• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Putins dodas uz Baltkrieviju, raisot bažas par Minskas ievilkšanu karā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 12:30, 19.12.2022


Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien dodas uz Baltkrieviju, raisot bažas par Minskas ievilkšanu sauszemes karā pret Ukrainu un jaunas frontes atklāšanu.



Pēdējo reizi Putins Minsku apmeklēja 2019.gadā - pirms pandēmijas un iepriekš nepieredzētajiem masu protestiem pret Aleksandra Lukašenko režīmu.

"Šajās sarunās tiks izskatīti jautājumi par tālāku agresiju pret Ukrainu un plašāku Baltkrievijas Republikas bruņoto spēku iesaisti operācijā pret Ukrainu," norādījis Ukrainas armijas apvienoto spēku komandieris ģenerālleitnants Serhijs Najevs.

Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs pagājušajā nedēļā intervijā izdevumam "The Economist" izteicās, ka Krievija gatavo apmēram 200 000 jaunu karavīru lielam uzbrukumam, kas varētu nākt no austrumiem, dienvidiem vai pat no Baltkrievijas jau janvārī, bet, visticamāk, pavasarī.

Baltkrievijā jau mēnešiem ilgi novērojama Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku aktivitāte, un abas valstis izveidojušas kopīgu reģionālo militāro vienību un sarīkojušas vairākas militārās mācības.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievijā tika izvietotas trīs Krievijas kara lidmašīnas un agrīnās brīdināšanas un kontroles lidmašīna.

Pēc Ārvalstu diplomātu domām, Lukašenko saprot, ka karavīru nosūtīšana uz Ukrainu būtu ļoti nepopulārs solis paša valstī, bet viņš jau ir citos veidos plaši atbalstījis Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Daļa militāro ekspertu uzskata, ka Putina vizīte varētu būt māņu kustība, lai panāktu, ka Ukraina izvieto vairāk spēku ziemeļos, padarot savu armiju ievainojamāku citās frontēs. Taču novērojama arī pastiprināta politiskā aktivitāte.

Putins plāno apmeklēt Minsku kopā ar lielu valdības delegāciju.

3.decembrī Baltkrieviju apmeklēja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, kurš parakstīja vienošanos ar Baltkrievijas aizsardzības ministru. Vienošanās saturs nav zināms.

Lukašenko -paziņojis, ka apspriedīs ar Putinu ilgstošos centienus integrēt abas valstis pārnacionālā savienībā. Sarunas par to notikušas gadiem ilgi, un Baltkrievijas opozīcija tās uzskata par Trojas zirgu Baltkrievijas slepenai aneksijai.

Valdības sēdē pēc Putina vizītes izziņošanas Lukašenko negaidīti paziņoja, ka jebkādas runas par Baltkrievijas suverenitātes zaudēšanu tiks uzskatītas par baltkrievu tautas interešu nodevību.

"Īpaši pēc šīm vērienīgajām sarunām visi teiks: "Viss, Baltkrievijā vairs nav varas, krievi jau staigā apkārt un vada valsti." Es vēlos vēlreiz īpaši uzsvērt - Baltkrieviju nevada neviens cits kā mēs," norādīja Lukašenko, piebilstot, ka ar Putinu apspriedīs ekonomisko sadarbību, energoapgādi, aizsardzību un drošību.

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs žurnālistiem paziņojis, ka abi līderi pārrunās integrāciju, divpusējos jautājumus un reģionālās un starptautiskās problēmas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.