• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mūrniece: ASV izprot ģeopolitisko situāciju un Krievijas draudus Eiropai

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 18:01, 04.01.2023


ASV izprot šī brīža ģeopolitisko situāciju un Krievijas draudus Eiropas drošībai un to apliecina ASV lēmums palielināt atbalstu Baltijas valstu militāro spēju stiprināšanai, pēc tikšanās ar ASV vēstnieku Latvijā Džonu Kārvailu paudusi aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).


Foto: LETA

Pagājušā gada nogalē ASV Kongress apstiprināja 225 miljonu ASV dolāru finansējumu visām trim Baltijas valstīm atbilstoši "Baltijas Drošības iniciatīvas" 2023.gadam fiskālajam gadam, kas tiks novirzīts militāro spēju attīstībai. Salīdzinājumam 2022.fiskālajam gadam Baltijas Drošības iniciatīva paredzēja 150 miljonus ASV dolāru.

Tāpat jau vēstīts, ka ASV ir apstiprinājusi plānus militārās klātbūtnes stiprināšanai Baltijas valstīs, kas paredz, ka rotācijas kārtībā bez pārtraukumiem Latvijā uzturēsies ASV karavīri un militārās tehnikas vienības.

Plānots, ka Latvijā tuvākajos gados ASV nodrošinās vienību klātbūtni rotācijas kārtībā gan Ādažu, gan Lielvārdes militārajās bāzēs. Tas sniegs būtisku ieguldījumu atturēšanā un aizsardzībā, kā arī uzlabos savstarpējo savietojamību starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Paredzēts, ka sākotnēji Latvijā uzturēsies ASV artilērijas un aviācijas vienības un tas saskan ar Nacionālo bruņoto spēku izvirzītajām aizsardzības spēju vajadzībām.

Tāpat vēstnieks trešdien tikās ar iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (NA), lai pārrunātu abu valstu sadarbību valsts iekšējās drošības jomā.

Tikšanās laikā tika norādīts, ka Latvijas un ASV divpusējās attiecības ir ciešas un intensīvas, un ir gandarījums par pozitīvajiem rezultātiem, kas sasniegti iekšlietu jomā.

Kučinskis uzsvēra, ka vieno no būtiskākajiem jautājumiem, kurā izveidojusies laba sadarbība starp abām valstīm, ir valsts robežas drošība. "Mēs esam vienoti savos centienos stiprināt austrumu robežu, kas, kā mēs visi zinām, ir arī Eiropas Savienības un NATO ārējā robeža," uzsvēris Kučinskis.

Īpaši sarunas laikā tika uzsvērta sadarbība saistībā ar atbalsta sniegšanu Ukrainai. ASV puse augstu novērtējot Latvijas valdības sniegto atbalstu Ukrainas bēgļiem, norādot, ka Latvijas Iekšlietu ministrija dara lielāko darbu, lai koordinētu palīdzību Ukrainas bēgļiem.

ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, abām valstīm ir īpašas attiecības, tostarp iekšlietu jomā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Arī Ungārija vēlas izstāties no ES patvēruma noteikumiem

Ungārija vēlas atteikties no Eiropas Savienības (ES) patvēruma politikas noteikumiem, trešdien pavēstīja Ungārijas Eiropas lietu ministrs Jānošs Boka.

Pasaule Ķīnā miris sadurts japāņu zēns

Ķīnā ceturtdien miris japāņu zēns, kurš trešdien tika sadurts ceļā uz skolu, paziņoja Japānas ārlietu ministre Joko Kamikava.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).