• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Protestos Francijā sestdien piedalās simtiem tūkstoši cilvēku (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 20:37, 11.02.2023


Simtiem tūkstoši cilvēku sestdien izgāja Francijas ielās, lai ceturto reizi protestētu pret prezidenta Emanuela Makrona ierosināto pensiju reformu, arodbiedrībām solot pastiprināt streikus, ja valdība neatteiksies no plāniem.



Atšķirībā no iepriekšējiem trim protestiem, sestdien netika izsludināti streiki visā valstī, lai gan gaisa satiksmes dispečers Parīzes otrā lielākajā lidostā Orlī negaidīti sarīkoja streiku, izraisot puses reisu atcelšanu.

Arodbiedrība CGT paziņoja, ka tikai Parīzē protesta akcijā piedalījies pusmiljons cilvēku, kas ir vairāk nekā 400 000 cilvēku, kuri piedalījās iepriekšējā protesta akcijā 7.februārī.

Iekšlietu ministrija, kas ierasti ziņo par mazāku protestējošo skaitu, aplēsusi, ka kopumā valstī protestos sestdien piedalījās 963 000 cilvēku, no kuriem 93 000 bija Parīzē.

Televīzijas pārraidēs bija redzams, ka, piemēram, Rennē Francijas rietumos policija izmanto ūdens lielgabalus.

Astoņas arodbiedrības, kas vada protestu kustību, paziņoja, ka 7.martā izsludinās ģenerālstreiku, kas "apturēs Franciju", ja valdība nereaģēs uz sabiedrības prasībām.

Nākamā protesta akcija plānota 16.februārī.

Valdība vēlas paaugstināt pensionēšanās vecumu no 62 līdz 64 gadiem, kā arī pagarināt obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu periodu pilnas pensijas saņemšanai. Turklāt iecerēts likvidēt atsevišķu profesiju pensiju privilēģijas.

Vienlaikus plānots minimālās pensijas apmēru palielināt līdz 1200 eiro mēnesī.

Lai gan šobrīd pensionēšanās vecums ir 62 gadi, daudzi jau tagad turpina strādāt ilgāk, jo viņiem nav pietiekams darba stāžs pilnas pensijas saņemšanai.

No 67 gadu vecuma francūžiem tiek maksāta pilna pensija neatkarīgi no laika perioda, kurā izdarītas sociālās apdrošināšanas iemaksas, un valdība plāno šo normu saglabāt.

Valdība norāda, ka reforma ir nepieciešama, jo pašreizējā pensiju sistēma nav ilgtspējīga un tuvākajā laikā tai draud deficīts.

Šobrīd likumprojekts par pensiju sistēmas reformu nodots izskatīšanai Nacionālajā sapulcē, un paredzams, ka debates par to ilgs līdz nākamās nedēļas beigām.

Valdībai parlamentā nav vairākuma, un tai nepieciešams konservatīvās Republikāņu partijas atbalsts, taču republikāņiem joprojām ir iebildumi pret piedāvāto likumprojektu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

Ekonomika Jautājuma likmes ir augstas... Asociācijas viedoklis par darbībām ar LMT un Tet

Latvijas Telekomunikāciju asociācija aicina atcerēties ne vien par Telia un valsts maka interesēm, bet paturēt prātā arī Latvijas telekomunikāciju nozares kopējo veselību, valsts drošības jautājumus, attīstības perspektīvu un lietotāju intereses, lai arī turpmāk varam lepoties, ka esam Eiropas priekšpulkā ar jaudīgu nozari, pakalpojumu kvalitāti, tehnoloģiju attīstību un labiem piedāvājumiem.