• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Protestos Francijā sestdien piedalās simtiem tūkstoši cilvēku (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 20:37, 11.02.2023


Simtiem tūkstoši cilvēku sestdien izgāja Francijas ielās, lai ceturto reizi protestētu pret prezidenta Emanuela Makrona ierosināto pensiju reformu, arodbiedrībām solot pastiprināt streikus, ja valdība neatteiksies no plāniem.



Atšķirībā no iepriekšējiem trim protestiem, sestdien netika izsludināti streiki visā valstī, lai gan gaisa satiksmes dispečers Parīzes otrā lielākajā lidostā Orlī negaidīti sarīkoja streiku, izraisot puses reisu atcelšanu.

Arodbiedrība CGT paziņoja, ka tikai Parīzē protesta akcijā piedalījies pusmiljons cilvēku, kas ir vairāk nekā 400 000 cilvēku, kuri piedalījās iepriekšējā protesta akcijā 7.februārī.

Iekšlietu ministrija, kas ierasti ziņo par mazāku protestējošo skaitu, aplēsusi, ka kopumā valstī protestos sestdien piedalījās 963 000 cilvēku, no kuriem 93 000 bija Parīzē.

Televīzijas pārraidēs bija redzams, ka, piemēram, Rennē Francijas rietumos policija izmanto ūdens lielgabalus.

Astoņas arodbiedrības, kas vada protestu kustību, paziņoja, ka 7.martā izsludinās ģenerālstreiku, kas "apturēs Franciju", ja valdība nereaģēs uz sabiedrības prasībām.

Nākamā protesta akcija plānota 16.februārī.

Valdība vēlas paaugstināt pensionēšanās vecumu no 62 līdz 64 gadiem, kā arī pagarināt obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu periodu pilnas pensijas saņemšanai. Turklāt iecerēts likvidēt atsevišķu profesiju pensiju privilēģijas.

Vienlaikus plānots minimālās pensijas apmēru palielināt līdz 1200 eiro mēnesī.

Lai gan šobrīd pensionēšanās vecums ir 62 gadi, daudzi jau tagad turpina strādāt ilgāk, jo viņiem nav pietiekams darba stāžs pilnas pensijas saņemšanai.

No 67 gadu vecuma francūžiem tiek maksāta pilna pensija neatkarīgi no laika perioda, kurā izdarītas sociālās apdrošināšanas iemaksas, un valdība plāno šo normu saglabāt.

Valdība norāda, ka reforma ir nepieciešama, jo pašreizējā pensiju sistēma nav ilgtspējīga un tuvākajā laikā tai draud deficīts.

Šobrīd likumprojekts par pensiju sistēmas reformu nodots izskatīšanai Nacionālajā sapulcē, un paredzams, ka debates par to ilgs līdz nākamās nedēļas beigām.

Valdībai parlamentā nav vairākuma, un tai nepieciešams konservatīvās Republikāņu partijas atbalsts, taču republikāņiem joprojām ir iebildumi pret piedāvāto likumprojektu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Eksperts: Baltijas valstu aizsardzība maksās dārgi

Turpmākajos gados Baltijas valstu aizsardzība maksās dārgi un tām būs nepieciešams apjomīgs NATO sabiedroto atbalsts, trešdien Valsts kancelejas organizētajā diskusijā "Latvijas 20 gadi NATO un ES" uzsvēra Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.

Pasaule ISW: Lukašenko grauj Kremļa naratīvu par Piemaskavas teroraktu

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, paziņojot, ka teroraktu Piemaskavā sarīkojušie uzbrucēji sākotnēji bēguši uz Baltkrieviju, tiešā formā grauj Kremļa naratīvu par Ukrainas līdzdalību, norāda ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Pasaule Akumulatora vai benzīna zāles trimmeris, kuru izvēlēties?

Zāles trimmeris ir neaizstājams palīgs ikvienā dārzā, nodrošinot tīru un koptu zāliena izskatu. Mūsdienu tirgū pieejamie zāles trimmeri iedalās divās galvenajās kategorijās – akumulatora un benzīna trimmeri. Katram no tiem ir savi plusi un mīnusi, kas var ietekmēt lietotāja izvēli. Tie atšķiras ar jaudu, izmantošanas ērtumu un piemērotību dažādiem darba apstākļiem.

Pasaule ANO:Krievijas karavīri pēdējā laikā varētu būt nogalinājuši 32 ukraiņu gūstekņus

ANO Cilvēktiesību komisāra birojs ir ieguvis pierādījumus, ka Krievijas karavīri no 2023.gada decembra līdz 2024.gada februārim varētu būt nogalinājuši vismaz 32 Ukrainas karagūstekņus.

Lasiet arī

Ekonomika «Lufthansa» panāk vienošanos ar darbiniekiem par algu palielināšanu

Vācijas nacionālā aviokompānija "Lufthansa" un arodbiedrība "Verdi" trešdien paziņoja, ka panākušas vienošanos par virszemes apkalpošanas darbinieku algu palielināšanu, tādējādi novēršot draudus par jauna streika rīkošanu Lieldienu brīvdienās.

Sabiedrība Politologs: Kariņa lidojumu skandālā reālākais iznākums būtu viņa demisija

Bijušā Ministru prezidenta, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) avioreisu skandālā reālākais iznākums būtu viņa demisija, taču tam vajadzēja notikt jau laicīgi, un tādā gadījumā "Jaunā vienotība" (JV) tagad būtu daudz labākā pozīcijā, intervijā Latvijas Radio sacīja politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Sabiedrība Makrons vēlas jaunu un atbildīgāku ES un «Mercosur» tirdzniecības vienošanos

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien vizītē Brazīlijā noraidījis plānoto brīvās tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību (ES) un Dienvidamerikas ekonomisko aliansi "Mercosur" tā pašreizējā formā.

Sabiedrība Līdz ar vasarīgu siltumu Lieldienās iespējams pērkona negaiss

Atbilstoši pašreizējām prognozēm gan Pirmajās, gan Otrajās Lieldienās gaisa temperatūra Latvijā sasniegs +20 grādus un vietām dārdēs pērkons.