• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ASV Pārstāvju palātai neizdodas ievēlēt spīkeru pirmajās trīs kārtās

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 09:05, 04.01.2023


ASV Pārstāvju palātai otrdien pirmo reizi 100 gadu laikā neizdevās ievēlēt spīkeru vēlēšanu pirmajā kārtā. Tas neizdevās arī otrajā un trešajā kārtā.



Kongresa apakšnama republikāņu līderis Kevins Makartijs nespēja iegūt vienkāršu balsu vairākumu - 218 balsis, jo viņa ievēlēšanu bloķēja republikāņu partijas labējā spārna likumdevēji.

57 gadus vecais Makartijs bija šokēts, ka pirmajās divās kārtās pret viņu balsoja 19, bet trešajā kārtā - pat 20 republikāņu likumdevēji.

Makartijs ieguva tikai 202 vai 203 balsis pret demokrātu mazākuma līdera Hakīma Džefrīza 212 balsīm, tomēr nav šaubu, ka galu galā par Pārstāvju palātas spīkeru tiks ievēlēts republikānis.

Makartijs netika ievēlēts par spīti tam, ka bija piekāpies labējo republikāņu prasībām rīkot agresīvas izmeklēšanas pret prezidentu Džo Baidenu un citiem demokrātu politiķiem pēc Pārstāvju palātas nonākšanas republikāņu kontrolē.

Pārstāvju palāta nolēma pārtraukt sēdi līdz trešdienai, kad turpināsies mēģinājumi ievēlēt jaunu spīkeru.

Situācija, ka Pārstāvju palātas spīkera ievēlēšanai vajadzīgas vairākas vēlēšanu kārtas, iepriekš bija pieredzēta 1923.gadā. 1855.gadā spīkers tika ievēlēts 133 vēlēšanu kārtās, kas notika divu mēnešu laikā.

Jau vēstīts, ka ASV pēc novembrī notikušajām vidustermiņa vēlēšanām otrdien pirmo reizi sapulcējās jaunais ASV Kongresa sastāvs.

Republikāņi pārņem kontroli pār ASV Kongresa apakšnamu Pārstāvju palātu, bet Kongresa augšpalātā Senātā nelielu vairākumu saglabā demokrāti. Kongress turpmāk būs sašķelts, katrai partijai kontrolējot savu palātu.

Vidustermiņa vēlēšanās tika pārvēlēti visi 435 Pārstāju palātas locekļi un 35 no 100 senatoriem.

Republikāņiem ir pavisam neliels vairākums Pārstāvju palātā - 222 balsis pret demokrātu 212.

Kontrole pār ASV Kongresa apakšnamu ļaus republikāņiem ar jaunu sparu pretoties ASV prezidenta Džo Baidena darba kārtības īstenošanai viņa prezidentūras pēdējos divos gados.

Republikāņi jau ir ierosinājuši Kongresa izmeklēšanu pret Baidenu un citiem valdības locekļiem un spēs bloķēt likumdošanas procesu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Pasaule Borels aicina Gruziju atteikties no likumprojekta pret LGBT

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels trešdien aicinājis Gruziju atcelt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Lasiet arī

Pasaule Pirmajam 6.janvāra iebrucējam ASV Kapitolijā piespriesti 53 mēneši cietumā

2021.gada 6.janvāra nemieru dalībniekam, kurš pirmais iebruka ASV Kapitolijā, ir piespriests 53 mēnešu cietumsods par sabiedriskām nekārtībām un likumpārkāpumiem, otrdien paziņoja prokurori.

Pasaule Bezdarbnieka pabalsta pieprasījumu skaitam ASV neliels kāpums

Bezdarbnieka pabalsta jauno pieprasījumu skaitam ASV pagājušajā nedēļā bijis neliels pieaugums pēc krituma iepriekšējās divās nedēļās, liecina Nodarbinātības ministrijas apkopotie dati.

Ekonomika Eksperts: ES un jaunattīstības tirgi ir relatīvi pievilcīgāki nekā ASV (+VIDEO)

Amerikā bija izteikti spēcīgs mājsaimniecību patēriņš un pakalpojumu sfēra, un vāja rūpnieciskā ražošana.

Pasaule ASV: Irāna ir atbildīga par hakeru uzbrukumiem Trampa vēlēšanu kampaņai

Irāna ir atbildīga par nesen notikušiem hakeru uzbrukumiem Donalda Trampa prezidenta vēlēšanu kampaņai, pirmdien paziņoja ASV drošības dienesti, apsūdzot Irānu mēģinājumos ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas šogad.