• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vēstnieks: Ar publisku neapmierinātību nevar palielināt Vācijas karavīru skaitu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 14:48, 21.12.2022


Paziņojumi, ka Vācija atkāpjas no savas apņēmības nosūtīt uz Lietuvu karavīru brigādi, ir aizvainojoši, norādījis Vācijas vēstnieks Lietuvā Matiass Zonns, uzsverot, ka publiski pausta neapmierinātība nepalielinās karavīru skaitu Lietuvā.



Viņš pirmdien Lietuvas parlamentā notiekošajā Lietuvas un Vācijas konferencē teica, ka "nevienu papildu Vācijas karavīru Lietuvā" nevar nodrošināt, paužot neapmierinātību ar Vāciju, lai izdarītu spiedienu vai iebiedētu to.

Sarunas laikā vēstnieks sacīja, ka sabiedriskās diskusijas par Vācijas apņemšanos izvietot Lietuvā brigādi, ir ieguvušas neuzticības pieskaņu, kas Vācijai esot sāpīgi.

Tāpat viņš atgādināja iepriekš teikto, ka militārajiem ekspertiem ir jāprecizē, ko 21.gadsimtā nozīmē brigāde NATO aizsardzības struktūrā.

Zonns pauda pārliecību, ka Lietuva izbūvēs brigādes uzņemšanai nepieciešamo infrastruktūru, kam tiek veltīti pūliņi un finansējums.

Vienlaikus vēstnieks izteica pārsteigumu, ka Vācijas apņēmība ir izraisījusi politiskas debates. Lai gan diskusijas tādos sabiedrībai nozīmīgos jautājumos demokrātiskā sabiedrībā ir dabiskas, viņam sava vadība dzimtenē esot jāinformē, ka uzticība Vācijai pēdējo dažu gadu laikā ir kritusies Lietuvas politiķu, mediju un sabiedrības acīs.

"Diskusijas par to, ko ietver jūnijā [Vācijas kanclera Olafa] Šolca un [Lietuvas prezidenta Gitana] Nausēdas vienošanās, ir piesātinātas ar zināmu neuzticību, vai Vācija ir uzticama sabiedrotā, kura varētu veidot brigādi un pastiprināt NATO austrumu flanga aizsardzību. Esmu apzinājies, ka ir neskaitāmi daudz militāro ekspertu, kas definē, kas tieši ir brigāde un kas nav brigāde," Zonns teica, piebilstot, ka sarunas par nopietniem jautājumiem ir normālas un leģitīmas, "ja Lietuvas politiķi, balsis Lietuvā vēlas iet tālāk par to, par ko tika noslēgta vienošanās jūnijā".

Jūnijā Nausēda un Šolcs parakstīja komunikē, kurā pausts, ka "papildus pašreizējai un paplašinātajai kaujas grupai Vācija ir gatava vadīt plašu un kaujas gatavu brigādi Lietuvā, lai savaldītu un aizstāvētos pret Krievijas agresiju".

Viļņa vēlas, lai Vācijas brigāde rotācijas kārtībā pastāvīgi būtu izvietota Lietuvā. Savukārt Berlīnes amatpersonas vairākkārt paudušas, ka daļa brigādes būs Lietuvā, bet pārējā atradīsies Vācijā un būs gatava nepieciešamības gadījumā ātri ierasties.

Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte oktobrī vizītes Lietuvā laikā paziņoja, ka Vācija "gādās, lai brigādi uz Lietuvu var pārvietot īsā laikā, desmit dienās", bet par pastāvīgu vienību rotāciju neko neteica.

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks tad kopīgajā preses konferencē ar Lambrehti atzina, ka ar tādu dislokācijas laiku pietiktu, un tas Lietuvā izraisīja diskusijas, vai Vācija ir gatava izpildīt savu apņemšanos dislocēt Lietuvā brigādes izmēra vienību.

Vācijas vēstnieks tolaik paziņoja, ka Vācija izpilda NATO Madrides samita saistības, jo brigāde fiziski jau ir Lietuvā, jo "brigāde ir tur, kur ir tās komandieris".

Kopš septembra Lietuvā sāk ierasties Vācijas brigādes karavīri, kas atbildīgi par sagatavošanos citu vienību izvietošanai un citu apstākļu novērtējumam. Lietuvas amatpersonas lēš, ka Vācijas brigādes, ko veidos vairāki tūkstoši karavīru, pilnīgai izvietošanai nepieciešamā infrastruktūra tiks pabeigta līdz 2025.gadam. Pagaidām paredzēts, ka krīzes gadījumā brigāde pilnā sastāvā Lietuvā būs gatava ierasties desmit dienu laikā.

Vācija vada arī NATO daudznacionālo bataljonu, kas kopš 2017. gada izvietots Lietuvā. Pašlaik Lietuvā ir vairāk nekā 1000 Vācijas karavīru.

NATO nolēma pastiprināt savu klātbūtni Baltijas valstīs pēc tam, kad Krievija februārī sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Arī Ungārija vēlas izstāties no ES patvēruma noteikumiem

Ungārija vēlas atteikties no Eiropas Savienības (ES) patvēruma politikas noteikumiem, trešdien pavēstīja Ungārijas Eiropas lietu ministrs Jānošs Boka.

Pasaule Ķīnā miris sadurts japāņu zēns

Ķīnā ceturtdien miris japāņu zēns, kurš trešdien tika sadurts ceļā uz skolu, paziņoja Japānas ārlietu ministre Joko Kamikava.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Lasiet arī

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).