Ijabs: Eiropai vajadzētu atteikties no vienprātības principa

Pasaule
LETA 09:13, 27.12.2022 0

Ungārijas veto Ukrainas atbalsta jautājumā liek domāt, ka Eiropadomē būtu jāatsakās no vienprātības principa, aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP).

 

Ungārija 6.decembrī uzlika veto Eiropas Savienības (ES) plānam nākamgad nodrošināt Ukrainai palīdzību 18 miljardu eiro apmērā. Ungārija izmantoja savas veto tiesības, lai panāktu, ka ES neaptur miljardiem eiro lielo finansējumu Ungārijai saistībā ar bažām par likuma varas ievērošanu un korupciju.

Ijabs aģentūrai LETA sacīja, ka vienmēr ir aizstāvējis to, ka vajadzētu atteikties no vienprātības principa, jo īpaši ārpolitikas lēmumos, citādi sanāk atgriešanās viduslaiku Polijā, kur atliek vienam aristokrātam piecelties kājās, lai nekāds lēmums Seimā netiktu pieņemts.

"Mēs pie šī jautājuma atgriezīsimies nākamgad, jo tā ir viena no tēmām, kas saistīta ar iecerētajām izmaiņām ES līgumos. Ungārijas gadījumā risinājums ir panākts, un tā vairs nebloķē lēmumu piešķirt 18 miljardus Ukrainai. Ko tas ir prasījis Eiropas Komisijai, mēs varam spekulēt," sacīja politiķis.

Decembrī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņoja, ka Baltkrievija ir gatava atļaut caur savu teritoriju eksportēt Ukrainas graudus, kas pēc tam tiktu sūtīti tālāk caur Lietuvas ostām. Taujāts, vai EP deputāts saskata riskus graudu eksportam caur Krievijas satelītvalsti, Ijabs atbildēja apstiprinoši.

Viņa ieskatā, šāds solis nodrošinātu papildus ienākumus Baltkrievijas autoritārajam līderim Aleksandram Lukašenko. Ijabs arīdzan uzsvēra, ka šis ir viens no jautājumiem, kurā gan Gutērrešam, gan Eiropas institūcijām ir jāieklausās tajā, ko saka ukraiņi.

"Ja ukraiņi, ņemot vērā ekonomisko situāciju un pieprasījumu pēc Ukrainas graudiem citviet pasaulē, saka, ka to ir vērts darīt un pieļaut limitētu, stingri kontrolētu graudu tranzītu caur Baltkrieviju, tad mums viņiem ir jāklausa. Ja ukraiņi domā, ka tas nav īstais ceļš, mums nevajadzētu iet pret ukraiņu izvēlēm," sacīja eiroparlamentārietis.

Kā ziņots, 24.februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Rietumvalstis Krievijai par šādu rīcību noteikušas plašas sankcijas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Borels: atrasts juridisks risinājums Ungārijas veto apiešanai

Eiropas Savienība (ES) izstrādājusi juridisku risinājumu, lai apietu Ungārijas veto ieroču iegādei Ukrainai, izmantojot ieņēmumus no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, pirmdien publicētā intervijā laikrakstam "Financial Times" pavēstījis ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels.

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.

Sabiedrība Urzula fon der Leiena šodien apmeklēja Rīgas Stradiņa universitāti

Eirokomisijas prezidente viesojas Rīgā, kā Eiropas Tautas partijas līdere.

Pasaule ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā

Saeimā notiks augsta līmeņa starptautiskā konference.