• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kristersons: Nevaram izpildīt atsevišķas Turcijas prasības dalībai NATO

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 11:09, 09.01.2023


Zviedrija nevar izpildīt atsevišķas Turcijas, kas mēnešiem ilgi ir bloķējusi Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO, prasības, svētdien paziņoja Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons.



Savukārt Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto paziņoja, ka Somija varētu nogaidīt, lai abas valstis NATO var pievienoties reizē.

"Turcija ir apstiprinājusi, ka mēs esam izdarījuši to, ko teicāmies izdarīt, tomēr tā arī saka, ka vēlas to, ko mēs nevaram, ko mēs nevēlamies sniegt," Kristersons sacīja drošības konferencē, kurā piedalījās arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Esam pārliecināti, ka Turcija izlems, mēs tikai nezinām, kad," viņš piebilda, sakot, ka tas ir atkarīgs arī no Turcijas iekšpolitikas un "Zviedrijas spējas parādīt savu nopietnību".

Reaģējot uz Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, kas sākās pērn februārī, Zviedrija un Somija atteicās no gadu desmitiem ilgās militārās neitralitātes politikas un pieteicās dalībai NATO.

Tomēr Ankara pieprasījusi, lai Zviedrija un Somija ieņem stingrāku nostāju pret kurdu grupējumiem, kurus tā dēvē par "teroristiskiem", apmaiņā pret atbalstu uzņemšanai NATO.

Turcija vairāk ir vērsusies pret Zviedriju saistībā ar tās ciešākām saitēm ar kurdu diasporu.

Somijas ārlietu ministrs žurnālistiem drošības un ārpolitikas konferences "Rikskonferensen" Zviedrijas rietumos laikā sacīja, ka "Somijai nav tik lielas steigas pievienoties NATO, lai tā nevarētu pagaidīt, kamēr zaļo gaismu saņem arī Zviedrija".

Hāvisto pauda pārliecību, ka Zviedrija un Somija NATO iestāsies vienlaicīgi. Turklāt viņš uzsvēra, ka vienlaicīga pievienošanās aliansei ir nozīmīga arī no militārā viedokļa.

Abas Ziemeļvalstis pieteikumu dalībai NATO iesniedza maijā. Mēnesi vēlāk tās parakstīja trīspusēju vienošanos ar Turciju, lai atrisinātu Ankaras iebildumus Somijas un Zviedrijas uzņemšanai aliansē.

Bez Turcijas Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO nav ratificējusi tikai Ungārija, kas to solījusi izdarīt februārī.

NATO un Lietuvas amatpersonas ir paudušas cerību, ka nākamajā NATO samitā, kas jūlijā notiks Viļņā, Somija un Zviedrija pirmo reizi piedalīsies kā pilntiesīgas dalībvalstis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.