• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vučičs: Serbi sāks novākt barikādes Kosovas ziemeļos

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 10:58, 29.12.2022


Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs trešdienas vakarā paziņoja, ka serbi ceturtdien sāks novākt savas uzslietās barikādes Kosovas ziemeļos, kas varētu mazināt spriedzi reģionā.



Vienošanās panākta vēlu vakarā krīzes sanāksmē ar Kosovas serbu līderiem, sacīja Vučičs.

Tas notika pēc bijušā Kosovas serbu policista atbrīvošanas no apcietinājuma, kura aizturēšana izraisīja nopietnu krīzi starp Serbiju un Kosovu. Viņu uzdots atbrīvot no cietuma un viņam piemērots mājas arests.

"Tas nozīmē, ka no rītdienas (ceturtdienas) rīta sāksies barikāžu likvidēšana," pēc sanāksmes sacīja Vučičs. "Tas nav vienkāršs process, un to nevar paveikt divās stundās, kā daži iedomājās."

"24 līdz 48 stundu laikā barikādes tiks aizvāktas," sacīja Vučičs. "Taču neuzticība netiek aizvākta."

Policista Dejana Pantiča arests 10.decembrī izraisīja Kosovas serbu protestus, kas valsts ziemeļos sāka ar barikādēm bloķēt ceļus.

Pantičs tika aizturēts par terorismu pēc uzbrukuma Kosovas policistam protesta laikā.

Kosovas premjerministrs Albins Kurti kritizēja tiesas lēmumu atbrīvot Pantiču un noteikt viņam mājas arestu.

"Mani interesē, kurš ir prokurors, kas iesniedz lūgumu, un tiesnesis, kurš apstiprina lēmumu kādam piemērot mājas arestu, ja viņam izvirzīta apsūdzība terorismā," preses konferencē sacīja Kurti.

Jau ziņots, ka pamatā serbu apdzīvotajā Kosovas ziemeļdaļā jau ilgāk nekā divas nedēļas valda ļoti saspringta situācija.

Kosovas municipalitātēs, kurās vairākums iedzīvotāju ir serbi, 18.decembrī bija plānotas pašvaldību vēlēšanas, kas tika izsludinātas pēc tam, kad amatpersonas masveidā atkāpās, protestējot pret Prištinas prasībām nomainīt vecās, vēl Serbijas izsniegtās automašīnu numurzīmes. Taču, situācijai saasinoties, vēlēšanas tika pārceltas uz aprīli.

Kosovas ziemeļos simtiem serbu, protestējot pret kāda bijušā policista aizturēšanu, ierīkojuši barikādes uz ceļiem, notikuši uzbrukumi arī policistiem, žurnālistiem un Centrālās vēlēšanu komisijas locekļiem. Svētdien tika raidīti šāvieni arī NATO vadīto Kosovas miera uzturēšanas spēku (KFOR) Latvijas kontingenta karavīru virzienā, bet neviens šajā incidentā necieta.

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs ir licis izsludināt Serbijas armijā augstāko kaujas gatavības pakāpi, lai "aizsargāt mūsu tautu (Kosovā) un saglabātu Serbiju". Vučičs apgalvoja, ka Priština kopā ar Rietumiem gatavojas uzbrukt Kosovas serbiem valsts ziemeļos un ar spēku nojaukt barikādes uz ceļiem.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Aptuveni 50 000 serbu, kas dzīvo Kosovas ziemeļos, atsakās atzīt Kosovas neatkarību un Prištinas valdību. Viņus atbalsta daudzi Serbijas serbi un Serbijas valdība.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.