• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Venecuēlas valdība un opozīcija paraksta vienošanos; ASV pauž atzinīgu vērtējumu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 09:57, 27.11.2022


Venecuēlas kreisā valdība un opozīcija, sestdien Mehiko atsākot sarunas, parakstīja vienošanos par sociālo aizsardzību, kam ASV nekavējoties paudušas atzinīgu vērtējumu.



Parakstītā vienošanās iezīmē "svarīgu soli pareizajā virzienā", apliecināja augsta ranga ASV amatpersona.

"Mēs pievienojamies starptautiskajai sabiedrībai, paužot gandarījumu par sarunu atsākšanu," norādīja amatpersona.

Parakstītā vienošanās ir "cerība visai Latīņamerikai", savukārt sacīja Meksikas ārlietu ministrs Marselo Ebrards.

ASV uz vienošanos reaģēja ātri, mīkstinot naftas jomā Venecuēlai noteiktās sankcijas un apliecinot, ka atļaus uzņēmumam "Chevron" ierobežotā apjomā atsākt Venecuēlā naftas ieguvi.

Parakstītais dokuments ir "humāna vienošanās, kas fokusēta uz izglītību, veselību, pārtikas drošību, atbildes pasākumiem plūdu gadījumā un elektrības programmām, no kā labumu gūs Venecuēlas tauta", norādīja ASV Finanšu ministrija.

Meksikā panāktā vienošanās paredz, ka ārvalstu bankās tiks atsaldēta daļa Venecuēlas rezervju, kas tika iesaldētas pirms dažiem gadiem, kad vairākas rietumvalstis, arī ASV, atteicās atzīt Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro leģitimitāti.

Kā vēsta ziņu aģentūras, tiks atsaldēti aptuveni trīs miljardi dolāru, kas tiks novirzīti humāno vajadzību finansēšanai, arī elektrolīniju remontam, medikamentu un medicīnas iekārtu piegādēm. Līdzekļu pārraudzība atradīsies ANO pārziņā.

ASV Finanšu ministrija arī paziņoja, ka izsniegs "Chevron" vispārējo licenci, kas ļaus no Venecuēlas eksportēt benzīnu un naftas produktus, kas ražoti korporācijas uzņēmumos, cita starpā arī piegādāt tos ASV.

Uz šo uzņēmumu tiek noteikts izņēmums attiecībā uz sankciju režīmu.

ASV Valsts departaments apliecināja, ka Vašingtona ir gatava vēl vairāk mīkstināt sankciju režīmu, ja Karakasa turpinās soļus "Venecuēlas tautas ciešanu mazināšanas un demokrātijas atjaunošanas virzienā".

Sestdien parakstītā vienošanās iezīmē progresu pēc 15 pretstāves mēnešiem valdības un opozīcijas starpā.

Starptautiskie centieni atrisināt Venecuēlas krīzi kļuvuši intensīvāki kopš Krievijas februāra iebrukuma Ukrainā, cita starpā arī spiediena dēļ, kādam šī konflikta rezultātā pakļautas pasaules energoresursu piegādes.

Pēc 2018.gada strīdus izraisījušajām Venecuēlas vēlēšanām teju 60 valstis, arī ASV, par prezidentu atzina opozīcijas līderi Huanu Gvaido.

Tiesa gan, Gvaido ietekme pēdējos gados sarukusi, un viņš zaudējis daudzus svarīgus sabiedrotos kā Venecuēlā, tā reģionā, kur daudzas valstis ievēlējušas kreisus prezidentus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Kolumbija izraida Argentīnas diplomātus tās prezidenta izteikumu dēļ

Kolumbija trešdien paziņoja, ka ir likusi izraidīt Argentīnas diplomātus pēc tam, kad Argentīnas prezidents Havjers Milejs nosauca Kolumbijas prezidentu Gustavo Petro par "teroristu" un "slepkavu".

Pasaule Budapeštā tūkstoši piedalījušies protestā pret Orbāna valdību

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā otrdienas vakarā tūkstošiem cilvēku izgāja demonstrācijā, protestējot pret premjerministra Viktora Orbāna valdību.

Pasaule Saeima pagarina NBS karavīru dalību ANO misijā Izraēlā

Saeima šodien pēc Ministru kabineta priekšlikuma pagarināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1.maijam.

Pasaule Eksperts: Baltijas valstu aizsardzība maksās dārgi

Turpmākajos gados Baltijas valstu aizsardzība maksās dārgi un tām būs nepieciešams apjomīgs NATO sabiedroto atbalsts, trešdien Valsts kancelejas organizētajā diskusijā "Latvijas 20 gadi NATO un ES" uzsvēra Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.

Lasiet arī

Sabiedrība Par vectēva noslepkavošanu mazdēlam piespriež 18 gadu cietumsodu

Vidzemes rajona tiesa jaunam vīrietim par vectēva noslepkavošanu piespriedusi 18 gadu cietumsodu.

Sabiedrība LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.

Sabiedrība Siliņa: Kariņš rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis

Atkāpjoties no ārlietu ministra amata, Krišjānis Kariņš (JV) rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis, ceturtdien pēc sarunas ar politiķi paziņoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Pasaule Maskavā aizturēti pieci žurnālisti

Maskavā policija pēdējo 24 stundu laikā aizturējusi piecus neatkarīgos žurnālistus, no kuriem viens ticis piekauts, ceturtdien paziņojusi nevalstiskā organizācija "OVD-Info".