdz ietriecās skolas autobusā pie Pasaules tirdzniecības centra.

Viņš izkāpa no mašīnas, saucot "Allāhu akbar" ("Allāhs ir dižens") un turot rokā skrošu un peintbola šautenes. Saipovs tika aizturēts, kad viņu sašāva policists, kas uzskatīja šīs šautenes par īstiem šaujamieročiem.

Teroraktā tika nogalināta sieviete, kas kopā ar ģimeni bija ieradusies Ņujorkā no Beļģijas, kā arī pieci draugi no Argentīnas un divi amerikāņi. Vismaz 12 cilvēki tika ievainoti, tostarp sieviete, kas zaudēja abas kājas.

Saipova pastrādātais noziegums ir asiņainākais uzbrukums Ņujorkā kopš 2001.gada 11.septembra teroraktiem.

Prokurori prāvā paziņoja, ka Saipovs uzbrucis civiliedzīvotājiem, vēloties iespaidot grupējumu "Islāma valsts", lai varētu kļūt par tā dalībnieku. Viņš bija apmierināts ar nodarīto un smaidīja, vēlāk runājot ar FIB aģentu.

Saipovs, kurš 2010.gadā pārcēlās uz ASV, prāvā apgalvoja, ka rīkojies "Islāma valsts" vārdā. Grupējums viņu nosauca par vienu no saviem "kareivjiem".

Saipova prāva bija pirmā federālā prāva Džo Baidena prezidentūras laikā, kurā Tieslietu ministrija pieprasījusi piespriest nāvessodu. Baidens ir pret nāvessodu, un ASV ģenerāprokurors Meriks Gārlends 2021.gada jūlijā izsludināja moratoriju visām federālo nāvessodu izpildēm. Ja Saipovam būtu piespriests nāvessods, to varētu izpildīt tikai pēc šī moratorija atcelšanas vai cita ASV prezidenta laikā.

ASV lielāko daļu nāvessodu izpilda štati, nevis federālā valdība. Nāvessoda piespriešana Saipovam būtu ļoti reta parādība Ņujorkas štatā, kur pēdējais nāvessods tika izpildīts 1963.gadā. Federālā zvērināto tiesa Ņujorkā desmitiem gadu nav piespriedusi nāvessodus, kas būtu izturējuši apelācijas, un pēdējā šāda nāvessoda izpilde notika 1954.gadā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievija pārceļ kara lidmašīnas no Pleskavas uz Sibīriju

Krievija pārvieto Pleskavā izvietotās kara transporta lidmašīnas "Il-76" uz 2700 kilometru attālo Hantu-Mansu reģionu, jo bažījas par iespējamiem Ukrainas gaisa uzbrukumiem, ziņo igauņu laikraksts "Louna-Eesti Postimees".

Pasaule Ķīna pārmet Filipīnām spriedzes saasināšanu Dienvidķīnas jūrā

Ķīna ceturtdien pārmetusi Filipīnām spriedzes saasināšanā Dienvidķīnas jūrā.

Pasaule Ukraina naktī notriekusi 26 krievu lidrobotus

Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā naktī notriekusi 26 lidrobotus, ko Krievija raidīja uz mērķiem Ukrainā, ceturtdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Kolumbija izraida Argentīnas diplomātus tās prezidenta izteikumu dēļ

Kolumbija trešdien paziņoja, ka ir likusi izraidīt Argentīnas diplomātus pēc tam, kad Argentīnas prezidents Havjers Milejs nosauca Kolumbijas prezidentu Gustavo Petro par "teroristu" un "slepkavu".

Lasiet arī

Sabiedrība ASV savu klātbūtni Baltijas valstīs rotācijas kārtībā uzskata par pietiekamu

Savienotās Valstis uzskata, ka to karaspēka klātbūtne Baltijas valstīs uz rotācijas pamatiem ir atbilstoša Vašingtonas saistībām pret sabiedrotajiem NATO, ceturtdien preses konferencē paziņoja ASV vēstniece NATO Džuljena Smita.

Ekonomika ASV patērētāju pārliecībai martā negaidīts kritums

ASV patērētāju pārliecības indekss šā gada martā negaidīti samazinājies līdz 76,5 punktiem salīdzinājumā ar 76,9 punktiem februārī, liecina Mičiganas Universitātes sākotnējie dati.

Pasaule Baidens paraksta likumprojektu paketi, novēršot valdības darba daļēju apturēšanu

ASV prezidents Džo Baidens sestdien parakstīja Kongresa pieņemto valdības finansējuma likumprojektu paketi, novēršot vairāku federālo institūciju darba apturēšanu, kas būtu notikusi šajā nedēļas nogalē.

Pasaule Nikija Heilija beidz ASV prezidenta vēlēšanu kampaņu

Vienīgā vēl atlikusī vērā ņemamā Donalda Trampa sāncense cīņā par nominēšanu startam no Republikāņu partijas novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Nikija Heilija trešdien paziņoja par savas kampaņas izbeigšanu.