• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Brazīlijā 39 cilvēki apsūdzēti par 8.janvāra nemieriem

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 17:50, 17.01.2023


Brazīlijas varas iestādes pirmdien pastiprināja valdības ēku apsardzi galvaspilsētā Braziljā, kā arī oficiāli izvirzīja 39 cilvēkiem apsūdzības noziegumos pret valsti saistībā ar 8.janvāra nemieriem.



Federālā distrikta varas iestādes paziņoja, ka vairāk nekā divkāršos apsardzi Ministriju esplanādē un Trīs varu laukumā, kur ir koncentrētas valdības iestādes.

8.janvārī vairāki tūkstoši eksprezidenta Žaira Bolsonaru atbalstītāju ielauzās prezidenta pilī, Kongresā un Augstākajā tiesā, izsitot logus un salaužot mēbeles, iznīcinot nenovērtējamus mākslas darbus un atstājot grafiti ar aicinājumiem uz puču.

Federālā distrikta gubernatora pienākumu izpildītāja Selina Leana paziņoja reportieriem, ka militārās policijas bataljons, kas atbildīgs par apsardzi, tiks palielināts no 248 līdz 500 cilvēkiem.

Leana aizstāj gubernatoru Ibaneisu Rošu, kurš 8.janvārī tika atbrīvots no amata pienākumiem uz 90 dienām un pret kuru notiek izmeklēšana par iespējamu saistību ar šiem nemieriem.

Tieslietu ministra vietnieks Rikardo Kapelli tajā pašā preses konferencē paziņoja, ka izmeklētāji mēģina noskaidrot, vai starp nemieru dalībniekiem bijuši "profesionāļi". Viņš atsaucās uz kāda aculiecinieka teikto, ka starp demonstrantiem bijuši "vīri (..) ar zināšanām par teritoriju un kaujas taktiku".

Aizstāvot ēkas no nemieru dalībniekiem, tika ievainoti 44 militārās policijas locekļi, sacīja Kapelli. Vēl tiek novērtēts nacionālajam mantojumam nodarītais kaitējums.

Kopš 8.janvāra nemieriem Federālais distrikts ir pakļauts federālai kontrolei ar prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas dekrētu.

Prokuratūra pirmdien izvirzīja 39 cilvēkiem oficiālas apsūdzības par bruņotu noziedzīgu biedrošanos, kaitējuma nodarīšanu nacionālajam mantojumam, vardarbību pret demokrātisko valsts iekārtu, un kūdīšanu uz puču. Viņiem piederošie aktīvi 40 miljonu reālu (7,2 miljonu eiro) vērtībā tika iesaldēti.

Saistībā ar nemieriem ir aizturēti apmēram 1200 cilvēku.

Bolsonaru, kurš atrodas ASV, ir noliedzis jebkādu saistību ar šiem nemieriem, tomēr viņš ir iekļauts izmeklēšanā par to cēloņiem.

Sestdien tika aizturēts bijušais Bolsonaru valdības tieslietu ministrs Andersons Toriss, kurš nemieru laikā bija atbildīgs par drošību galvaspilsētā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lielbritānija nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu

Lielbritānija ir nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu, sākot īstenot pretrunīgi vērtētu plānu, otrdienas vakarā ziņoja britu mediji.

Pasaule Zimbabvē ieviesta jauna valūta

Zimbabve otrdien laida apgrozībā jaunu valūtu, lai nomainītu Zimbabves dolāru, kas pārmērīgas devalvācijas dēļ ir zaudējis iedzīvotāju uzticību.

Pasaule Gruzijas policija raida asaru gāzi un gumijas lodes uz protestētājiem

Gruzijas policija otrdien raidīja asaru gāzi un gumijas lodes uz demonstrantiem, kas protestēja pret likumu par "ārvalstu aģentiem", kas apdraud Gruzijas virzību uz Rietumiem un integrāciju Eiropā.

Pasaule Apšaudē ASV nogalināti trīs policisti

ASV Ziemeļkarolīnas štatā pirmdien likumsargiem cenšoties veikt aizturēšanu, izraisījusies apšaude, un tās gaitā trīs policisti nogalināti un pieci ievainoti, pavēstīja amatpersonas.

Lasiet arī

Kriminālziņas Brazīlijā izmeklē mākslīgā intelekta kļūdas tiesas spriedumā

Brazīlijā noris izmeklēšana pret federālo tiesnesi, kas pieļāvis kļūdas ar mākslīgā intelekta palīdzību sagatavotā spriedumā, pavēstīja varasiestādes, norādot, ka šī valstī ir pirmā šāda lieta.

Pasaule Brazīlijas tiesa liedz Bolsonaru startēt vēlēšanās

Brazīlijas tiesa otrdien atkārtoti liegusi bijušajam prezidentam Žairam Bolsonaru startēt vēlēšanās.

Pasaule Beidzot notikusi Brazīlijas un Ukrainas prezidentu Luisa Inasiu Lulas da Silvas

Beidzot notikusi Brazīlijas un Ukrainas prezidentu Luisa Inasiu Lulas da Silvas un Volodimira Zelenska tikšanās. Viņi abi ieradušies Ņujorkā uz ANO Ģenerālās Asamblejas ikgadējo sesiju.

Ekonomika Brazīlija šogad apsteigs ASV kā pasaulē lielākā kukurūzas eksportētāja

Brazīlija šogad apsteigs ASV un kļūs par pasaulē lielāko kukurūzas eksportētāju, pateicoties bagātīgai ražai, trešdien paziņoja Brazīlijas valstij piederošais uzņēmums "National Supply Company".