• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ijabs: Eiropai vajadzētu atteikties no vienprātības principa

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 09:13, 27.12.2022


Ungārijas veto Ukrainas atbalsta jautājumā liek domāt, ka Eiropadomē būtu jāatsakās no vienprātības principa, aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP).



Ungārija 6.decembrī uzlika veto Eiropas Savienības (ES) plānam nākamgad nodrošināt Ukrainai palīdzību 18 miljardu eiro apmērā. Ungārija izmantoja savas veto tiesības, lai panāktu, ka ES neaptur miljardiem eiro lielo finansējumu Ungārijai saistībā ar bažām par likuma varas ievērošanu un korupciju.

Ijabs aģentūrai LETA sacīja, ka vienmēr ir aizstāvējis to, ka vajadzētu atteikties no vienprātības principa, jo īpaši ārpolitikas lēmumos, citādi sanāk atgriešanās viduslaiku Polijā, kur atliek vienam aristokrātam piecelties kājās, lai nekāds lēmums Seimā netiktu pieņemts.

"Mēs pie šī jautājuma atgriezīsimies nākamgad, jo tā ir viena no tēmām, kas saistīta ar iecerētajām izmaiņām ES līgumos. Ungārijas gadījumā risinājums ir panākts, un tā vairs nebloķē lēmumu piešķirt 18 miljardus Ukrainai. Ko tas ir prasījis Eiropas Komisijai, mēs varam spekulēt," sacīja politiķis.

Decembrī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņoja, ka Baltkrievija ir gatava atļaut caur savu teritoriju eksportēt Ukrainas graudus, kas pēc tam tiktu sūtīti tālāk caur Lietuvas ostām. Taujāts, vai EP deputāts saskata riskus graudu eksportam caur Krievijas satelītvalsti, Ijabs atbildēja apstiprinoši.

Viņa ieskatā, šāds solis nodrošinātu papildus ienākumus Baltkrievijas autoritārajam līderim Aleksandram Lukašenko. Ijabs arīdzan uzsvēra, ka šis ir viens no jautājumiem, kurā gan Gutērrešam, gan Eiropas institūcijām ir jāieklausās tajā, ko saka ukraiņi.

"Ja ukraiņi, ņemot vērā ekonomisko situāciju un pieprasījumu pēc Ukrainas graudiem citviet pasaulē, saka, ka to ir vērts darīt un pieļaut limitētu, stingri kontrolētu graudu tranzītu caur Baltkrieviju, tad mums viņiem ir jāklausa. Ja ukraiņi domā, ka tas nav īstais ceļš, mums nevajadzētu iet pret ukraiņu izvēlēm," sacīja eiroparlamentārietis.

Kā ziņots, 24.februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Rietumvalstis Krievijai par šādu rīcību noteikušas plašas sankcijas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mūsu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā

Ārlietu ministre Baiba Braže aicināja pārējās ES dalībvalstis pievienoties Dronu koalīcijai, lai palīdzētu Ukrainai veidot kaujas spējas. Latvija 2024.gadā Dronu koalīcijai novirzījusi 20 miljonus eiro.

Pasaule Braže: mēs strādāsim ar jebkuru demokrātiski ievēlētu ASV prezidentu

Latvija strādās ar jebkuru ASV prezidentu, kurš ir ievēlēts demokrātiskā ceļā, pirms Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Briselē, Beļģijā, žurnālistiem sacīja ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Kamalai Herisai dienas laikā saziedoti 55 miljoni dolāru

ASV Demokrātu partijas atbalstītāji svētdien pēc prezidenta Džo Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu cīņas Kamalas Herisas vēlēšanu kampaņai platformā "ActBlue" saziedojuši vairāk nekā 55 miljonus dolāru, vēsta tīmekļa izdevums "Politico".

Pasaule Baidens izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Lasiet arī

Sabiedrība Urzula fon der Leiena šodien apmeklēja Rīgas Stradiņa universitāti

Eirokomisijas prezidente viesojas Rīgā, kā Eiropas Tautas partijas līdere.

Pasaule ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā

Saeimā notiks augsta līmeņa starptautiskā konference.

Pasaule ES atceļ sankcijas «Yandex» dibinātājam Voložam

Eiropas Savienība (ES) atcēlusi sankcijas vairākiem cilvēkiem, tostarp informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Yandex" dibinātājam Arkādijam Voložam, liecina bloka publiskotā oficiālā informācija.

Ekonomika Krievijas eksports uz Eiropu pērn nokrities par 68%

Krievijas eksporta apjoms uz Eiropas valstīm pērn veidoja 84,9 miljardus dolāru, kas ir par 68% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina valsts Muitas dienesta publiskotie dati.