• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Trīs ārvalstu NVO atsāk darbu Afganistānā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 14:33, 17.01.2023


Pēc talibu varasiestāžu garantijām, ka sievietēm tiks atļauts turpināt strādāt veselības aprūpes sektorā, trīs vadošās ārvalstu palīdzības organizācijas atsākušas darbu Afganistānā.


Ilustratīvs foto.

Organizācija "Glābiet bērnus", Starptautiskā glābšanas komiteja (IRC) un organizācija "CARE" decembra beigās apturēja darbu Afganistānā, šādi reaģējot uz talibu noteikto aizliegumu ārzemju nevalstiskajām organizācijām (NVO) šajā valstī nodarbināt sievietes.

"Mēs esam saņēmuši skaidras, uzticamas garantijas no attiecīgajām iestādēm, ka mūsu nodarbinātās sievietes būs drošībā un varēs strādāt bez traucējumiem," paziņoja "Glābiet bērnus", apstiprinot, ka organizācija pēdējās dienās atsākusi darbu veselības aprūpes sektorā.

Tomēr organizācija norādīja, ka Afganistānā joprojām ir spēkā vispārējais aizliegums sievietēm strādāt, tādēļ citas "Glābiet bērnus" darbības jomas, kurās nav uzticamu garantiju par nodarbināto sieviešu drošību, joprojām paliks slēgtas.

Arī IRC un "CARE" apstiprināja, ka atsākušas nodarbināt sievietes veselības aprūpes sektorā Afganistānā.

Starptautiskā sabiedrība vairākās augsta līmeņa sanāksmēs ir mudinājusi Afganistānas valdību atcelt aizliegumu sievietēm strādāt palīdzības nozarē un prasību vietējām un starptautiskajām NVO pārtraukt sieviešu nodarbināšanu. Šis rīkojums tika pamatots ar to, ka NVO darbinieces neievēro talibu noteikumus par parandžu valkāšanu un viņas ceļojumu laikā nepavada radinieks vīrietis. NVO šos pārmetumus noraidīja.

Afganistānas Ekonomikas ministrijas preses pārstāvis ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka sieviešu nodarbināšana veselības aprūpes sektorā ir Afganistānas sabiedrības vajadzība.

Viņš sacīja, ka sievietēm jāatbalsta bērni un citas sievietes, kam nepieciešama medicīniskā palīdzība, un viņas strādās saskaņā ar Afganistānas reliģiskajām un kultūras vērtībām.

Sievietēm bijusi milzīga nozīme palīdzības sniegšanā Afganistānā, galvenokārt, identificējot citas sievietes, kam nepieciešama palīdzība.

Taču kopš 2021.gada augusta, kad Afganistānā pie varas nāca talibi, viņi noteikuši virkni ierobežojumu sievietēm, tai skaitā aizliedzot vidusskolas un augstskolu izglītību.

Sievietes faktiski ir izslēgtas no sabiedriskās dzīves, viņām arī aizliegts apmeklēt parkus, sporta zāles un sabiedriskās pirtis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Ķīnā miris sadurts japāņu zēns

Ķīnā ceturtdien miris japāņu zēns, kurš trešdien tika sadurts ceļā uz skolu, paziņoja Japānas ārlietu ministre Joko Kamikava.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Lasiet arī

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.